Newsflash
Știri

Cât de adecvat este tratamentul cu antibiotice în infecțiile de tract urinar

de Florentina Ionescu - dec. 9 2019
Cât de adecvat este tratamentul cu antibiotice în infecțiile de tract urinar

La cea de-a 12-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie (care a avut loc în noiembrie la București), în cadrul sesiunii științifice dedicate îmbunătățirii performanței în diagnosticul rezistenței la antimicrobiene (AMR), Beatrice-Diana-Hilda Bărbulescu a prezentat un proiect de îmbunătățire a calității, pe tema tratamentului cu antibiotice în infecțiile de tract urinar (ITU).

Proiectul ei s-a desfășurat într-un spital din Marea Britanie, într-o secție de geriatrie, fiind împărțit în două etape: una de audit preliminar (în care au fost incluși 25 de pacienți) și una de re-audit (cu 20 de pacienți). În cadrul unității spitalicești, la pacienții cu infecție urinară era inițiat tratamentul cu co-amoxiclav.

infectii tract urinar itu

Prescrierea de antibiotice s-a redus

În auditul primar, 64% dintre pacienți au primit co-amoxiclav, 20% au primit nitrofurantoin sau trimetoprim, iar diagnosticul a fost revizuit pentru 75% dintre pacienți. La re-audit, s-a constatat că rata prescripției de co-amoxiclav s-a înjumătățit (30%) și că 50% dintre pacienți au primit nitrofurantoin sau trimetoprim. Este important de reținut că la 80% dintre pacienți s-a revizuit tratamentul cu antibiotice, incluzând 75% dintre cei cu uroculturi negative.

Datele clinice de la pacienții din cele două grupuri au fost comparate cu ghidurile locale și naționale pentru diagnosticul și tratamentul ITU. Concluziile au fost că aderența la ghiduri s-a îmbunătățit semnificativ, iar durata tratamentului cu antibiotice s-a redus. În plus, a crescut prescrierea antibioticelor cu spectru îngust de acțiune.


Notă autor:

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe