Newsflash
Știri

Ce curs preferă studenţii de la Universitatea Harvard? (11)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - dec. 19 2012
Ce curs preferă studenţii de la Universitatea Harvard? (11)
   Revin neabătut la gastronomia moleculară în stare pură. Să ne reamintim: în finalul părţii a şaptea a acestei serii, comentam elogiul congelării cu formarea de cristale gheaţă, aparţinând grădinarilor din Saint-Fiacre-Cognac. Pe site-ul grădinarilor se află şi un tabel cuprinzător, cu durata de viaţă a unor alimente în congelator. De pildă, tomatele ar rezista şase luni. N-am cine ştie ce experienţă, dar ştiu că tomatele sunt disponibile sub o mulţime de forme: bulion, roşii în bulion, pastă de roşii, roşii murate etc., încât nici nu e clar ce mai rămâne după congelare. Iar în congelatorul domestic, oricât ar fi de încăpător, au prioritate alte legume şi alimente. Revenind la starea tomatelor după şase luni de congelare, în mediul ambiant ele devin o magmă vâscoasă, deşi se pare că îşi conservă mai bine gustul. Oricum, nu veţi găsi niciodată roşii în amestecurile de legume congelate din magazine.
   Semnalez doar efectele deloc benefice ale congelărilor şi decongelărilor repetate asupra unor alimente aflate în diverse supermagazine, deşi acum nu e perioada cea mai potrivită a anului. În consecinţă, voi menţiona doar că unele bacterii care trăiesc în regiunile arctice sunt înzestrate cu mecanisme moleculare ce le conferă o rezistenţă suficientă la acţiunea frigului. Nu prea pică bine acest articol, deoarece a fost descrisă depresia de sărbători, despre care scriu de zor, îndeosebi gazetarii amatori (străini de medicină şi ştiinţă). E mai potrivit să îl citez pe cunoscutul scriitor Livius Ciocârlie: „Ce bună e tristeţea fără motiv! Când există unul, te pune la pământ“. N-am încheiat: se pare că în depresia adevărată mirosul şi gustul sunt alterate. Şi, conform unor studii (unele credibile, publicate în reviste categorisite ISI, cu factor de impact acceptabil), depresia bântuie lumea. De ce sunt afectate mirosul şi gustul? Simpla constatare nu e suficientă. Trebuie susţinută de probe. Ştiu doar că Premiul Nobel pentru fiziologie/medicină din 2004 i-a avut ca laureaţi pe Richard Axel (n. 1946) şi Linda B. Buck (n. 1946), cercetători americani, „pentru descoperirile lor privind receptorii mirosului şi organizarea sistemului olfactiv“. S-a dovedit că odoratul este posibil datorită unei vaste reţele de receptori celulari. De pildă, mirosirea unui trandafir (şi, probabil, spre evitarea unei bănuieli de partizanat politic, trei) implică activarea a peste 460 de receptori diferiţi. Despre gust: cred că am rămas ca pe vremea capodoperei lui Brillat-Savarin. Mai că aş începe o divagaţie incitată de o anomalie terminologică, dar mă abţin (la timp). Că între miros şi gust este o relaţie strânsă, nu-i nicio îndoială. Am văzut cândva, în Franţa, un frumos labrador „sans flair“. Prietenul la care mă aflam mi-a făcut o demonstraţie: a pus o bucată de carne deasupra botului câinelui, iar acesta n-a reacţionat. Stăpânul reuşea, totuşi, să-l hrănească.
   În continuare, în spiritul întemeietorilor gastronomiei moleculare, Nicholas Kurti şi Hervé This, ne vom opri asupra unor chestiuni teoretice şi practice de criogenie, criobiologie şi crioprezervare (crioconservare).
   Înainte de Nicholas Kurti, în istoria criogeniei au rămas multe nume, unele celebre. În 1789, Martin van Marnum lichefiază amoniacul prin simpla compresiune, încercând să verifice legea Boyle-Mariotte, adică din pură întâmplare. Iar în 1823, celebrul Michael Faraday lichefiază clorul în acelaşi mod, dar eşuează în cazul gazelor din aer, considerându-le greşit „gaze permenente“. Un alt moment istoric, implicând două nume mari din fizică: în 1852, James Prescott Joule şi William Thomson arată că detenta rapidă a unui gaz poate conduce la răcirea sensibilă a acestuia. Vine anul 1877, când Louis Paul Cailletet, un fizician mai puţin cunoscut, lichefieză oxigenul şi azotul. Ceea ce invalidează denumirea de „gaze permanente“ a lui Faraday. Dar Cailletet nu reuşeşte să stocheze gazele lichefiate. În 1892, James Dewar rezolvă problema stocării, inventând vasul ce îi poartă numele. El creează şi primul criostat, apoi lichefiează hidrogenul.
   Evoluţia criogeniei a determinat conturarea a numeroase domenii de cercetare sau aplicative. După ce în tinereţe a parcurs o etapă de cercetare fundamentală, la maturitate, Nicholas Kurti s-a dedicat criogeniei alimentare, care rezultă din intersectarea mai mulor domenii. Iată o definiţie a criogeniei alimentare: conservarea alimentelor printr-o supracongelare foarte rapidă, ce conservă alimentele în starea lor iniţială, contrar congelării clasice, care provoacă deshidratarea de suprafaţă şi formarea de mari cristale de gheaţă în produsul alimentar. Aceste cristale (care, ne amintim, sunt tolerate, ba chiar apreciate de legumicultori) au o acţiune catastrofală asupra celulelor vegetale, precum şi asupra celulelor în general, deoarece provoacă deschiderea cisternelor enzimatice celulare, cu consecinţele de rigoare.
   Nu e cel mai propice moment acum, dar voi descrie modul de obţinere a unui ţesut fără cristale, pornind de la experienţa proprie. Într-o primă etapă, celulele sunt introduse într-un mediu crioprotector (glicerolul având o bună reputaţie). Urmează supracongelarea celulelor (eu am lucrat îndeosebi cu eritrocite mature de om) în două etape: mai întâi în freon lichid (–64,5°C), apoi în azot lichid (–194,5°C). În continuare, produsul biologic este introdus într-o incintă, în care se obţine – cu ajutorul unei pompe de vid – o presiune redusă (circa 10–6–10–7 torr). În acest mod, apa de suprafaţă e îndepărtată. Cred că ajung la complicaţii agasante: congelarea impune pierderea de căldură. Dacă aceasta este rapidă, se previne formarea cristalelor de gheaţă în interiorul ţesutului sau celulelor. Pentru destindere şi în amintirea unui episod dubios din pseudoştiinţa autohtonă (asta nu înseamnă că ignor cercetările valoroase de la noi), nu ştiu cum se comportă „apa vie“. Autorul acestei „invenţii“ (au rămas urme pe net), fondator al partidului republican (azi dispărut), a candidat şi la preşedinţia României, în 1992. E vorba de Ioan Mânzatu, pe care nu-l pomeneam dacă nu aflam că stă bine într-un clasament al bogaţilor autohtoni. De unde se vede că uzina sa de „apă vie“ a prostit pe mulţi, chiar din afara hotarelor ţării.
   Revenind la crioprezervare, aceasta este deosebit de dificilă în cazul organelor mari. Totuşi, recent, un grup de cercetători de la Caltech a reuşit conservarea unui rinichi fără formarea de cristale de gheaţă.
   Să trecem brusc la cofondatorul gastronomiei moleculare, Hervé This care a publicat, la rubrica sa permanentă „Science & Gastronomie“ din Scientific American (ediţia franceză), articolul „Attention au froid“ (februarie 2011), ca de obicei, de un interes larg. De la bucătarii profesionişti până la orice consumator de alimente ce au fost supuse congelării. O primă observaţie: fructele, sub acţiunea şocului termic, capătă o culoare brună. Deoarece şocul termic alterează celulele, enzimele, iniţial prezente în compartimentele celulare specifice, sunt eliberate şi reacţionează cu polifenolii spre a forma compuşi de culoare brună, ce se leagă de proteinele celulare.
   Bucătarii interesaţi de aspectul „operelor“ lor culinare adaugă suc de lămâie, uitând că acidul ascorbic e mai ieftin, dar şi că această manevră nu e compatibilă cu orice fel de mâncare. În continuare, Hervé This se referă la catastrofa enzimatică produsă de o congelare improprie. De asemenea, oferă argumente asupra asimilării dificile a principiilor gastronomiei moleculare, chiar în bucătăriile de rang înalt.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe