Newsflash
Știri

Ce impact a avut pandemia de COVID-19 asupra îngrijirilor pacienților oncologici

de Florentina Ionescu - sept. 30 2021
Ce impact a avut pandemia de COVID-19 asupra îngrijirilor pacienților oncologici

Pandemia de COVID-19 a perturbat accesul la screening, diagnostic timpuriu, tratamente pentru toți pacienții oncologici.

Potrivit unui studiu publicat de Federația Europeană a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA) în colaborare cu PricewaterhouseCoopers, în primul trimestru al anului 2021 au fost diagnosticate mai mult de 12.000 cazuri noi de cancer. Între anul 2019, când a început pandemia, și anul 2020, numărul de cazuri noi diagnosticate a scăzut cu 12%. 

pandemie impact pacienti cu cancer

Impactul COVID-19 a fost și mai dur în ceea ce privește spitalizarea pacienților cu cancer. Conform acestor date de la nivel european, până în august 2020, numărul spitalizărilor pacienților oncologici la nivel național a scăzut cu 46%, potrivit unui comunicat transmis redacției.

„Criza COVID-19 ne-a reamintit tuturor importanța crucială a sănătății pentru societățile noastre. Am realizat că sănătatea nu are granițe și că toate aceste provocări pot fi confruntate doar dacă lucrăm împreună, peste granițe, toate sectoarele, indiferent de ce domeniu (industrie) sau ce de ce țară este implicată. Cancerul trebuie să fie în mod cert o prioritate pe agenda instituțiilor UE”, a declarat Alina Culcea, președinte al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în cadrul dezbaterii „Oportunități ale Planului European de Combatere a Cancerului ce pot fi implementate în România”, organizată în 22 septembrie de revista Politici de Sănătate.

Experții atrag atenția că multe probleme din acest domeniu ar putea fi remediate, în mare parte, prin implementarea unui Plan Național de Cancer eficient și sustenabil și prin accesarea fondurilor puse la dispoziție de autoritățile europene.

„ARPIM este implicată consistent când este vorba de Planul European de Combatere a Cancerului, de Planul Național de Cancer, lansând până acum, în parteneriat, două proiecte majore”, a mai menționat Alina Culcea.

Un proiect este Traseul pacientului oncologic, lansat cu sprijinul unui grup de experți naționali, care își propune să descrie traseul pacientului cu cancer din România pentru zece din cele mai importante tipuri de cancer – cinci cancere cu tumori solide și cinci tipuri de cancer de sânge. 

„Intenția este de a compara cu cele mai bune practici în domeniu din Europa, pentru a ajuta autoritățile să elaboreze cele mai bune practici pentru a îmbunătăți traseul pacienților și a scădea timpii de așteptare”, a adăugat președintele ARPIM.

 

În același timp, a spus Alina Culcea, ARPIM s-a implicat în proiectul „Împreună învingem cancerul”, o campanie de conștientizare lansată de revista Politici de Sănătate împreună cu grupul de lucru pentru oncologie din cadrul ARPIM, în care experții se concentrează pe importanța lansării Planului Național de Cancer.

„În spatele acestui proiect se află o coaliție de actori importanți, relevanți pentru acest domeniu”, a precizat președintele ARPIM. 

Câteva dintre propunerile concrete ale acestor două proiecte se referă la:

  • accelerarea programelor de screening, care includ și importanța finanțării și monitorizării,
  • elaborarea unei hărți oncologice naționale, care să includă toate spitalele publice sau private, cu servicii furnizate în fiecare județ, astfel încât să fie ușor pentru fiecare pacient oncologic să recunoască unde și cum ar putea fi tratat,
  • furnizarea unor termeni clari în ceea ce privește actualizarea listei de rambursare,
  • operaționalizarea colectării de date din lumea reală,
  • accelerarea accesului la inovație, etc.

Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com/image/86543/breast-cancer-awareness

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe