S-a întâmplat chiar în prima zi a acestei luni, când ministrul sănătăţii a convocat, la o întâlnire-dezbatere, „crema“ medicală românească. Au fost prezentate şi amendate patru propuneri de iniţiative legislative pe care ministerul doreşte să le supună dezbaterii publice. Dan Dumitru Mihalache a fost prezent şi face un rezumat al primei runde dintr-o serie, sperăm nu foarte lungă, de discuţii aprinse.

"> Ce s-a discutat la negocierile dintre Ministerul Sănătăţii şi reprezentanţii medicilor - Viața Medicală
Știri

Ce s-a discutat la negocierile dintre Ministerul Sănătăţii şi reprezentanţii medicilor

de Dan Dumitru MIHALACHE - iul. 11 2013
Ce s-a discutat la negocierile dintre Ministerul Sănătăţii şi reprezentanţii medicilor

S-a întâmplat chiar în prima zi a acestei luni, când ministrul sănătăţii a convocat, la o întâlnire-dezbatere, „crema“ medicală românească. Au fost prezentate şi amendate patru propuneri de iniţiative legislative pe care ministerul doreşte să le supună dezbaterii publice. Dan Dumitru Mihalache a fost prezent şi face un rezumat al primei runde dintr-o serie, sperăm nu foarte lungă, de discuţii aprinse.

Triada aflată la conducerea Ministerului Sănătăţii – Eugen Nicolăescu, ministrul de resort, şi secretarii de stat, dr. Raed Arafat şi dr. Adrian Pană – a organizat, în prima zi a acestei luni, o întâlnire cu principalii actori din sectorul medical românesc: conducerea Academiei de Ştiinţe Medicale, preşedinţii comisiilor de specialitate din MS, preşedinţi ai asociaţiilor de pacienţi, reprezentanţi ai principalelor sindicate care activează în acest sector, membrii Consiliului onorific al MS, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Scopul declarat al acestei întâlniri a fost prezentarea unor forme intermediare a patru proiecte normative pe care ministerul intenţionează să le adopte în cadrul reformei sistemului sanitar: legea privind malpraxisul, salarizarea personalului medical, statutul spitalelor şi pachetul de servicii de bază.
Pentru început, ministrul Eugen Nicolăescu a prezentat principalele direcţii de reformă a sistemului sanitar românesc, modalităţile de realizare a reformei „prin măsuri legislative şi politici publice de natură executivă şi managerială“.
O prioritate este aşa-zisa echilibrare a componentelor sistemului sanitar. Opinia ministrului este clară: deseori acesta a afirmat că fondurile de care dispune sistemul sanitar românesc trebuie să fie orientate cu precădere către partea de medicină primară şi medicina de ambulatoriu.
Piatra de încercare, aşa cum o numeşte ministrul Nicolăescu, o reprezintă pachetul de servicii medicale de bază. Lucrurile încă nu s-au clarificat aici. Exprimările au fost dintre cele mai generale, deşi oficialii afirmă că încearcă să ducă lucrurile către concret: „trebuie să înlesnim întâlnirile grupului de lucru, ca să putem să ajungem la lucruri mai concrete“.
Pachetul de bază ar putea să intre în dezbatere publică, în opinia ministrului sănătăţii, undeva în jurul datei de 1 septembrie a.c., astfel încât, la 1 ianuarie 2014 să poată fi implementat.
O altă prioritate este profesionalizarea managementului spitalelor – proiectul de lege privind statutul spitalului public din România. Coordonatorul acestui proiect este dr. Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, care a prezentat un raport al Băncii Mondiale – o analiză a riscurilor şi a aspectelor corelate cu diferite forme de organizare existente în prezent în lume. Raportul nu oferă însă vreo formulă „perfectă“ pentru noi. „Fiecare ţară trebuie să îşi aleagă modelul sau modelele pe care le consideră cele mai potrivite“, spunea dr. Arafat. Prin urmare, explică el, comisia care se ocupă de acest proiect de lege va trebui să analizeze avantajele şi dezavantajele pentru România şi să facă propuneri care să fie rediscutate în cadrul comisiei, apoi să fie supuse dezbaterii publice. 
O idee care se desprinde din discursurile celor care conduc Ministerul Sănătăţii este scoaterea spitalul public din încadrarea de instituţie publică, cu cod de clasificare bugetară. Acesta ar deveni o entitate în care există un buget global, unde „managerii, în baza unor reguli şi norme, să poată angaja sau restructura personal, să poată restructura activităţi, dând pondere unora sau altora, în funcţie de specificul spitalului, de interesul pacientului, de obiectivele pe care le are de îndeplinit“. Personalul sanitar ar urma să fie scos din subcategoria personalului bugetar, astfel încât acesta să nu mai fie tratat ca salariat bugetar, făcând loc negocierilor şi alocărilor de salarii „mai bune“ în viitor. „Eu cred că aceasta este schimbarea fundamentală pe care trebuie să o propunem“, afirmă ministrul.
Şi în privinţa legii salarizării personalului medical, Eugen Nicolăescu spune că mai sunt anumite lucruri de clarificat. S-a recomandat din nou înmulţirea întâlnirilor grupului de lucru, astfel încât indicatorii de performanţă şi criteriile avute în vedere să poată fi ajustate, în aşa fel încât „să putem face estimările necesare, ca până la sfârşitul lunii să pregătim proiectul de lege“.
Este un proiect care a născut multe discuţii în rândul participanţilor la întâlnire, dar foarte multe de natură tehnică, spune ministrul: „cât o să fie un indicator, cum o să fie alt indicator, cât va contribui acel indicator la salarizare ş.a.m.d.“.
Descentralizarea este o acţiune pe care actuala conducere a ministerului doreşte să o continue, prin transferarea unor spitale către autorităţile locale sau universităţile de medicină şi farmacie; ministrul spune că îşi doreşte o reţea medicală a acestor universităţi, pentru pregătirea medicilor şi a rezidenţilor.
De asemenea, este pe cale să fie pusă în practică descentralizarea direcţiilor de sănătate publică, prin transferarea lor către consiliile judeţene. Pentru asta însă, oficialii Ministerului consideră că ar fi nevoie de o etapă intermediară, în care aceste direcţii să fie restructurate în cadrul ministerului şi, după o analiză minuţioasă, să se stabilească activităţile care rămân la minister şi cele care vor trece la consiliile judeţene. Acea parte a Direcţiei farmaceutice din cadrul ministerului care se ocupă de autorizarea farmaciilor şi de inspecţia acestora, ar urma să fie preluată de Agenţia Naţională a Medicamentului. 
Alte posibile direcţii de reformă pe care oficialii MS le au în vedere ar fi: controlul utilizării fondurilor publice, foarte des enunţată de actualul ministru (există, în acest sens cardul şi dosarul electronic al pacientului, reţeta electronică), perfecţionarea colegiilor profesionale (creşterea responsabilităţii şi a răspunderii în ceea ce priveşte pregătirea profesională continuă şi modul în care personalul medical îşi îndeplineşte atribuţiile pe care le are), introducerea asigurărilor private de sănătate.
Concluzia, expusă de ministrul sănătăţii în cadrul conferinţei de presă organizată ulterior întâlnirii, este necesitatea organizării, în două-trei săptămâni, a celei de-a doua întâlniri, în aceeaşi formulă.
Oficialii ministerului se vor întâlni cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, departamentul de asigurări, pentru a găsi soluţii la problemele ridicate în cadrul întâlnirii pe tema legii malpraxisului. Până la mijlocul lunii iulie, această lege ar trebui să ajungă pe masa Guvernului pentru aprobare, între 15 şi 31 august şi la Parlament, în procedură de urgenţă. Dintre toate proiectele de lege discutate în cadrul întâlnirii, doar cel al legii malpraxisului este deocamdată publicat şi pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Au fost reluate, de asemenea, mesajele privind importanţa demnităţii şi prestigiului profesiei medicale. În această direcţie, la jumătatea săptămânii viitoare (în perioada 9–11 iulie), va avea loc o întâlnire între conducerea MS şi cea a CMR, cu privire la solicitările Colegiului Medicilor adresate Guvernului României.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe