Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Câte paturi de terapie intensivă vor fi operaționalizate în Capitală și alte orașe

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 23 octombrie 2020, ora 12:35

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, l-a informat pe premierul Ludovic Orban că la nivelul Bucureștiului au fost identificate și urmează să primească autorizații de la DSP 102 paturi de terapie intensivă. Două spitale, Colentina și Malaxa, devin în integralitate spitale de suport COVID-19, a spus Nelu Tătaru în timpul ședinței de Guvern de joi, 22 octombrie.

Potrivit ministrului Sănătății, în ultima săptămână a reevaluat tot ce a însemnat unitate spitalicească. La nivelul Capitalei, a subliniat Nelu Tătaru, a identificat şi operaţionalizat în acest moment (se dau autorizaţii de la DSP) 102 paturi de terapie intensivă, „două dintre spitale, Colentina şi Malaxa, fiind în integralitate spitale suport-COVID, prin ordin de comandant”.

nelu tataru

„Aici avem câte zece paturi, la Malaxa, de terapie intensivă, 29 la Colentina, cu posibilitatea de încă 20 - în măsura în care am solicitat domnului secretar de stat Arafat, prin CNCI, şi dotare, şi personal pentru celalalte 20 de paturi. Celelalte spitale care sunt - Floreasca, Universitarul, Sf. Ioan şi Pantelimon - sunt spitale suport-COVID de terapie intensivă, unde avem, la fel, la Pantelimon, 20 de paturi, 10 la Floreasca, 11 la Universitar şi 10 la Sf. Ioan. În capitală, posibilitatea este 102 paturi şi încă 35 le putem operaţionaliza, dar trebuie să ducem şi personal. În ţară, după cum ştiţi, am fost şi am evaluat local”, a declarat Nelu Tătaru în ședința de Guvern de ieri.

În ceea ce privește situația din țară, mai ales în orașele în care a crescut numărul de infectări cu SARS-CoV-2, Nelu Tătaru i-a explicat premierului României, Ludovic Orban, că:

La Iaşi, la sfârşitul săptămânii trecute, aveam undeva la 25 de paturi, am operaţionalizat, 53 avem în acest moment. Acolo a contribuit şi domnul primar Mihai Chirica, care a disponibilizat acest spital de recuperare, secţia ATI de la ORL, cu paturile de acolo”.

Și la Suceava, unde există o secţie de terapie intensivă în cadrul bolilor infecţioase, se analizează în acest moment şi posibilitatea unor paturi suplimentare de ATI în spitalul judeţean, a precizat Nelu Tătaru.

„În zona centru, unde am fost chiar ieri, la Mureș avem o capacitate de 61 de paturi de terapie intensivă, prin operaționalizarea a încă 20 în această săptămână, în cele 61. La acel complex din Sala Polivalentă avem 20 de paturi, 10 paturi săptămâna aceasta vor fi în plus, săptămâna viittoare - încă 10 paturi de terapie intensivă. La Cluj s-a trecut în operaționalizare tip suport COVID Spitalul Clujana, spitalul municipal”, a adăugat ministrul.

În ceea ce privește situația de la Brașov, ministrul Sănătății a explicat că „acolo avem cele 28 de paturi de terapie intensivă - 14 terapie intensivă, 14 - intermediară, din spitalul modular de lângă Spitalul Județean”.

„Am recomandat ca și celelalte de terapie intermediară să le transformăm în terapie intensivă. La Spitalul de Boli Infecțioase se operaționalizează în acest moment încă cinci paturi de terapie intensivă. Și, în două săptămâni, vom avea operaționalizat și Spitalul Tractorul, unde, din cele 150 de paturi, 20 sunt de terapie intensivă”, a adăugat Nelu Tătaru.

Etichete: paturi ATI Nelu Tătaru spital COVID-19 covid-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.