Newsflash
Știri

Cercetătorii au stabilit ce tulpină a coronavirusului circulă în România

de Dorina Novac - mai 22 2020
Cercetătorii au stabilit ce tulpină a coronavirusului circulă în România

Cercetătorii de la Institutul Cantacuzino anunță că au reușit să obțină primele informații asupra întregului genom al virusului SARS-CoV-2 care circulă în România.

În fazele incipiente ale epidemiei din România, sursa de infecție a fiecărui caz a fost identificată prin anchete epidemiologice amănunțite, urmate de detecția și izolarea/carantinarea contacților, potrivit Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Odată cu răspândirea virusului în populația generală, această strategie nu mai poate furniza date exacte.

tulpina coronavirus
Sursă imagine: Pixabay

 

Oamenii de știință spun că pe măsură ce virusul se răspândește, apar multiple oportunități de selecție naturală a unor mutații care pot avea impact major asupra transmisibilității virusului.

„În aceste condiții, secvențierea genomică oferă o alternativă de monitorizare în timp real a dinamicii transmiterii virale, prin identificarea unor secvențe care agregă împreună în clustere și corelarea lor cu datele clinice și epidemiologice”, precizează dr. Mihaela Lazăr, șef Laborator Infecții Respiratorii Virale din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Astfel, în Laboratorul de Infecții Respiratorii Virale al Centrului Național de Gripă de la Institutul Cantacuzino specialiștii au aflat, prin utilizarea tehnologiei secvențierii de ultimă generație, că tulpina virusului care circulă în România are o identitate de 99.95% cu tulpina de referință de la Wuhan și o identitate de 99,97% - 99,96% cu tulpini identificate în Austria, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, India, Italia, Marea Britanie, Spania sau SUA.

Pentru identificarea unui profil viral specific României, studiul de la Institutul Cantacuzino va fi completat cu analize ulterioare și va cuprinde secvențele virusului izolat din diferite regiuni geografice, de la pacienți asimptomatici, cu simptome ușoare și severe.

„Identificarea variantelor genomice și analiza filogenetică a tulpinilor SARS-CoV-2 din România va permite monitorizarea patogenicității tulpinilor circulante în relație cu exprimarea fenotipică a infecției la pacienții cu COVID-19 precum și a potențialului de adaptare a virusului SARS-CoV-2 la organismele umane”, spune dr. Mihaela Lazăr.

Secvențierea genetică poate ajuta la înțelegerea COVID-19 în vederea alcătuirii unui ghid al tratamentelor în viitor și posibil, pentru evaluarea impactului intervențiilor medicale cu rol în îmbunătățirea stării de sănătate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe