Newsflash
Știri

Celebrarea unui eveniment unic

de Dr. Mihail CĂLIN - sept. 21 2012
Celebrarea unui eveniment unic

   Invers faţă de cum se obişnuieşte, Muzeul Naţional de Istorie a României a inaugurat săptămâna trecută expoziţia temporară „90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia“, care va rămâne deschisă până în ziua pe care o sărbătoreşte. Realizată în colaborare cu Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ din Chişinău, Ministerul Afacerilor Externe, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Casa Memorială „Costin Petrescu“, expoziţia marchează momentul simbolic care a încununat procesul de creare a României Mari, la 15/28 octombrie 1922. 40.000 de oameni s-au strâns atunci în orăşelul cu 10.000 de locuitori în care, cu peste 300 de ani mai devreme, Mihai Viteazul proclamase vremelnica unire a celor trei ţări române. Organizarea evenimentului a reprezentat un mare efort organizatoric şi financiar, realizat de mai multe guverne şi materializat în monumente arhitectonice reprezentative – Catedrala Încoronării de la Alba Iulia sau Arcul de Triumf din Bucureşti – şi opere de artă importante, precum Marea frescă a istoriei naţionale din Aula Ateneului Român. Realizate tot cu acea oca­zie, scep­trul Regelui Ferdinand I, coroana Reginei Maria (realizată în Franţa din aur transilvă­nean şi împodobită cu opale, turcoaze, ametiste şi granate, cu caracteris­tica cruce gamată şi lanţuri de aur repre­zen­tând boabele de grâu) şi mantiile regale sunt acum aduse în faţa publicului, alături de coroana purtată pentru prima dată de Carol I în 1881, la proclamarea regatului (turnată din oţelul unui tun turcesc capturat în bătălia de la Plevna din Războiul de Independenţă), şi numeroase documente, publicaţii, medalii sau obiecte de mobilier, mărturii ale celui mai fericit moment din istoria românească. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe