Newsflash
Știri

Cazurile de tuberculoză au crescut în județul Vaslui

de L. Budin - aug. 11 2022
Cazurile de tuberculoză au crescut în județul Vaslui

Din cele 108 cazuri noi de tuberculoză, patru au fost la copii cu vârsta mai mică de 14 ani, iar cea mai mare parte a îmbolnăvirilor s-a înregistrat în mediul rural.

Numărul cazurilor de tuberculoză a crescut în primul semestru al anului în curs faţă de perioada similară a lui 2021. În primele şase luni ale acestui an au fost înregistrate 108 cazuri noi de TBC, în timp ce în prima jumătate a anului 2021 au intrat în evidenţa autorităţilor sanitare din judeţ un număr de 85 de persoane cu tuberculoză, informează Agerpres

radiografie-plamani

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, din cele 108 cazuri noi de tuberculoză, patru au fost la copii cu vârsta mai mică de 14 ani, iar cea mai mare parte a îmbolnăvirilor s-a înregistrat în mediul rural, unde au fost semnalate 76 de cazuri.

Persoanele cu simptome sugestive pentru diagnosticul de tuberculoză trebuie să se adreseze medicului de familie pentru trimitere la control de specialitate sau medicului specialist din Dispensarul de Pneumoftiziologie. Unităţile sanitare cu paturi asigură diagnosticul şi tratamentul pacienţilor cu tuberculoză, respectiv izolarea cazurilor până la negativarea acestora. Programul Naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei se derulează prin Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui şi Spitalul Municipal de Urgenţă «E. Beldiman» Bârlad. Tratamentul tuberculozei este gratuit pentru toţi pacienţii, iar medicamentele antituberculoase sunt furnizate atât pentru spitale, cât şi pentru dispensarele de pneumoftiziologie, prin farmacii cu circuit închis”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Toplicianu.

La sfârşitul semestrului I al acestui an erau în evidenţă, la nivelul judeţului Vaslui, 174 persoane cu tuberculoză, dintre care 125 în mediul rural.

În urban există un medic la 171 de locuitori, iar în rural, unul la 1.594 de locuitori

Rafila: cei care vor iodura de potasiu să meargă „repede” la medicul de familie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe