Newsflash
Știri

Ce impact are ora de vară asupra sănătății noastre

de Florentina Ionescu - mar. 17 2020
Ce impact are ora de vară asupra sănătății noastre

La sfârșitul lunii martie trecem la ora de vară, însă această convenție numită Daylight Saving Time (DST) ne afectează sănătatea și calitatea somnului. Pe 13 martie, de Ziua Mondială a Somnului, experții din domeniu au explicat de ce este bine să se renunțe la ora de vară.

Prezentă la o conferința de presă online pentru a marca Ziua Mondială a Somnului, dr. Oana Deleanu a subliniat că atât ea, personal, cât și oamenii de știință, în general, sunt împotriva orei de vară, „pentru că ea nu este Standard Time”.

ora de vara probleme sanatate

Dezavantajele orei de vară

Dr. Oana Deleanu, membru în comitetul executiv al Assembly of National Sleep Societies of ESRS (ESRS – Societatea Europeană de Cercetare a Somnului), a susținut vineri o prezentare foarte interesantă despre istoria orei de vară, pentru ca oamenii să înțeleagă care este originea acestei convenții și de ce acest Daylight Saving Time nu este natural:

„Acum ora bioritmului nostru circadian interior este Daylight Saving Time (DST – ora de vară, n.r.), adică este indusă ca să economisească energie electrică, însă între timp lumea s-a schimbat de când s-au hotărât aceste lucruri. Deci merge împotriva bioritmului nostru, ne face să dormim mai puțin în perioada respectivă și este legată de o mulțime de probleme”.

Aceasta a subliniat și că în plin episod de pandemie de coronavirus, oamenii vor dormi și mai puțin din cauza orei de vară.

De unde a pornit Daylight Saving Time

Ora de vară sau DST a fost introdusă în Primul Război Mondial pentru a economisi energie, reintrodusă mai apoi în Al Doilea Război Mondial și în perioadele de recesiune economică, a explicat expertul citat. Tot dr. Oana Deleanu a amintit că cei care au introdus ora de vară au motivat această modificare a ritmului circadian prin faptul că această intervenție salvează energie, reduce accidentele rutiere, este benefică pentru afaceri și favorizează activitățile în aer liber în serile de vară.

„Noi, specialiștii în somnologie, alături de specialiștii în ritm circadian, recomandăm însă Ora Standard („ora de iarnă”) și spunem că ora de vară întrerupe ritmul circadian, ceea ce are impact negativ asupra sănătății, crește riscul de accidente rutiere fatale, dar și de atacuri cerebrale. Mai mult, nu este chiar sigur că ora de vară ajută la economisirea energiei”, a spus dr. Oana Deleanu, amintind că 68% dintre țări nu folosesc ora de vară și că 80% din populația lumii nu folosește DST.

Probleme de sănătate cauzate de ora de vară

„Prin anii 70 s-a zis că DST ar putea duce la mai puține accidente, dar de fapt, în lunea de după trecerea la ora de vară, muncitorii dorm mai puțin, au loc accidente de muncă, au loc accidente rutiere, chiar în următoarele două săptămâni după ce se trece la ora de vară. A ne adapta la această oră de vară înseamnă de fapt să dormim mai puțin și mai prost”, a subliniat dr. Oana Deleanu.

oana deleanu conferinta somn

La acest capitol, medicul atrage atenția în special asupra dezavantajelor orei de vară: cresc episoadele depresive, crește numărul de cazuri de AVC, de infarct miocardic, scade eficiența somnului, efectele adaptative pot fi severe și pot dura săptămâni, ora de vară poate afecta durata somnului cel puțin o săptămână.

O serie de probleme de sănătate sunt asociate cu ora de vară, arată dr. Oana Deleanu, care citează mai multe studii din domeniu referitoare la DST:

  • S-a observat o creștere de 11% a incidenței episoadelor depresive la tranziția de la vară către Standard Time (ora de iarnă)
  • S-a observat un risc crescut de AVC în primele două zile după schimbarea orei, dar nu la nivel de întreaga săptămână
  • Studiile au arătat o creștere de 10% a infarctului miocardic în lunea de după trecerea la ora de vară, dar fără o creștere per total a infarctului miocardic acut.
  • S-a constatat scăderea eficienței somnului în cadrul studiilor.
  • S-a constatat că efectele adaptative la noul ritm circadian pot fi severe și pot dura săptămâni.
  • Totodată, un studiu a arătat că pierderea unei ore de somn la schimbarea din primăvară pare să afecteze durata somnului pe întreaga săptămână.
  • Un studiu american a apreciat că ora de vară cauzează peste 30 de decese, constând anual societatea 275 milioane de dolari, prin creșterea deprivării de somn,
  • S-a observat o somnolență marcată, după trecerea la ora de vară, pe o perioadă de 3 săptămâni, iar somnolența era mai accentuată la elevii mai mari, la cei care învață mai ales seara, la cei care sunt „păsări de noapte”.
  • Un studiu a constatat o frecvență mai mare a avorturilor în primăvara când ora de vară urmează inseminării artificiale.

Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe