La 23 martie, iubitorii celei de-a şaptea arte vor omagia memoria lui Akira Kurosawa, unul dintre cei mai celebri şi valoroşi cineaşti ai lumii. S-a născut într-o suburbie a Capitalei nipone, fiind cel mai mic dintre cei opt copii ai familiei Isamu Kurosawa, descendent al unor samurai, director al unui liceu militar. În şcoala primară, micul Akira a fost încurajat să deseneze, mai târziu studiind artele plastice. Ulterior, s-a apropiat de lumea filmului, manifestând interes faţă de culturaoccidentală, mai ales ţinând cont de faptul că tatăl său acorda un rol pozitiv cinematografiei în activitatea educaţională a tânărului Akira. (...)

"> CENTENAR AKIRA KUROSAWA - Viața Medicală
Newsflash
Știri

CENTENAR AKIRA KUROSAWA

de Madeleine KARACAŞIAN - mar. 19 2010
CENTENAR AKIRA KUROSAWA

   La 23 martie, iubitorii celei de-a şaptea arte vor omagia memoria lui Akira Kurosawa, unul dintre cei mai celebri şi valoroşi cineaşti ai lumii. S-a născut într-o suburbie a Capitalei nipone, fiind cel mai mic dintre cei opt copii ai familiei Isamu Kurosawa, descendent al unor samurai, director al unui liceu militar. În şcoala primară, micul Akira a fost încurajat să deseneze, mai târziu studiind artele plastice. Ulterior, s-a apropiat de lumea filmului, manifestând interes faţă de cultura
occidentală, mai ales ţinând cont de faptul că tatăl său acorda un rol pozitiv cinematografiei în activitatea educaţională a tânărului Akira. (...)

  Începând din 1936, el a făcut ucenicie pe lângă regizori niponi care lucrau în studiouri independente, precum Kajiro Yamamoto, al cărui asistent a devenit, considerându-l ca pe un adevărat mentor al său.
  Akira Kurosawa a debutat în 1943 ca regizor al unor filme de propagandă, lucrând câte unul pe an. El a rămas activ apoi până în 1993.
  Pe plan internaţional a devenit cunoscut din 1950 cu Rashomon, cu care a obţinut Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia şi Oscarul pentru cel mai bun film străin. Era o adaptare după două povestiri ale scriitorului Ryunosuke Akutagawa, o strălucită explorare a adevărului şi a slăbiciunilor omeneşti, în urma cărora rămânea speranţa şi compasiunea. Era povestea unui viol şi a uciderii soţului-samurai al victimei în Japonia secolului XII, totul redat de patru martori diferiţi, fiecare cu versiunea lui. Rolul banditului era interpretat de Toshiro Mifune care începuse să fie unul dintre actorii preferaţi de cel ce avea să devină ilustrul scenarist, regizor şi producător nipon Kurosawa. De altfel, a fost cea mai celebră colaborare a celor doi – 15 filme între 1948 şi 1965, de la Îngerul beat la Barbă roşie. Peste câteva zile, Toshiro Mifune ar fi împlinit 90 de ani.

Articolul integral îl puteti citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe