Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ce este botulismul, boala depistată la două persoane din Arad

Viața Medicală
Dorina Novac luni, 26 iulie 2021, ora 16:19

Botulismul este o boală rară și gravă, cauzată de o toxină produsă de bacteria numită Clostridium botulinum. Aceasta atacă sistemul nervos, provocând o paralizie care se răspândește treptat în tot corpul.

De cele mai multe ori, originea contaminării este mâncarea. Bacteria Clostridium botulinum poate fi prezentă în produse alimentare care nu sunt preparate corect.

botulismul

Astfel, oamenii se pot infecta prin alimente sterilizate necorespunzător și ambalate ermetic, cum ar fi conservele sau alimentele afumate, cârnați și alimente care conțin pește.

Există mai multe forme de botulism: botulism infantil și botulismul plăgilor.

Botulismul infantil, numit si botulism al sugarilor, apare când bacteria se dezvoltă în intestine și se eliberează toxina. De obicei, acest lucru se întâmplă doar la copiii cu vârste sub 6 luni, după această vârstă este dezvoltată imunitatea. Botulismul plăgilor este întâlnit în urma injectării drogurilor de stradă.

Simptomele botulismului pot apărea la câteva ore de la contaminare sau la zece zile după infecția inițială. De asemenea, persoanele care au folosit aceleași alimente prezintă simptome identice, dar cu severitate diferită, potrivit pasteur.fr.

Acestea încep cu vedere încețoșată, senzație de uscăciune a gurii și de un dificultăți de înghițire. Pot fi urmate de o slăbiciune a mușchilor brațelor, picioarelor și pieptului. Această insuficiență respiratorie poate duce la moarte. 

Tratamentul este realizat prin administrarea antitoxinei. Seroterapia este indicată în forme severe, dar este eficientă numai dacă este administrată în primele 24 de ore de la apariția simptomelor. De asemenea, antibioticele nu au niciun efect asupra toxinei botulinice. 

Botulismul este fatal în 5-10% din cazuri, în funcție de tipul de toxină.

Etichete: Botulismul Clostridium botulinum bacterie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.