Newsflash
Știri

Caz de tuberculoză ganglionară la Spitalul Militar Timișoara

de Florentina Ionescu - iul. 4 2022
Caz de tuberculoză ganglionară la Spitalul Militar Timișoara

Un medic de la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” din Timişoara a avut o prezentare de caz despre un pacient cu tuberculoză ganglionară.

În cadrul programului de pregătire continuă a personalului medical din Spitalul Militar Timișoara, șef de lucrări dr. Jianu Daniela a prezentat un caz al unui pacient în vârstă de 24 de ani, cu diagnosticul de tuberculoză ganglionară, se arată pe o rețea socială

prezentare caz spital militar timisoara

Pacientul a prezentat la internare, ca simptomatologie, transpirații nocturne. La examenul obiectiv s-a constatat adenopatie laterocervicală stângă (debut în urma cu două-trei săptămâni).

Au fost efectuate următoarele investigații: analize de sânge, exudat faringian, ecografie abdominală, radiografie toracică, examen ORL și stomatologic, EKG, toate acestea fiind în limite normale. Ecografia cervicală efectuată a relevat multipli ganglioni bilateral de diverse mărimi (maximum = 2cm), cu aspect inflamator, a explicat șef de lucrări dr. Jianu Daniela. 

„S-a decis efectuarea biopsiei ganglionare, iar rezultatul histo-patologic a arătat Limfadenita necrozantă de tipul tuberculozei proliferative. Pacientul a avut evoluție favorabilă cu tratament tuberculostatic.”, se arată pe pagina oficială a Spitalului Militar Timișoara.

Despre tuberculoza ganglionară (limfadenita TBC) medicii de la acest spital spun că debuteză cu adenopatie cervicală și supraclaviculară; în evoluție, ganglionii fistulizează, eliminându-se cazeum; simptomele sistemice sunt reduse; TBC pulmonară poate fi prezentă sau nu; diagnosticul este histologic. Totodată, medicii spun că este forma frecventă de TBC extrapulmonară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe