Newsflash
Știri

Cei care veghează și reglementează

de Monica GEORGESCU - apr. 6 2018
Cei care veghează  și reglementează
    Medicii și personalul medical care participă la proiecte de voluntariat în afara granițelor țării trebuie să ia în calcul încă de la început obligațiile etice pe care le au față de indivizii și comunitățile pe care le deservesc, afirmă Colegiul american al medicilor (ACP) într-o declarație oficială publicată în Annals of Internal Medicine. Lucrarea este deopotrivă un ghid de etică și practică medicală pentru medicii, rezidenții și studenții la medicină care vor să se implice în proiecte de voluntariat în afara țării. „Principalul obiectiv al unei expediții medicale în afara țării este de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea indivizilor din comunitățile respective”, a declarat dr. Jack Ende, președintele ACP, iar orice tip de obiective personale ar trebui să se subscrie acestui prim obiectiv.
    Orice act de binefacere este condiționat de aderarea la standardele etice preexistente. De exemplu, atunci când un medic voluntar este pus în fața dilemei morale de a folosi sau nu medicamente expirate, el ar trebui să se raporteze la standardele și ghidurile existente, fără a cădea în capcana standardelor duble și luând în calcul potențialul risc la care își expune pacienții prin luarea acestei decizii. În acest caz, ghidul elaborat de OMS interzice administrarea de medicamente expirate în cele mai multe situații, deși anumite medicamente își pot menține eficiența după data de expirare listată de producător.
    Potrivit acestui ghid, este important ca personalul medical implicat în proiecte de voluntariat să respecte normele culturale diferite ale țării în care călătoresc, să evite vătămarea sau orice fel de prejudiciu neintenționat, să protejeze confidențialitatea și dreptul la intimitate al pacienților pe care îi deservesc (inclusiv referitor la postarea, fără permisiunea acestora, a unor poze sau informații personale sau cu caracter medical), să nu ofere servicii medicale în afara competențelor sau nivelului de instrucție și să gestioneze cu tact resursele limitate puse la dispoziție. „O atitudine plină de modestie referitor la nivelul propriu de expertiză este o componentă importantă a oricărui act de caritate.” Atunci când nevoia și urgența impun ca un medic să-și depășească nivelul de competență sau pregătirea pentru a trata un pacient, decizia trebuie atent cântărită și este nevoie de consimțământul informat al pacientului, se atestă în ghid.

    Academia de pediatrie, Colegiul medicilor de obstetrică și gineco­logie și Academia medicilor de familie din America au trimis o scrisoare lui Thomas Homan, directorul în exercițiu al ICE (U.S. Immigration and Customs Enforcement), prin care denunță decizia agenției guvernamentale de a pune capăt politicii preexistente, care dicta eliberarea femeilor însărcinate din centrele de detenție a imigranților. În 2016, ICE a emis o însemnare cu privire la „identificarea și monitorizarea deținutelor însărcinate”, în care a concluzionat că „în general și în absența unor circumstanțe extraordinare”, femeile însărcinate nu vor fi reținute de către agenție. Însă, într-o notă cu circulație internă, publicată în data de 29 martie anul curent, această politică a agenției s-a schimbat brusc, recomandându-se o evaluare „personalizată, de la caz la caz, luând în calcul existența unor circumstanțe extraordinare”, pentru a determina custodia fiecărei femei sau adolescente însărcinate.
    Societățile medicale atrag atenția asupra faptului că accesul la servicii medicale prenatale de calitate este sub standard în centrele de reținere a imigranților și că, deși ICE a impus standarde de funcționare, respectarea acestora de către fiecare centru în parte nu poate fi cunoscută. În 2016, Comitetul consultativ al Departamentului de securitate națională a făcut recomandarea ca, exceptând anumite situații speciale, femeile însărcinate și copiii să nu fie reținuți în centre de acest tip. „Toate femeile și adolescentele însărcinate reținute în custodia statului, indiferent de cetățenie și statut legal, trebuie să beneficieze de îngrijiri medicale de calitate și la timp [...], iar acest nivel de îngrijire nu poate fi oferit în aceste centre”, atrag atenția reprezentanții societăților medicale. „Condițiile în aceste centre nu sunt adecvate femeilor însărcinate sau copiilor”, subliniază aceștia, atrăgând atenția asupra unor practici cu un impact negativ uriaș asupra sănătății fizice și psihice a viitoarelor mame. De exemplu, conform rapoartelor oficiale, în multe din aceste centre se practică încătușarea deținuților.

Șapte societăți medicale și grupări non-profit din SUA au dat în judecată Admi­nistrația medicamentelor și alimentelor (FDA), acuzând faptul că agenția guvernamentală a amânat fără motiv și cu implicații majore pentru sănătatea publică decizia de a evalua și a reglementa produsele din tutun de tip țigarete electronice, titrează The Washington Post. Printre grupările care au semnat reclamația se numără Academia americană de pediatrie, American Heart Association, American Lung Association, American Cancer Society și Campaign for Tobacco-Free Kids.
După mai mulți ani de amânări din partea industriei produselor de tutun, în 2016, FDA a obținut autorizarea pentru a reglementa țigaretele electronice. Însă această decizie a fost amânată din nou, recenzia țigaretelor electronice urmând a fi făcută în 2022. Semnatarii reclamației acuză agenția guvernamentală că a permis accesul nereglementat pe piață al acestor produse din tutun vreme de mai mulți ani. În tot acest timp, industria țigaretelor electronice și-a continuat ascensiunea, în ciuda faptului că nu există studii pe termen lung privind siguranța consumului acestor produse. În prezent, industria este evaluată la patru miliarde de dolari.
    În paralel, mai multe studii au demonstrat că țigaretele electronice nu înlocuiesc țigările în cazul fumătorilor, că aceste produse cresc riscul de apariție a unor tipuri de cancer și că aromele dulci încurajează deprinderea acestui obicei nociv în rândul copiilor și adolescenților. Întârzierea recenziei acestor produse și oferirea unui răgaz suplimentar producătorilor are ca rezultat expunerea consumatorilor la compușii „letali și care produc dependență” din aceste produse, se menționează în reclamație.
FDA a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect.

    Conform unei noi legislații, care intră în vigoare începând cu 1 aprilie, în Marea Britanie paramedicii cu pregătire medicală avansată vor putea prescrie medicamente pacienților. Pentru început, aproximativ 700 de paramedici vor fi instruiți pentru a fi calificați să scrie rețete, titrează BBC. Conform datelor furnizate de NHS, șapte din zece pacienți văzuți de paramedici au nevoie de tratament, fără a fi însă necesar să fie transportați la spital. Pentru aceștia „va fi mai ușor să primească tratamentul acasă, eliminând în multe cazuri nevoia de a fi văzuți de un alt medic și reducând numărul transporturilor de pacienți la spital în situațiile în care acest lucru nu este absolut necesar”, a declarat Rachel Power, director executiv al Asociației pacienților din Marea Britanie. „Este o veste bună”, a adăugat aceasta, menționând importanța începerii cât mai timpuriu a tratamentului în cazul multor pacienți care cer ajutorul paramedicilor.
    Decizia luată de oficialii britanici este menită să reducă încărcarea medicilor din spitale și a medicilor de familie, unde, la fel ca în România, mulți pacienți alegeau să viziteze medicul de familie sau să meargă la spital pentru a li se prescrie tratamentul necesar. O parte din această povară va putea fi preluată acum, conform noii legislații, de paramedicii instruiți în acest sens. „Este un progres fantastic pentru profesia noastră […] care ne va ajuta să completăm îngrijirea oferită pacienților noștri”, a declarat Gemma Walsh, paramedic cu pregătire avansată, specializată pe tratamentul
de urgență.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe