Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Cele mai multe cazuri de cancer pulmonar, în zona de vest a României

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 15 iulie 2021, ora 11:23

Zona de vest a țării a prezentat, în ultimii ani, cea mai mare incidență a cancerului pulmonar, dar și cele mai multe decese prin cancer pulmonar. Factorii implicați sunt fumatul și poluarea cu radon.

Cea mai mare incidență a cancerului pulmonar a fost de 51 de cazuri la suta de mii de locuitori, iar cele mai multe decese prin cancer pulmonar, s-au ridicat la peste 52 de decese la suta de mii de locuitori.

Județul cu cea cea mai mare rată a incidenței cancerului pulmonar a fost Hunedoara (70,4 ‰ locuitori în 2019), transmite Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer ( FABC).

cancer pulmonar

Potrivit sursei citate, în județul Timiș, în perioada 2014-2019, cancerul pulmonar a avut cea mai ridicată pondere în ceea ce privește cazurile de cancer diagnosticate (49‰ locuitori în 2019), dublă în comparație cu cea a cancerului colorectal.

„Cele două județe s-au confruntat și cu rate mari de deces prin cancer pulmonar conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică. Deloc surprinzător în context, se remarcă și creșteri ale ratei prevalenței prin cancer pulmonar în județul Hunedoara, de la 158‰ locuitori în 2017 la 202‰ locuitori în 2019, dar și un exces de mortalitate prin cancer pulmonar la hunedoreni comparativ cu alte județe”, informează FABC.

În contextul situației cancerului pulmonar în zona de vest a României, FABC a propus autorităților locale, organizațiilor județene membre ale Societății Naționale de Medicina Familiei și unităților sanitare din zonă, un protocol de colaborare, punând accent pe proiecte de navigare a pacientului, de la suspiciunea de cancer pulmonar la diagnosticare și inițierea tratamentului, precum și pe dezvoltarea unur planuri de acțiune locală pentru creșterea nivelului de cunoștințe privind simptomele cancerului pulmonar și recunoșterea factorilor de risc.

„Introducerea pachetului de 3 consultații de prevenție gratuite - evaluarea factorilor de risc ai pacientului, intervenția asupra factorilor de risc şi monitorizarea - pentru persoanele de peste 40 de ani poate reprezenta una dintre soluțiile depistării precoce a cancerului pulmonar. E un moment oportun să discutăm și practica evaluării riscului individual al pacientului de a dezvolta acest tip de cancer, despre introducerea screeningului pentru persoanele cu risc crescut, mai ales că există și surse de finanțare pentru astfel de programe”, a declarant Cezar Irimia, președinte FABC, în cadrul evenimentului „Cancerul pulmonar – prioritate pentru zona de vest a României”, organizat de FABC cu sprijinul MSD România.

Acesta a subliniat că autoritățile locale ar trebui să prioritizeze problema cancerului pulmonar și să dezvolte planuri de acțiune locală, implicând resurse precum asistenții medicali comunitari, colaborând cu medicii de familie și asociațiile de pacienți.

Dezbaterea a avut ca obiectiv identificarea soluțiilor pentru inițierea unui parteneriat pentru creșterea ratei de supraviețuire în cancerul pulmonar.

În ceea ce privește rata numărului de cazuri noi de cancer, potrivit FABC, tot județul Hunedoara s-a situat pe primul loc atât în 2019 (503‰ locuitori), cât și în 2020 (545‰ locuitori), numărul de cazuri noi de cancer diagnosticate crescând cu peste 9% anul trecut.

Din cei 2118 pacienți oncologici, doar 5% au fost tratați cu imunoterapie, așa cum relevă datele raportului anual publicat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara.

Fumatul și expunerea la radon, factori de risc

Populația aflată la risc de a dezvolta cancer pulmonar este reprezentată de persoanele cu vârsta de peste 45 de ani, fumători, persoanele expuse la radiații (radon), la anumiți factori poluanți din mediu, precum azbestul, dar și cei cu un istoric de cancer în familie.

„Fumatul este considerat principalul factor de risc, fiind responsabil pentru 80% dintre cazurile de cancer pulmonar. Expunerea la radon este considerată cel de-al doilea factor de risc pentru acest tip de cancer, Organizația Mondială a Sănătății clasificând-o la momentul actual drept o amenințare majoră la adresa sănătății. În zonele cu expunere naturală de mediu la radon, combinația radon-fumat crește substanțial riscul de cancer pulmonar, în rândul bărbaților”, transmite sursa citată.

Procentul cancerelor pulmonare asociate expunerii la radon în anumite zone din Transilvania variază între 4,8 -16,7% (în ordine crescătoare, în zonele Sibiu, Bistrița-Năsăud, Cluj, Alba, Stei) în rândul nefumatorilor.

FABC menționează că, conform studiilor, circa 1:10 cazuri de cancer pulmonar (9%) sunt atribuibile expunerii la radon (la nefumători). Însă, estimările arată că expunerea adițională la fumat face ca până la 7:10 cazuri de deces prin cancer pulmonar (64-69%) să fie asociate expunerii combinate la cei doi factori de risc.

Pentru Cluj, se estimează că expunerea la radonul din mediu și la fumat este responsabila pentru 2 din 3 cazuri de deces prin cancer pulmonar în rândul bărbaților.

„De asemenea, cercetările din ultimii ani, au evidențiat cifre ce leagă incidența cancerului pulmonar de zonele industriale, poluate. Toți acești factori, împreună cu o diagnosticare târzie a cancerului pulmonar, pot duce către date statistice îngrijorătoare și mult mai greu de gestionat, având în vedere povara bolii”, precizează FABC.

Etichete: cancer pulmonar FABC medici de familie pacienti oncologici

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.