Newsflash
Știri

Cazul clinic, nodul gordian al interdisciplinarităţii

de Dr. Alexandru TRIFAN - mai 2 2012
Cazul clinic, nodul gordian al interdisciplinarităţii
   Despre ce înseamnă cazul clinic în practica medicală se poate discuta la nesfârşit, dar sunt de reţinut câteva aspecte. Mai întâi cele ce ţin de iatroistorie. În medicina medievală, doctrina prevalează asupra cazului clinic. Bolnavul nu este examinat, ci discutat scolastic. Secolele următoarele sunt cele ale observaţiei clinice. Cazul clinic este înconjurat de atenţie şi folosit în demonstraţiile academice. Prima jumătate a secolului XX este perioada tratatelor clinice monumentale. Dar marele clinician francez Émile Sergent atrăgea atenţia că studenţii care se mulţumeau să frecventeze cursurile şi să „digere“ tratatele în perioada examenelor, neglijând urmărirea asiduă a cazurilor în clinică, vor deveni, după spusele sale, „medici periculoşi“.
   Informaţia livrescă stă, fără îndoială, la baza competenţei. Tratatul are marele avantaj al cuprinderii şi generalizării, dar este mai puţin util în identificare şi ierarhizare. Profeso­rul Vlad Voiculescu învaţă internii să observe cazul şi numai apoi să meargă în bibliotecă. Într-adevăr, ce text poate expune mai precis şi sugestiv mersul diferit al mio­paţilor decât obser­varea unora dintre bolnavi? Acelaşi lucru este valabil cu tremorul, care, în ciuda unor cli­şee ca similitu­dinea cu număra­tul banilor în boala Parkinson, este diferenţiat adecvat numai prin cazul clinic. Punând pe un taler al balanţei cazul clinic şi pe celălalt normele actuale impuse de medicina administrativă, observăm că, din multitudinea simptomelor, chiar şi a celor reprezentative care compun tabloul clinic al cazului, criteriile nu reprezintă decât listarea unui număr limitat, sensibil mai redus, de exteriorizări fiziopatologice considerate prin consens ca suficiente pentru afirmarea diagnosticului. Prin urmare, faptul că simptomele bolnavului sunt mai numeroase decât în baremul ghidului nu are nicio relevanţă. Un caz clinic dat ne obligă însă la efortul de identificare a semnelor care lipsesc din ghid. La un caz dat trebuie cântărite, la simptomele prezente din ghid, aspectele cantitative (intensitate, severitate) şi calitative (valoarea patognomo­nică a simptomelor).
   Mai mult, observaţia pacientului ne arată că simptomele enunţate în criterii nu sunt absolut egale între ele, putând să se înlocuiască unele cu altele fără ca acest fapt să modifice diagnosticul. Reducerea efortului clinic de examinare riscă omiterea unui element de primă importanţă în diagnostic: simptomul patognomonic. Acesta este un unicat pe care numai gândirea medicală îl valorifică. El nu mai apare în niciun domeniu al cunoaşterii, nici măcar în biologie, reprezentând Graalul, potir în care este conţinut sângele hipocratic.
   Fără îndoială că ghidurile ce listează criteriile după care se susţine existenţa îmbolnăvirii sunt necesare şi suficiente, dar ponderea individuală a simptomelor în contextul semiologic nu este cuantificată. Calculul: „trei din şapte“ sau „două din cinci“ nu ţine seama de ierarhie în economia patologică. În ultimii ani se vorbeşte de medicină a persoanei şi de terapie personalizată. Fără o evaluare completă a cazului clinic, optimizarea nu este posibilă.
   Ce anume a produs apariţia conceptului de medicină personalizată? Decelarea din ce în ce mai frecventă a numeroase comor­bidităţi. De cele mai multe ori, acestea, mai mult chiar decât boala principală, influenţează calitatea vieţii pacientului. Neglijarea lor face ca tratamentul să nu aibă efectul dorit şi complianţa să fie scăzută.
   Evaluarea completă, fără grabă şi în lipsa unei preconceptualizări, a cazului clinic, împiedică apariţia hipnotizării diagnostice. În ce constă aceasta? Prima supoziţie poate inprinta gândirea clinică într-o măsură mai mare sau mai mică, astfel că o eroare se poate strecura uşor şi rămâne agăţată mai mult timp de foaia de observaţie a bolnavului. Ilustrativă rămâne o scenă petrecută în perioada stagiului de internat în Clinica de medicină internă a Spitalului Filantropia. La una din vizite, dlui prof. dr. Ioan Bruckner senior i se prezintă de către asistent un caz pe care acesta îl eticheta drept ulcer perforat. Argumentele: durere lancinantă epigastrică, uşoară apăsare musculară abdominală şi un îndelungat trecut ulceros. Neconvins, profesorul întreabă: „A fost auscultat pulmonar?“. „Cum?“ se miră medicul de salon. „Doar diagnosticul este clar!“ După ce aşază stetoscopul la baza toracelui drept, profesorul îl trece asistentului, care ascultă, se roşeşte şi murmură: pneumonie francă lobară dreaptă.
   Aici este locul deschiderii unei paranteze, care să conţină o întrebare: demersul lui Sigmund Freud şi al lui Gustav Jung în psihanaliză reprezintă medicină sau psihologie? Răspunsul este tranşat de cazul clinic. Acesta este punctul de plecare atât al teoriei freudiene, cât şi al practicii psihoterapiei psihanalitice. Totul a început prin analiza unor cazuri clinice care au constituit sursa teoretizărilor ulterioare într-o aşa mare măsură încât un singur caz poate alcătui substanţa unei comunicări cu discuţii ample. Prin urmare, psihanaliza a debutat ca o emanaţie medicală şi numai ulterior, în măsura în care şi-a însuşit aptitudinile clinice, adică analitic-deductive, sacrificându-le pe cele discursive, psihologia a putut intra în spaţiul psihanalitic.
   Cât de mult ne putem baza pe anamneză? Pacienţii pot fi împărţiţi în două categorii polare: cei care neglijează şi cei care exagerează simptomele. Alţii însă cer consultaţii pentru simptome de organ fără substrat lezional. Mari consumatori de servicii medicale nejustificate, cu aceşti somatizanţi medicul îşi aminteşte povestea „Petrică şi lupul“. Luăm în serios acuze sine materia sau neglijăm suferinţe reale care pot evolua infaust? Explicaţia somatizării este proximitatea, în circumvoluţia limbică, a zonelor viscerale cu cele care procesează depresia, dar şi fenomenul alexitimiei, la baza suferinţei psihosomatice. El se defineşte prin incapacitatea de a recunoaşte şi a descrie sentimente, dificultatea în a discrimina între stările emoţionale şi senzaţiile corporale, pe fondul unei incapacităţi imaginative. O practică desfăşurată timp de peste trei decenii într-o policlinică de provincie a arătat că mulţi pacienţi converteau inconştient depresia în cefalee şi anxietatea în vertij. Preaplinul cu aceste simptome convertite a condus, din păcate şi la erori. Am recunoscut prea târziu o tumoră cerebrală în spatele „migrenei“ şi o scleroză multiplă ascunsă de un vertij.
   Explicaţia somatizării este dată de Sifneos (1973). Cauzele ar fi: •  imaginaţie săracă şi mod de gândire funcţional, consecutiv •  ten­dinţă de evitare a situaţiilor conflictuale prin traducerea în act • restricţie a capacităţii de resimţire a sentimentelor • dificultate spe­cifică de a descrie în cuvinte sentimentele proprii. La toate acestea noi am adăuga şi un model de boală având conotaţii arhetipale sau stigmatizante, supus ori nu variaţiilor culturale.
   Subliniem în final convingerea care s-a format de-a lungul anilor de practică: medicul şi cu precădere specialistul au un volum constant de informaţii stocate în memoria de lucru, operând zilnic cu ele. Acestea sunt evocate cu uşurinţă, adică sar în ochi. În faţa unui pacient, specialistul scotoceşte prefe­renţial domeniul mnestic pe care-l stăpâneşte, căutând şi având impresia că găseşte totdeauna o îmbolnăvire în domeniul său. Numai că pacientul este un întreg, şi fragmentele pot aparţine unor entităţi diferite. Am tratat mult timp de astenodepresie o pacientă la care iniţiativa unui coleg de a efectua radiografia pulmonară a permis stabilirea diagnosticului real, neoplasm pulmonar. Dintr-un fel de hipnotism al spe­cializării nu ne pot trezi decât colegii. Acesta este marele avantaj al interdisci­plinarităţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe