Newsflash
Știri

Cel mai mare caz de corupție în industria medicală din România

de Vlad MIXICH - aug. 14 2015
Cel mai mare caz de corupție în industria medicală din România
Săptămâna trecută, procurorii DNA, sprijiniți de specialiști ai SRI și ai Jandarmeriei, au derulat 61 de percheziții în București, Sibiu, Mureș, Ilfov, Sălaj, Cluj, Timiș și Bistrița-Năsăud. Vizați au fost mai mulți medici, personal de conducere din casele județene de sănătate, direcțiile de sănătate publică și reprezentanți ai unor companii farmaceutice, toți acuzați de posibile fapte de corupție comise în perioada 2012–2015. Acuzațiile se referă la încheierea unor contracte fictive de sponsorizare între companiile farmaceutice și medici, în schimbul direcționării preferențiale a pacienților spre anumite medicamente specifice oncologiei. Comunicatul DNA nu a precizat oficial nici până astăzi care sunt exact persoanele/instituțiile acuzate.
Compania GlaxoSmithKline a confirmat că se confruntă cu acuzații de corupție în România, unde ar fi plătit sute de doctori pentru diferite discursuri care, în realitate, nu ar fi fost niciodată ținute. Și filiala din România a grupului elvețian Roche a confirmat că este anchetată pentru suspiciuni de acordare de mită în schimbul favorizării administrării anumitor medicamente. Ambele companii cooperează cu anchetatorii. În media românească au fost menționate, citându-se surse juridice, și alte nume de companii farmaceutice care ar fi implicate, dar până în prezent nu există informații oficiale cu excepția celor mai sus prezentate.
Medicii sunt acuzați că ar fi acceptat vacanțe gratuite din partea companiilor farmaceutice, camuflate sub forma unor congrese științifice la care nu au participat deloc sau au participat parțial. Unii dintre acești medici făceau parte din comisiile de achiziții de medicamente din cadrul spitalelor și au beneficiat de avantajele oferite de reprezentanții farma în schimbul favorizării achiziției produselor companiilor respective. Funcționarii mituiți din cadrul caselor județene de sănătate favorizau aprobarea cu celeritate a dosarelor pacienților cărora li se decontau medicamentele prin programele naționale de sănătate. Anumiți farmaciști eliberau preferențial anumite medicamente, după ce erau în prealabil avertizați de reprezentantul farma sau medicul prescriptor că pacientul urmează să vină să-și ridice medicamentul. Peste 16 persoane sunt acuzate.
O parte din media românească a prezentat eronat cazul, afirmând că medicii sunt acuzați că ar fi fost sponsorizați de companiile farmaceutice. În realitate, procurorii acuză participarea medicilor la vacanțe plătite de companiile farma, dar camuflate sub forma participării la congrese științifice. Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a adoptat un cod de etică în promovarea medicamentelor, cod care funcționează și la nivel european, și care interzice practici de genul celor prezentate mai sus. Compania GlaxoSmithKline, prinsă în alte scandaluri internaționale de corupție, a anunțat încă din 2013 că nu va mai finanța participarea medicilor la congrese și nu-i va mai plăti pentru a ține prezentări despre medicamente începând cu 2016. Din același an devine obligatoriu pentru toți medicii și toate companiile farma din România să declare toate relațiile financiare dintre ei, informațiile urmând să fie publicate pe site‑ul Agenției Naționale a Medicamentului.
Precizăm că jumătate din cele 18 miliarde de dolari plătite ca amenzi de industria farmaceutică guvernului american în ultimii patru ani au fost pentru nereguli privind promovarea ilegală a unor medicamente și facturarea lor excesivă în cadrul programelor guvernamentale de sănătate. Un scandal similar celui românesc a izbucnit în 2014 în China, unde o companie farmaceutică a plătit 500 de milioane de dolari medicilor pentru a-și crește vânzările.
Reacția internațională este transparen­tizarea legăturilor financiare dintre industria farmaceutică și medici, con­siderându-se că este dreptul pacientului să știe în ce fel este legat medicul său de actorii cei mai importanți din domeniu. În Statele Unite, unde aceste măsuri au fost deja strict aplicate, peste 45% din medici au restricționat accesul reprezentanților farma în clinicile lor. Dar „mai este cale lungă până să eliberăm cu adevărat medicina de influențele comerciale“, scrie editorul British Medical Journal, Fiona Godlee.
Și în România, o parte din companiile farma au realizat că trebuie să își schimbe modelul de promovare a produselor și organizează sesiuni pentru angajați prin care se discută noi metode de promovare. Până la ora scrierii acestei știri, din partea Colegiului Medicilor din România sau a universităților de medicină nu au apărut comunicate oficiale care să comenteze, într‑un fel sau altul, ceea ce este cel mai mare caz de corupție medicală din ultimul an în România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe