Newsflash
Știri

Ce reflectă structura religioasă a populaţiei

de Alexandra NISTOROIU - sept. 16 2014
Ce reflectă structura religioasă a populaţiei
   O nouă publicaţie, denumită Yearbook of International Religious Demography (Anuarul internaţional al demografiei religioase), este prima revistă ştiinţifică axată pe perspectiva cantitativ-demografică a studiului religiei. Religia reprezintă un factor cheie în demografie, ajutând la realizarea de proiecţii asupra evoluţiei numerice a populaţiei, precum şi la interpretarea altor indicatori sociali. Schimbările în structura religioasă a populaţiei reflectă mişcările populaţiei, influxul de emigranţi din diferite zone ale lumii.
Jurnalul de demografie religioasă va oferi o cartografiere anuală a statisticilor legate de religie din întreaga lume, având la bază informaţii colectate din sondaje, recensăminte, poluri de opinie, de la comunităţi religioase şi oameni de ştiinţă. Anuarul prezintă datele în colecţii de tabele şi articole academice din sfera ştiinţelor sociale, a demografiei, a istoriei şi a geografiei. Fiecare ediţie a revistei va furniza surse, metode şi rezultate ale cercetării, precum şi concluzii privind demografia religioasă la nivel internaţional.
   Dintre lucrările publicate în noul jurnal ne-a atras atenţia un studiu ce explorează evoluţia dinamică a diversităţii etnice şi religioase a Vienei din 1970 până în 2011, evoluţie marcată de un număr crescând de imigranţi. Dacă, în 2001, majoritatea imigranţilor proveneau din Turcia şi fosta Iugoslavie, în 2011, populaţia de imigranţi este mult mai diversă, incluzând germani, polonezi, unguri, români şi bulgari. Până în 1970, Viena avea o populaţie majoritar catolică. Secularizarea, fluxul mare de imigranţi, fertilitatea şi atitudinea faţă de căsătorie au remodelat compoziţia religioasă a oraşului. Ca efect al secularizării, bisericiile protestantă şi catolică au pierdut membri în mod similar, dar la scale diferite. Perioadele de vârf ale scăderii numărului de adepţi ai catolicismului corespunde scandalurilor legate de instituţia bisericii, care au dus la o creştere a numărului de oameni fără afiliere religioasă. Migrarea populaţiei catolice, protestante şi a celor fără apartenenţă religioasă a fluctuat sau stagnat între 1971 şi 2011. În schimb, valuri constante de imigranţi de religie ortodoxă, musulmană şi de alte religii au condus la diversificarea peisajului religios din Viena. Pe la începutul anilor 2000, migraţia de ortodocşi şi musulmani a început să scadă, dar se remarcă, în continuare, o creştere a migraţiei din alte religii. În ceea ce priveşte căsătoriile interreligioase, la protestanţi se înregistrează cea mai mare rată a acestora. Deşi se remarcă o creştere a exogamiei în rândul catolicilor, a scăzut numărul de mariaje interreligioase între musulmani şi persoane fără afiliere religioasă.
   Între 1971 şi 2011, structura religioasă a Vienei a evoluat astfel: procentul de catolici a scăzut de la 78,6% la 41,3%; numărul persoanelor fără afiliere religioasă a crescut de la 10,3% la 31,6%; proporţia de musulmani a crescut de la 0,4% la 11,6%; populaţia ortodoxă a crescut de la 1,1% la 8,4%; populaţia de religie protestantă este cu 3 procente mai puţin numeroasă.
   75% din europeni se declară creştini, potrivit unui altul studiu publicat în revista amintită. Studiul arată şi că 18% nu au nicio apartenenţă religioasă, iar 6% sunt de religie musulmană. Studiul a estimat distribuţia religioasă a populaţiei în funcţie de vârstă şi sex pentru 42 de ţări, fiind cea mai detaliată analiză demografică pentru Europa până la momentul actual. Cercetarea a mai indicat şi că populaţia europeană creştină are o vârstă medie de 41,7 ani, în vreme ce vârsta medie a europenilor de religie musulmană este de 31,8 ani.
   O altă lucrare publicată în anuar descrie metodologia din spatele studiului Pew Research Global Religious Landscape, publicat în 2012, cea mai amănunţită analiză demografică din perspectivă religioasă realizată până astăzi. Studiul, care include estimări pentru compoziţia religioasă a peste 230 de ţări şi teritorii, are la bază 2500 de recensăminte, sondaje şi registre ale populaţiei. Dintre prin­cipa­lele concluzii: unul din şase oameni, la nivel mondial, nu are nicio apartenenţă religioasă. Studiul a oferit în premieră şi date despre vârsta medie a adepţilor fiecărei religii, remarcându-se, de exemplu, dis­tanţa mare dintre media de vârstă a musulmanilor (23) şi a evreilor (36). Cercetarea a fost realizată de Pew Research Center în colaborare cu Institutul internaţional pentru analiză de sistem aplicată (IIASA).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe