Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ce semnificație are anul acesta Ziua Asistenților Medicali

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 12 mai 2020, ora 10:50

Un rol vital în sistemul medical românesc, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19, îl au asistenții medicali și moașele. Așa că astăzi o lume întreagă le urează „La mulți ani”.

Potrivit datelor oferite de OAMGMAMR, peste 23.000 de asistenți medicali sunt înregistrați la filiala din București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali.

asistenta medicala ziua internationala

În total, 23.287 de asistenți medicali sunt avizați la zi la OAMGMAMR – filiala București. Chiar dacă se poate crede la prima vedere că sunt mulţi, pentru asigurarea unor îngrijiri de sănătate de calitate este necesar un număr mult mai mare de asistenți, se arată într-un comunicat al Ordinului Asistenților, remis redacției.

O creștere semnificativă a numărului de asistenți medicali se impune nu numai în București sau în România, ci și la nivel mondial. Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în lume este nevoie de încă 9 milioane de asistenți medicali și moașe pentru a obține acoperirea universală cu servicii de sănătate în următorul deceniu.

Motto-ul acestei zile

Astăzi, 12 mai, se marchează Ziua Internațională a Asistenților Medicali. Anul acesta, evenimentul are o semnificație aparte, mai ales că 2020 a fost declarat de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind Anul Asistentului Medical și al Moașei.

International Council of Nurses (ICN) a ales ca motto sau deviză pentru Ziua Internațională a Asistenților Medicali de anul acesta „Asistenții medicali: O voce care să conducă – Îngrijind sănătatea lumii”. Acesta este un motto care capătă o semnificație cu atât mai profundă în umbra pandemiei de COVID-19, care afectează țări din întreaga lu,e.

Contextul epidemiologic actual subliniază încă o dată rolul vital pe care îl joacă asistenții medicali în sistemele medicale din întreaga lume. Ca în cazul tuturor cadrele medicale, eforturile profesionale și personale depuse în această perioadă de asistenții medicali trebuie recunoscute, arată reprezentanții OAMGMAMR. Corpul profesional al asistenților medicali se află în prima linie a luptei cu noul coronavirus și se asigură, în același timp, că contribuie la funcționarea sistemului de sănătate.

„Astăzi este ziua noastră, a asistenților medicali. Este ziua noastră, a tuturor celor care practicăm o profesie nobilă cu rol vital în funcționarea sistemului medical. Identitatea noastră este profesionalismul, empatia, iubirea și dedicarea prin care reușim să fim alături și să îngrijim oamenii încă din momentul în care respiră pentru prima dată și pe tot parcursul vieții. Oamenii ne văd, interacționează cu noi poate pentru clipe și momente, însă mulți dintre ei își amintesc de noi întreaga viață pentru că «arta îngrijirii» are o latură profund umană. Este o deprindere pe care reușim să o învățăm cu fiecare om pe care îl îngrijim și căruia îi dăm speranțele de care are nevoie sau îi alinăm suferința. La mulți ani, dragi asistenți medicali din Bucureşti şi întreaga țară! Suntem împreună pentru profesia noastră”, a declarat Carmen Mazilu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România – filiala București.

doina carmen mazilu

O resursă vitală

Asistenții medicali joacă un rol crucial în promovarea și menținerea sănătății, în prevenție și acordarea de îngrijiri în asistența medicală. În aceste condiții, aceștia sunt o resursă vitală pentru a asigura acoperirea universală cu servicii de sănătate.

Însă îndeplinirea acestui obiectiv depinde de existența unui număr suficient de asistenți medicali bine pregătiți și bine susținuți, care se bucură de recunoaștere pe măsura serviciilor și calității îngrijirii pe care le oferă, potrivit OMS.

Sursa foto: pixabay.com

Etichete: Ziua Internaţională a Asistentului Medical Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali ziua internationala a asistentilor medicali anul asistentului medical si al moasei anul asistentului medical ordinul asistenților asistenti medicali asistenți medicali ordinul asistentilor Asistent moasă

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.