Newsflash
Știri

Centru de arși în incinta Spitalului Judeţean Târgu Mureș

de Florentina Ionescu - iun. 11 2021
Centru de arși în incinta Spitalului Judeţean Târgu Mureș

Autorităţile vor să construiască un centru de arși în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș. Un proiect de Hotărâre în acest sens a fost publicat recent, în secţiunea Transparenţă decizională de pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Proiectul este supus dezbaterii publice până la 2 iulie 2021, iar iniţiatorii săi spun că prin această investiţie se dorește și reorganizarea fluxurilor medicale ale instituţiei.

Astfel, pe terenul din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș „se va amplasa o construcție nouă cu funcțiunea de spital”, conform notei de fundamentare. Acest centru de mari arși va avea subsol, parter, patru etaje plus etaj tehnic, regim de înălțime „care să reflecte cele mai înalte standarde pentru creșterea calității serviciului medical și pentru a garanta confortul pacienților internați în spital”.

Pasarelă de legătură

De asemenea, proiectul include: centrul de mari arși cu 15 paturi; blocul operator cu 25 de săli de operație; secția clinică Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) cu 44 de paturi; spații conexe (sterilizare, unitate de transfuzii sanguine, morgă, centru de formare, spații tehnice, spații administrative și logistice, etc.); relocare heliport.

Pe lângă ridicarea unei noi clădiri, investiția prevede și realizarea unei pasarele de legătură cu clădirile existente ale spitalului și reorganizarea circuitelor medicale ale secțiilor menționate. Obiectivul principal nu este doar construirea unui centru de arși într-o clădire nouă, ci și de a conecta principalele departamente (UPU, Bloc Operator, ATI), astfel încât unitatea spitalicească să se încadreze în categoria de Spital Regional de nivel IA.

Inițiatorii au amintit în nota de fundamentare că s-a luat decizia de a include în clădirea nouă, pe lângă centrul de arși, spații pentru următoarele secții: Bloc Operator și Anestezie Terapie Intensivă, inclusiv secțiile auxiliare care trebuie să funcționeze pe lângă acestea, cum ar fi: unitatea de transfuzie sanguină și stația de sterilizare.

Durata de execuție a centrului de arși este de trei ani, iar valoarea totală a investiției (cu TVA) este de peste 295 de milioane de lei, sumă din care vor fi alocate aproape 234 de milioane de lei pentru construcții-montaj.

În cadrul Regiunii Centru, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș este cel mai important furnizor de serviciilor medicale, chiar cel mai important din multe puncte de vedere. (...) joacă rol de spital regional, având adresabilitate pentru rezolvarea cazurilor grave din regiune, provenite din restul spitalelor. (Notă de fundamentare)

centru de arși

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe