Newsflash
Știri

Centrul Internațional de Excelență în Inteligență Artificială, deschis la UPB

de Dorina Novac - dec. 6 2021
Centrul Internațional de Excelență în Inteligență Artificială, deschis la UPB

Universitatea Politehnica din București a inaugurat vineri, 3 decembrie, în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, Centrul Internațional de Excelență în Inteligență Artificială.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” și Universitatea Tehnică din Republica Moldova și se află sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Centrul Internațional de Excelență în Inteligență Artificială
Sursă imagine: Mihnea Costoiu // Facebook

Astfel, Centrul Național de Excelență în Inteligență Artificială va dezvolta un ecosistem de excelență în cercetare și inovare în domeniul Inteligenței Artificiale (IA) și va crea un mediu dedicat cercetării fundamentale și aplicate, ideilor inovatoare, cooperării între entitățile publice și private care dezvoltă tehnologii de IA și aplicațiilor bazate pe IA.

„Acest ecosistem va permite României să fie poziționată ca un jucător important în peisajul global european al Inteligenței Artificiale, dar va oferi și organizațiilor interesate să implementeze aplicații ale IA oportunitatea de a beneficia de infrastructură de cercetare și specialiști de cel mai înalt nivel”, se arată într-un comunicat de presă.

Centrul urmărește stabilirea de parteneriate și realizarea de proiecte comune de cercetare și dezvoltare cu companii naționale și multinaționale din România și implementarea soluțiilor de IA în aplicații comerciale.

„Tehnologiile IA pot contribui la promovarea creșterii economice incluzive, la rezolvarea provocărilor globale - cum ar fi schimbările climatice și asistența medicală îmbunătățită – și inclusiv în lupta împotriva pandemiilor”, se mai arată în comunicat.

Domeniile abordate în cadrul centrului vor varia de la utilizarea IA în aplicații medicale, educative, în robotică, securitate cibernetică, până la sprijinirea domeniilor industriale de interes din România – inclusiv prin formularea de politici care să sprijine industria.

Prin centrul de excelență, consorțiul își propune și să atragă tinerele talente interesate să dezvolte domeniul.

„După cum știm cu toții, AI este un domeniu care a devenit din ce în ce mai important pentru toate industriile. În ultimul an, 7% dintre întreprinderile din UE cu cel puțin 10 angajați au folosit aplicații AI, iar numărul este în creștere rapidă. Rata anuală de creștere estimată a AI în organizații între 2020 și 2027 este de 33,2%. Se preconizează că piața globală de AI va crește în următorii câțiva ani, atingând o valoare de piață de 190,61 miliarde USD în 2025. Toate acestea sunt un indicator clar că există o nevoie profundă de un Centru Național de Excelență în Inteligență Artificială care să poată ajuta la îmbunătățirea a ceea ce AI are de oferit societății în general, dar și să ajute companiile să implementeze soluții complexe pentru nevoi foarte specifice”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București.

De asemenea, prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” din București, a subliniat că începând de vineri Centrul Național de Excelență în Inteligență Artificială va deschide noi și noi orizonturi către tot ceea ce înseamnă cunoaștere aprofundată prin noile mecanisme informatice ce compun astăzi sisteme inovative integrate într-un ansamblu complex definit generic digitalizare.

Potrivit sursei citate, Centrul Internațional de Excelență în Inteligență Artificială, constituit la inițiativa Universității Politehnica din București, este animat de viziunea și angajamentul de a studia și dezvolta sisteme de Inteligență Artificială de încredere, sigure și centrate pe om, într-o comunitate de cercetători care contribuie la dezvoltarea fundamentelor disciplinei, a tehnologiilor de Inteligență Artificială și a aplicațiilor de IA în rezolvarea problemelor din lumea reală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe