Newsflash
Știri

Centru de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice inaugurat la Iași

de Dorina Novac - mar. 25 2022
Centru de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice inaugurat la Iași

Centrul de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice din Iaşi, prima instituţie medicală de acest fel din zona Moldovei, a fost inaugurat vineri în prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Centrul funcţionează în cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi, care a împlinit un deceniu de activitate, scrie Agerpres.

IRO
Sursă imagine: Institutul Regional de Oncologie Iasi // Facebook

„Acest centru, dincolo de un pachet de servicii preventive în domeniul oncologic oferă şi alte servicii de sănătate în regim ambulatoriu, ceea ce este foarte bine pentru că creşte adresabilitatea în zona de screening, pe de o parte, iar pe de alta, poate să completeze veniturile acestei unităţi care este funcţională. S-a reuşit pentru că s-au realizat mai multe proiecte iar această finalizare a proiectelor care duce la realizarea unui obiectiv trebuie să devină obişnuinţă. Ideea de a finanţa exclusiv un proiect încet, încet este depăşită şi trebuie găsite soluţii de integrare a diverselor surse de finanţare care să poată face posibilă finanţarea şi mai ales finalizarea unor astfel de instituţii medicale”, a declarat Alexandru Rafila.

centru de screening

Noul centru va asigura servicii de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, de sân, de prostată, de piele şi a cancerului colorectal. Acesta va face parte dintr-un campus medical cu profil oncologic.

„Acest centru va avea o mare importanţă în Iaşi. Este un centru pentru omul sănătos. Nu e un centru în umbra cancerului, ci un centru care previne cancerul. Suntem convinşi că pentru ieşeni va fi un loc extraordinar în care să facem programe de screening astfel încât să nu ne mai întâlnim în zece ani cu forme de cancer în stadii depăşite. E un proiect foarte important pentru noi, este un punct de lansare pentru un campus medical care se va face aici şi care sperăm că va aduce Iaşiul pe o poziţiei şi mai bună decât cea de acum. În prezent, IRO Iaşi este un punct de reper în România cu adevărat”, a afirmat prof.univ.dr Gabriel Dimofte, directorul medical al IRO Iaşi.

Managerul IRO Iaşi, Mirela Grosu, a precizat că imobilul situat pe strada Codrescu nr 177 A, în care funcţionează Centrul de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice, este construit cu fonduri asigurate prin Compania Naţională de Investiţii.

Conform acesteia, femeile cu vârste între 25 şi 30 de ani vor face testare Babeş-Papanicolau, iar cele între 30 şi 64 de ani vor face genotipare HPV. Pentru screening de cancer la sân sunt eligibile femeile cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani fără o zi.

Persoanele pot fi asigurate sau neasigurate, ele având nevoie doar de buletin pentru testare.

„În afara acestor grupe de vârstă, beneficiarele trebuie să se prezinte cu recomandare de la medicul specialist şi bilet de trimitere. Pentru celelalte tipuri de screening, serviciile vor fi acordate doar persoanelor asigurate, iar decontarea se va face din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a precizat managerul IRO Iaşi. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe