Newsflash
Știri

Cheltuielile spitalelor: la vedere

de - iul. 10 2009
Cheltuielile spitalelor: la vedere
    Ministerul Sănătăţii a lansat o aplicaţie online, prin intermediul căreia toate unităţile sanitare din România sunt obligate să-şi publice cheltuielile lunare.
    Cu începere din 7 iulie a.c., oricine are posibilitatea să vizualizeze pe site-ul www.ms.ro (la secţiunea Monitorizare cheltuieli spital) modul în care unităţile sanitare şi-au gestionat bugetul alocat.
    Portalul MS cuprinde date privind cheltuielile curente şi cele de capital. În cadrul acestora, pot fi urmăriţi peste 60 de indicatori privind cheltuielile de personal (de exemplu: indemnizaţiile de conducere, plata orelor suplimentare, cheltuielile cu deplasările) şi cele de bunuri şi servicii (ca de exemplu: cheltuielile pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi sau dezinfectanţi, alocaţiile pentru hrană etc.).
    Publicarea cheltuielilor curente ale unităţilor sanitare reprezintă un exerciţiu de transparenţă necesar în sistemul de sănătate, care va duce la eficientizarea acestuia. Odată cu intrarea în vigoare a acestei măsuri, va exista o monitorizare publică a modului în care sunt gestionate fondurile publice în unităţile sanitare. De asemenea, aplicaţia reprezintă un mecanism pentru responsabilizarea managerilor. Mai jos, cuvântul ministrului sănătăţii, dl dr. Ion Bazac, ocazionat de lansarea aplicaţiei online, prin care spitalele au obligaţia de a-şi prezenta, public şi transparent, cheltuielile lunare.
    „Doamnelor şi domnilor, transparenţa şi corectitudinea sunt atribute foarte răspândite în România – toată lumea afirmă că le manifestă! Paradoxal, principalele probleme în toate domeniile şi sistemele rămân ineficienţa, lipsa de profesionalism sau corupţia. Românii sunt ultimii care află ce se întâmplă cu banii pe care îi plătesc la bugetul public.
    Pentru a schimba această situaţie, măcar în sistemul de sănătate, începând de astăzi, devine funcţională aplicaţia online prin care spitalele au obligaţia de a-şi prezenta, public şi transparent, cheltuielile lunare. Pe site-ul MS, la secţiunea
Monitorizare cheltuieli spitale, oricine va putea vizualiza modul în care spitalele de urgenţă, spitalele judeţene, cele municipale şi orăşeneşti, precum şi cele de specialitate folosesc sumele din bugetul pe care îl au la dispozitie.
    Această aplicaţie va permite, în acelaşi timp, vizualizarea cheltuielilor din contractul în vigoare cu CNAS, cu alte cuvinte, se va vedea dacă spitalele şi-au asumat angajamente de plată mai mari decât cele din bugetul pe care l-au stabilit cu Casa.
    Afişarea publică, în fiecare lună, a cheltuielilor, nu este o opţiune, ci o obligaţie, pentru că de îndeplinirea raportării va depinde continuarea finanţării tuturor spitalelor. Conform Contractului-cadru, unităţile medicale sunt obligate să înregistreze datele în aplicaţie în primele trei zile ale lunii.
    Sunt peste 60 de indicatori de cheltuieli care trebuie să fie completaţi şi care vor fi afişaţi.
    Astfel că, prin intermediul aplicaţiei lansate astăzi, oricine poate afla cum îşi alocă spitalele banii şi poate compara cheltuielile între spitale, pe capitole, dar şi în detaliu, precum cheltuielile totale, cheltuielile curente şi investiţiile, cele cu personalul, cheltuielile pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi sau dezinfectanţi, indemnizaţiile de conducere, plata orelor suplimentare, cheltuielile cu deplasările şi altele.
    Mecanismul de monitorizare pe care Ministerul Sănătăţii îl lansează astăzi este un exerciţiu necesar de transparenţă şi de monitorizare publică a managementului în spitale. Istoric, când spitalele au rămas fără finanţare, invariabil toate criticile şi nemulţumirile s-au îndreptat către CNAS sau minister, şi nu neapărat în mod justificat.
    Ceea ce trebuie să înţelegem cu toţii este faptul că spitalele au autonomie de gestionare a activităţii şi a resurselor. Spitalele sunt conduse de manageri în baza unor contracte de management. În consecinţă, managerii sunt responsabili şi trebuie să îşi asume şi public modul în care organizează unităţile pe care le conduc.
    De asemenea, aş dori să se înţeleagă faptul că nu finanţarea este cauza tuturor problemelor din spitale. Problemele trebuie căutate şi în modul în care managerii înteleg şi ştiu să îşi îndeplinească mandatul.

    Aş vrea să fie foarte clar, managerii nu sunt contabili care fac plăţi, ei trebuie să organizeze eficient activitatea spitalelor – să utilizeze experienţa anilor precedenţi şi informaţiile statistice pentru evaluarea necesităţilor, stabilirea priorităţilor, planificarea cheltuielilor şi pentru găsirea unor soluţii de funcţionare optimă. Vrem să dezvoltăm un sistem în care regulile să fie aplicate.
    Vă reamintesc faptul că 19 comisii mixte, formate din reprezentanţi ai MS şi CNAS, vor efectua, până în 10 iulie 2009, controale la spitalele care au acumulat datorii la furnizorii de medicamente şi materiale sanitare.
    Obiectivul principal al verificărilor este analiza serviciilor medicale realizate şi nedecontate, comparativ cu arieratele înregistrate şi modul de angajare a fondurilor faţă de bugetul stabilit. În esenţă, vrem să vedem unde lipsa de profesionalism se acoperă cu bani publici. De fiecare dată când statul acoperă ineficienţa managerilor, se validează şi se întăreşte lipsa de responsabilitate a acestora.
    Înainte de a vă prezenta în mod concret modul de funcţionare a aplicaţiei, vreau să precizez că aceasta a fost posibilă prin contribuţia gratuită a şfirmeiţ Oracle. Deci, Ministerul Sănătăţii nu va plăti pentru soft, implementare şi administrare sau pentru alte aspecte. Aplicaţia face parte dintr-un memorandum de colaborare mai larg şi fără scop comercial, semnat între Ministerul Sănătăţii şi  firma Oracle România.
    Acest memorandum demonstrează că managementul public se poate face şi fără bani publici, prin responsabilitatea socială a companiilor. Mulţumesc firmei Oracle pentru faptul că înţelege nevoia ca şi comunitatea de afaceri să răspundă şi să se implice pro bono în problemele de interes public“.



Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe