Newsflash
Știri

Centru de robotică la Spitalul Clinic de Recuperare Iași

de Dorina Novac - aug. 5 2020
Centru de robotică la Spitalul Clinic de Recuperare Iași

În cadrul unui proiect transfrontalier derulat cu fonduri europene va fi înființat un centru de robotică și neuroabilitare la Spitalul Clinic de Recuperare din Iaşi.

Primăria Municipiului Iași a anunțat că în cursul zilei de luni, 3 august, Comitetul de Evaluare a Proiectelor din cadrul Programului Operațional Comun ENI România – Republica Moldova 2014 – 2020 a comunicat că proiectul „ROBOMOVE – ROBOts dedicated to neuroMOtric Valuable Efficiency” a obținut punctajul maxim în cea de-a treia etapă de evaluare și, cu un total, de 173 de puncte, ocupă prima poziție dintre proiectele aprobate pentru finanțare.

centru de robotica
Sursă imagine: Primăria municipiului Iași/ Facebook

 

Proiectul implică înființarea unui centru de robotică și neuroreabilitare din cadrul unității medicale menționate, asociați în cadrul proiectului fiind Municipiul Iași și IMSP Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău.

Valoarea totală a proiectului este de 6.633.681,59 de lei (din care suma nerambursabilă este de 3.674.197,8 lei), inclusiv TVA, iar durata de implementare a proiectului va fi de 24 de luni.

„Clădirea propusă pentru Centrul de Robotică și Neuroreabilitare urmează să ofere cadrul optim de funcționare pentru Secția de Recuperare Neuromotorie a Spitalului Clinic de Recuperare cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație din domeniul recuperării neurologice”, a transmis Primăria Municipiului Iași.

Potrivit sursei citate, cu regim de înălțime P+1E parțial, aceasta a fost organizată funcțional, spațial și volumetric ținând seamă de o serie de criterii, cel mai important fiind separarea activităților și participanților, personal medical, pacienți și studenți, având circulații dimensionate corespunzător pentru accesul persoanelor cu dizabilități, atât pe orizontală, cât și pe verticală, unite de obiectivul principal al construcției: Laboratorul de Recuperare Medicală.

Prin înfiinţarea acestui Centru de Robotică şi Neuroabilitare se doreşte creșterea nivelului de eficiență și îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate în domeniul neurologiei, kinetoterapiei și neurochirurgiei prin construirea și dotarea cu echipamente specifice a Centrului de Robotică și Neuroreabilitare din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare din Municipiul Iași.

De asemenea, printre obiectivele proiectului sunt și construirea unei clădiri anexe la Blocul I aferent Institutului de Neurologie și Neurochirurgie din Municipiul Chișinău, organizarea de traininguri speciale pe teme de recuperare neuromotorie (valorificând experiența cadrelor medicale din Iași și Chișinău) și achiziția unor roboți specializați în recuperare neuromotorie a membrelor inferioare și superioare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe