Newsflash
Știri

Centru modern de uronefrologie şi transplant renal la Fundeni

de Dan Dumitru MIHALACHE - feb. 6 2015
Centru modern de uronefrologie şi transplant renal la Fundeni

Întreaga patologie urologică îşi găseşte, de acum, rezolvare şi în România, la „cele mai înalte standarde“; au fost finalizate lucrările de modernizare a Centrului de uronefrologie şi transplant renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni (ICF), condus de acad. Ioanel Sinescu. Inaugurarea a avut loc marţi, 27 ianuarie a.c.

 
 
 
 
 
 
   Lucrările de modernizare au început în urmă cu doi ani şi au constat în reconfigurarea, reabilitarea şi retehnologizarea blocului operator, care, de acum, are zece săli de operaţii (faţă de opt, cât avea înainte) – cinci pentru chirurgie deschisă, două pentru endourologie înaltă şi trei pentru endourologie joasă –, a departamentului de transplant – utilat la standarde de top, cu 13 paturi ATI transplant, 17 paturi pre- şi posttransplant şi trei aparate pentru hemodializă – şi a secţiei ATI a centrului, care cuprinde 22 de paturi.
   „Este, practic, cel mai mare centru de specialitate din România şi din Europa şi singurul în care tot ceea ce înseamnă patologie urologică se poate rezolva“, afirma acad. Ioanel Sinescu. Mai mult decât atât, el consideră că de acum chirurgia urologică din România nu mai este nevoită să-şi trimită bolnavii în străinătate pentru servicii medicale de specialitate: „Avem condiţii de spitalizare care egalează spitalele din Occident şi, foarte important, dispunem de o echipă de profesionişti specializaţi în străinătate în cel puţin una din cele 13 supraspecialităţi ale urologiei“.
   Conf. dr. Carmen Orban, managerul ICF, a explicat cum reamenajarea şi modernizarea departamentului de transplant renal (aici s-au investit aproape trei milioane de lei), prin dotarea cu mobilier specific şi aparatura medicală de ultimă generaţie (aparate de supleere a funcţiei renale/proceduri continue, posibilităţi de monitorizare şi intervenţie de urgenţă la pacienţii critici) contribuie semnificativ la lărgirea gamei de proceduri şi patologii ce pot fi rezolvate în acest departament.

 

Tehnologii moderne şi proceduri noi

 

   Acad. Ioanel Sinescu susţine că, odată cu această modernizare, Centrul de uronefrologie şi transplant renal dispune de tehnologie de ultimă generaţie, achiziţionată din Europa de Vest şi America. De exemplu, noile mese de operaţii permit aşezarea bolnavului în poziţii optime, în funcţie de organul abordat şi de tipul de intervenţie efectuată: „În cazul unui decubit lateral, dacă pacientul stă trei, patru sau mai multe ore – sunt operaţii care durează şi opt sau nouă ore –, în condiţiile în care nu se mişcă deloc, poate să facă escare, tulburări de vascularizaţie sau modificări în articulaţiile pe care se sprijină corpul. Or, aceste mese au nişte perne moderne care nu permit sau permit foarte rar traumatisme ale diverselor segmente ale organismului în timpul operaţiei“.
   Apoi, fiecare sală de operaţii este dotată cu un monitor, amplasat pe unul din pereţi, care este conectat la o lampă scialitică de deasupra mesei de operaţii, ce conţine o serie de celule fotoelectrice şi un captator de imagine. Pe monitor pot fi urmărite, în timp real, manevrele pe care le face chirurgul operator. Ioanel Sinescu spune că aceasta este o formă de educaţie pentru studenţi, rezidenţi sau alţi urologi veniţi la specializare.
   Cu monitoare noi au fost dotate şi sălile de endoscopie, ele înlocuind vechiul telescop prin care medicul era nevoit să privească atunci când realiza această procedură. Astfel, „imaginea este îmbunătăţită, gestul mai precis şi finalitatea mai bună“. Existau endoscoape şi înainte, numai că, spune şeful centrului de la Fundeni, erau de generaţie veche.
   De asemenea, spune acad. Sinescu, aceste săli au fost dotate şi cu fluoroscoape moderne, care permit vizualizarea felului în care avansează sonda, de exemplu, sau ureteroscopul, sursa de distrucţie laser ori alte surse de energie, atunci când este vorba de distrugerea unor calculi sau secţionarea unor căi urinare stenozate, cum ar fi stenoza congenitală pielo-ureterală: „Până acum făceam operaţie deschisă, acum o facem endoscopic, de jos în sus, până ajungem la joncţiunea dintre bazinet şi ureter, pe care o secţionăm, o stentăm cu o sondă cu un anumit calibru şi ea se modelează după calibrul sondei“.
   Un alt exemplu de dotări este trusa de laparoscopie, în care, potrivit acad. Sinescu, există instrumentar chirurgical de ultimă generaţie. De exemplu, o pensă în formă de U, menită să clampeze un vas mare, cum ar fi vena cavă sau aorta şi să permită în acelaşi timp scurgerea sângelui în sensul normal fie că este arterial, fie că este venos, dar să menţină orificiul fără sânge în acel segment al literei U. Astfel, chirurgul poate vedea orificiul vasului ce trebuie suturat fără să aibă în acelaşi timp şi pierdere de sânge: „Pentru noi, în anumite proceduri, înseamnă enorm, pentru că altfel trebuie să treci cu firul în timp ce curge sângele şi îl aspiri cu aspiratorul. Nu este acelaşi lucru“.
    Fie că este vorba de patologie de prostată, tumori în vezica urinară sau stricturi uretrale, fie că este vorba de dezintegrat calculi în ureter sau rinichi, ca urmare a recentelor dotări, urologii de la Fundeni folosesc, după caz, sursele cu laser. Ioanel Sinescu spune că, în acest fel, distrugerea calculului este mai rapidă şi fragmentele rezultate din dezintegrarea lui sunt mai mici, în aşa fel încât el se elimină ca „nisip“, fără dureri.
   „N-aş vrea să spun că tot ce avem acum nu am mai văzut sau nu am avut niciodată, dar acestea sunt noi, de ultimă generaţie, cu performanţele cele mai mari. Pe unele chiar nu le-am avut. Ceea ce pentru noi, în măsura în care suntem angajaţi total la tehnici de chirurgie performante şi grele, înseamnă un plus şi, în acelaşi timp, un ajutor pentru cei pe care îi operăm“, arată directorul Centrului de uronefrologie şi transplant renal Fundeni.

 

Activitate medicală şi cercetare ştiinţifică

 

    În centrul de urologie de la Fundeni lucrează în prezent 21 de chirurgi urologi, 24 de medici rezidenţi, şapte medici anestezişti şi trei medici nefrologi. Numai anul trecut, acest centru a avut aproape 15.000 de internări (aproape 7.000 continue şi 8.000 de o zi), 7.638 de intervenţii chirurgicale urologice, cu o medie de 37 de proceduri pe zi, iar numărul zilnic al evaluărilor medicale a înregistrat 75 de pacienţi. În 2014 au fost efectuate 148 de transplanturi renale, înregistrându-se o medie de 12 pe lună, lista de aşteptare a pacienţilor pentru a beneficia de transplant depăşind pragul de 1.500. În ultimii zece ani, la Fundeni au fost realizate 1.150 de transplanturi renale, iar din 1997 până la finalul anului trecut, 1.564. Numărul pacienţilor aflaţi în prezent pe hemodializă sau dializă peritoneală, la nivel naţional, depăşeşte 13.500.
   Din punctul de vedere al activităţii ştiinţifice, Centrul de uronefrologie şi transplant renal Fundeni are colaborări externe cu clinici universitare de top din Europa. „Avem colaborări strânse cu centre specializate din Austria, Marea Britanie şi Olanda, prin care dezvoltăm proceduri de transplantare de celule stem pentru incontinenţa urinară, tehnici de laparoscopie urologică şi alte proiecte de cercetare ştiinţifică“, arată acad. Ioanel Sinescu.
   La inaugurare au participat şi dr. Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătăţii, şi Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, care i-au asigurat pe specialişti că îi vor sprijini în continuare cu fondurile de care vor avea nevoie, în special odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru. Ministrul Bănicioiu a catalogat demersul de la Fundeni, ca fiind încă un pas pe drumul spre normalitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe