Newsflash
Știri

Cel mai mare program de imagistică a sănătăţii

de Dr. A. M. - apr. 28 2016
Cel mai mare program de imagistică a sănătăţii

     UK Biobank a lansat joia trecută cel mai mare program de imagistică a sănătății din lume. Nu mai puțin de 100.000 de britanici vor participa în următorii șase până la opt ani la un program prin care se speră că se va face un pas înainte în înțelegerea și prevenirea îmbolnăvirilor. Pe lângă analizele uzuale, participanților li se vor efectua examene IRM pentru a vizualiza creierul, cordul, oasele, carotidele și grăsimea abdominală. Datele vor fi coroborate cu informațiile despre stilul de viață, greutate, înălțime, alimentație, activitate fizică, cogniție și cu analizele genetice. Programul, finanțat cu 43 de milioane de lire sterline (aviz amatorilor, mai puțin de un sfert din suma risipită complet de Eugen Nicolăescu pe Programul național de evaluare a stării de sănătate a populației!) include: evaluarea IRM a cordului, a debitului cardiac și a funcției contractile, grosimea peretelui cardiac și mărimea, forma și rigiditatea aortei toracice; evaluarea IRM anatomică și funcțională a creierului, cu determinarea volumelor de materie cenușie și cartarea principalelor tracturi cerebrale; măsurarea densității osoase prin DXA, evaluarea osteoarticulară a coloanei vertebrale, șoldurilor și genunchilor, precum și urmărirea distribuției grăsimii în organism; măsurarea IRM a volumului grăsimii abdominale, inclusiv din ficat și pancreas; evaluarea ecografică a arterelor carotide. Persoanele investigate vor primi rezultatele doar în cazul în care vor fi depistate probleme serioase de  sănătate.

 

     Două anunțuri importante de la cea mai recentă întrunire a comitetului de farmacovigilență și evaluare a riscului din cadrul Agenției europene a medicamentului (EMA). Primul se referă la unul din medicamentele nou introduse în tratamentul diabetului zaharat, canagliflozinul, inhibitor de SGLT2; rezultatele intermediare ale studiului CANVAS, care compară canagliflozinul cu placebo la pacienții care primesc tratamentul standard în reducerea complicațiilor cardiovasculare, arată că incidența amputațiilor de membru inferior, în special de degete, este mai mare la pacienții din grupurile tratate cu substanța activă. EMA va solicita mai multe date și va realiza o analiză sistematică a datelor existente, inclusiv pentru celelalte substanțe din clasa inhibitorilor de SGLT2 (dapagliflozin și empagliflozin). Până la finalizarea analizei, medicilor li se recomandă să fie conștienți de importanța screeningului pacienților pentru semnele piciorului diabetic și monitorizarea atentă a pacienților cu risc crescut de amputație. Cel de-al doilea anunț vizează antiviralele directe administrate pentru hepatita C. Rapoarte recente au semnalat reactivarea virusului hepatitic B la pacienții cu coinfecție VHB/VHC care au primit tratamentul nou fără interferon (interferonul având acțiune împotriva ambelor virusuri). O altă problemă legată de tratamentul anti-VHC cu antivirale directe a fost semnalată luna aceasta în Journal of Hepatology: riscul de recurență a carcinomului hepatocelular este mai mare la pacienții care au primit antivirale directe decât la pacienții care nu au primit aceste medicamente. Odată finalizate cele două analize, comitetul de farmacovigilență va formula recomandări, care, dacă vor fi adoptate de EMA, vor putea fi transpuse în decizii executorii de Comisia Europeană.

 

     În Polonia, zilele acestea a făcut vâlvă cazul unui copil externat din maternitate cu o greutate de trei kilograme. Ce e special la el? Nu doar faptul că s-a născut în ianuarie, în doar săptămâna 26 de sarcină, cu o greutate de doar un kilogram, ci mai ales că mama sa a intrat în moarte cerebrală în săptămâna 18 de sarcină și a fost menținută pe aparatele de sprijin al funcțiilor vitale timp de 55 de zile, pentru a permite dezvoltarea fătului până la o vârstă și o greutate care să permită supraviețuirea. După cum scrie AFP, femeia de 41 de ani ajunsese în urgență la spitalul universitar din Wrocław pentru o complicație a unui cancer cerebral și a intrat rapid în moarte cerebrală. Sistemele de sprijin al funcțiilor vitale au fost oprite la scurt timp după naștere.

 

     Consiliul Europei a acuzat oficial Italia de discriminare împotriva femeilor deoarece majoritatea ginecologilor italieni refuză să efectueze întreruperi de sarcină la cerere, cu toate că avortul este legal. Prin urmare, Italia este acuzată că violează dreptul femeilor la sănătate, anunță ANSA. Plângerea primită la Strasbourg din partea unei confederații sindicale italiene arată că medicii care nu invocă motive de conștiință pentru a refuza să practice avorturi devin apoi victime directe și indirecte ale discriminării, fiind supuși unor dezavantaje pe plan profesional de către colegi și angajatori. Cu toate că întreruperile de sarcină sunt legale, se estimează că numărul procedurilor realizate clandestin ar ajunge anual la 50.000, în vreme ce legal se realizează circa 100.000 de întreruperi în fiecare an. Guvernul de la Roma este așteptat acum să formuleze un răspuns oficial.

 

     Germania este scena unui scandal după ce Welt am Sonntag a dezvăluit o schemă prin care sunt fraudate fonduri din sănătate de circa un miliard de euro anual. Acuzele reputatei publicații germane se îndreaptă către serviciile de îngrijiri la domiciliu, care angajează în special personal din Rusia și sunt controlate de mafia rusească. Acestea profită de cazurile pe care le îngrijesc și de faptul că verificarea serviciilor prestate este aproape imposibilă și încarcă facturile cu servicii pe care nu le prestează și care nici nu ar fi necesare, în special la pacienții care necesită terapie intensivă. Astfel, pentru un singur pacient critic tratat la domiciliu, grupurile infracționale pot obține până la 15.000 de euro. Frauda este posibilă deoarece pacienții au și asigurare de stat, și privată, iar sistemele nu comunică între ele. În plus, sunt citate situații în care familiile pacienților sunt implicate în schema de fraudare și chiar primesc o parte din câștig. De pildă, dacă pe factură este trecută îngrijirea continuă la domiciliu, serviciile pot presta îngrijiri doar de două sau trei ori pe zi, încărcând apoi nejustificat factura.

 

     Presa cehă a marcat zilele acestea trecerea de borna „o mie“ – numărul medicilor din această țară care lucrează în Germania vecină. Spre deosebire de România, care conduce detașat în topul țărilor care au dat cei mai mulți medici străini din Germania (de patru ori mai mare, în 2015, față de cel al cehilor), una din problemele pe care Cehia nu are cum să le contracareze este granița cu Germania: medicii pur și simplu fac naveta în țara vecină. Responsabilii guvernamentali caută soluții care să reducă fenomenul migrației medicilor, fie prin mărirea salariilor, fie prin modificarea legislației privind educația medicilor, după cum scrie cotidianul Mlada fronta Dnes.

 

     O companie care îmbuteliază și distribuie apă pentru birouri în Catalonia pare să fie responsabilă pentru o epidemie de gastroenterită acută care a afectat deja peste trei mii de persoane în Spania. Conform autorității catalane de sănătate publică, citate de La Vanguardia, ar fi vorba de infecții cu norovirus transmise prin apa îmbuteliată la o fabrică din Andorra și distribuită în Barcelona și Tarragona. Compania responsabilă a retras deja întreg lotul distribuit și trebuie să realizeze igienizarea dozatoarelor de apă înainte ca acestea să poată fi din nou utilizate. Numărul persoanelor afectate a ajuns, în săptămâna scursă de la semnalarea primelor cazuri, la 3.166, dar numărul este încă provizoriu. Infecția cu norovirus se manifestă prin greață, vărsături, diaree apoasă și dureri abdominale. Transmiterea se face prin alimente sau apă contaminată fecal, interuman sau prin aerosoli. Manifestările clinice sunt autolimitante, infecția evoluând foarte rar către forme severe.

 

     La fel ca în România, în Noua Zeelandă ministrul sănătății este medic. Asemănările se opresc aici, căci omologul de la antipozi al lui Achimaș-Cadariu tocmai a lansat un plan strategic pentru sănătate, după cum anunță site-ul de știri Scoop. Planul neozeelandez acoperă cinci teme strategice – centrat pe oameni, aproape de casă, cu valoare și performanță înalte, o singură echipă, un sistem inteligent – și este însoțit de o strategie de implementare în următorii cinci ani. Le-am sugera oficialilor noștri să ia exemplu de la Jonathan Coleman, ministrul neozeelandez, dacă nu ne-ar fi teamă că astfel le-am furniza doar motivele pentru o vizită de documentare – rămasă apoi, ca orice alt demers din sănătate, complet sterilă.

 

     Cine nu are bătrâni, să-și cumpere. Aceasta este înțelepciunea la care s-a ajuns și în India, o societate puternic tradițională, în care familia extinsă joacă un rol central și este implicată în creșterea copiilor mici. Schimbările care s-au produs demult în societatea occidentală au început acum să afecteze și structura socială din India, astfel că tot mai mulți bunici sunt încă activi și nu își pot îngriji nepoții. Sunt mai multe companii însă care oferă servicii de ajutor pentru tinerele mame, cu personal me­dical calificat și cu experiență în puericultură, iar căutarea unui ajutor începe, de regulă, înainte de naștere, după cum scrie cotidianul Times of India.

 

     Relatările privind discriminarea femeilor în maternitățile israeliene pe motive etnice sau rasiale au ajuns în dezbaterea comisiei pentru statutul femeilor din Knesset (parlamentul israelian). Dr. Eran Halperin, președintele asociației managerilor de spitale, citat de cotidianul Haaretz,a negat acuzațiile, declarând că „pacientele sunt tratate exclusiv pe baza rațiunilor și priorităților medicale“. Reprezentanții ministerului sănătății au afirmat chiar că denunță orice fel de segregare a pacienților în instituțiile de îngrijire a sănătății, iar directoarea unei maternități din Ierusalim a declarat chiar că unele femei arabe cer să nu fie puse la un loc cu femeile evreice. Alți medici, în schimb, au declarat că, deși politica oficială nu este una de segregare, personalul este rasist și le deosebește pe mame după origine: „araba“, „etiopiana“, „rusoaica“. Mai mult, femeile din Ierusalimul de Est (locuit în majoritate de arabi) ar fi plasate cât mai departe de cabinetul asistentelor, la capătul holului, îngreunând intervențiile în situații de urgență.

 

     Taiwanul are emoții în așteptarea Adunării mondiale a sănătății, care va avea loc la Geneva la sfârșitul lunii mai, după cum anunță CNA, agenția de știri controlată de stat. După ce alegerile au fost câștigate de partidul democratic progresist (care susține independența față de China continentală), politicienii s-au grăbit să numească viitorul ministru al sănătății, pentru ca numele lui să ajungă cât mai repede la Organizația mondială a sănătății, chiar dacă învestirea va avea loc abia la 20 mai. Oficialii din insula chineză speră astfel ca OMS să adreseze invitația de a participa la reuniunea de la Geneva noului ministru, aceasta fiind una din foarte puținele ocazii pe care Taiwanul le are pentru a fi reprezentat oficial pe scena internațională (chiar dacă, la OMS, apare ca „Taipeiul chinezesc“). Cum însă schimbarea de putere din insulă a adus la conducere suporterii independenței, China comunistă face presiuni pentru ca discursurile acestora să fie moderate. Dat fiind că OMS are un director general chinez, taiwanezii se tem că invitația la Geneva ar putea fi condiționată de jocurile politice coordonate de fapt de la Beijing.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe