Newsflash
Știri

Ce este „super-spreaderul” de coronavirus

de Florentina Ionescu - mar. 16 2020
Ce este „super-spreaderul” de coronavirus

În ultimele zile, au apărut informații referitoare la persoane care sunt super-spreaderi ai noului coronavirus. Ne propunem să aflăm dacă acest concept este mit sau realitate.

Experții se întreabă dacă un singur pacient depistat cu COVID-19 (boala cauzată de noul coronavirus, SARS-CoV-2) poate infecta zeci persoane din jurul său.

Deși rata de transmitere în epidemia de coronavirus pare să fie scăzută, medicii spun că există o paletă largă de factori care pot determina această răspândire: un singur individ să poată infecta multe persoane.

super spreader coronavirus transmitere

Conceptul de „super-spreaderi”, adică acei pacienți care infectează mult mai mulți oameni decât arată ratele standard de transmitere, a apărut în trecut, în epidemii ale unor boli precum SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) și MERS (Middle East respiratory syndrome coronavirus), scrie Medical Xpress.

Experții în boli infecțioase spun, însă, că termenul nu a fost unul științific și că nu exista un număr stabilit de persoane la care se transmite boala care ar putea să definească un „super-spreader”.

„Dar, în general, este vorba despre o cifră substanțial mai mare, în general, atunci când este comparată cu cea a altor indivizi”, a declarat Amesh Adalja, expert în boli infecțioase de la Universitatea John Hopkin, pentru AFP.

Factorii care influențează transmiterea bolii

Există o paletă largă de variabile care influențează cât de multe persoane poate un singur individ să infecteze, începând de la cât de repede transmite el virusul, până la numărul persoanelor cu care acesta intră în contact. Noul coronavirus, potrivit sursei citate, are o rată de transmitere de 2-3, ceea ce înseamnă că fiecare caz confirmat pare să infecteze între 2 și 3 persoane, în medie. Însă pandemia de coronavirus a scos la iveală că în unele țări pot să existe unii pacienți care par să fie super-spreaderi, adică infectează mai mult de 2-3 persoane.

Super-spreaderi suspectați la noi în țară

Potrivit datelor citate de wikipedia, un bărbat în vârstă de 60 de ani, din București, a călătorit recent în Israel. Este vorba de un ofițer de poliție în rezervă. El s-a întors din Israel pe 26 februarie și după câteva zile a fost internat la Spitalul Dimitrie Gerota, cu simptome asemănătoare cu cele ale gripei. Din păcate, acest bărbat a mințit autoritățile că a călătorit peste hotare și, din această cauză, a fost deschis un dosar penal pe numele său. Pe site-ul citat, el este trecut ca „super-spreader”, pentru că a infectat cel puțin alte 13 persoane.

Tot în România, o femeie de 26 de ani (un caz importat de coronavirus) este considerată și ea a fi un „super-spreader”. Ea s-a întorst din italia în data de 1 martie și a infectat cel puțin alte 11 persoane cu noul coronavirus.

Însă medicii subliniază că poate fi o adevărată provocare să se coreleze transmisia virusului cu un anumit pacient.

„Este posibil ca ceea ce noi numim super-spreaderi să existe, adică acei pacienți care nu doar că infectează 2-3 alte persoane, ci care ar putea infecta zeci. Problema este că nu îi depistăm”, a declarat Eric Caumes, șeful departamentului de boli infecțioase și tropicale de la Spitalul Pitie-Salpetriere din Paris.

Nu există o explicație clară

Potrivit specialiștilor în boli infecțioase, ratele variate de transmitere ar putea să se rezume la cât de repede un pacient transmite altcuiva noul coronavirus, odată ce acesta a fost infectat. În acest moment, este vorba doar despre o ipoteză, pentru că medicii din Paris nu au o explicație clară acum și spun că „nu există nimic specific pentru COVID-19”.

Pe de altă parte, o altă mare necunoscută este rolul pe care îl joacă copiii mici, care sunt mai puțin afectați de noul coronavirus, dar care pot să îl transmită, iar acesta este o parte din motivele pentru care în multe țări, inclusiv în România, autoritățile au decis să închidă școlile, grădinițele, liceele.


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe