Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ce e nou în terapia antitrombotică?

Viața Medicală
Dr. M. D. vineri, 19 septembrie 2014
European Heart Journal a publicat de curând un document de consens ce actualizează recomandările din 2010 privind utilizarea medicamentelor antitrombotice la pacienţii cu fibrilaţie atrială cu sindrom coronarian acut (SCA) şi care suportă intervenţie coronariană percutană. Acesta a fost realizat în colaborare de Grupul de lucru asupra trombozei al Societăţii Europene de Cardiologie (ESC), European Heart Rhytm Association, European Association of Percutaneous Cardiovascular Interventions şi Acute Cardiovascular Care Association, fiind susţinut de Heart Rhytm Society şi Asia Pacific Heart Rhytm Society.
Ghidul furnizează pentru prima dată recomandări cuprinzătoare privind utilizarea  anticoagulantelor orale non-antagonişti de vitamina K (NOACs) la aceşti pacienţi şi reflectă progresele în domeniu; printre acestea se numără: diminuarea rolului aspirinei în ghidurile de prevenire a AVC cauzat de fibrilaţia atrială, îmbunătăţirile în tehnologiile angioplastiei/stentului şi rezultatele noilor studii randomizate, inclusiv WOEST (What is the Optimal antiplatElet and anticoagulant therapy in patients with oral anticoagulation and coronary StenTing).
În prezent, nu există dovezi puternice că  anticoagulantele orale non-antivitamina K se comportă diferit faţă de antagoniştii de vitamina K, în sindroamele coronariene acute sau stentări. Ghidul recomandă ca pacienţii cu sindrom coronarian acut care dezvoltă fibrilaţie atrială şi au terapie duală antiplachetară să înceapă să ia antivitamina K sau NOACs. Stenturile active farmacologic (drug-eluting stent) sunt recomandate în locul celor metalice, deoarece sunt mai puţin trombogenice şi pot să nu necesite terapie duală antiplachetară prelungită (ex. aspirină plus clopidogrel).
De asemenea, documentul publicat recent recomandă ca terapia duală cu anticoagulant oral şi clopidogrel să fie considerată o alternativă la terapia triplă antitrombotică (terapia duală antiplachetară plus anticoagulant oral) la cazurile selectate de pacienţi cu fibrilaţie atrială cu risc scăzut de tromboză a stentului sau de evenimente cardiace recurente.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.