Newsflash
Știri

Chestionar pentru medicii oncologi, despre trăirile pacienților cu cancer pulmonar

de L. Budin - iun. 24 2021
Chestionar pentru medicii oncologi, despre trăirile pacienților cu cancer pulmonar

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și MSD România anunță rezultatele unui chestionar online adresat medicilor oncologi. Perspectiva specialiștilor oferă o mai bună înțelegere a nevoilor psihoemoționale ale pacienților cu cancer pulmonar.

Deznădejdea, frica și regretul sunt principalele trei sentimente pe care medicii le-au observat la pacienți, când aceștia primesc diagnosticul de cancer pulmonar - una dintre cele mai agresive boli oncologice, se arată într-un comunicat.

pacient-cancer

O perspectivă valoroasă

Unul din patru specialiști (24%) consideră că deznădejdea se află pe primul loc în topul emoțiilor pacienților.

Perspectiva medicului oncolog (...) este extrem de valoroasă pentru noi, întrucât o alăturăm perspectivei pacientului, și putem găsi astfel cele mai bune soluții pentru a susține pacientul de-a lungul întregului parcurs spre sănătate. O astfel de soluție este platforma onco-plan.ro, care ajută pacienții să înțeleagă și să gestioneze aceste provocări emoționale ce vin odată cu diagnosticul de cancer, susținându-i să transforme deznădejdea în speranță și resemnarea în acțiune (...)” , a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Vești copleșitoare

După diagnosticul inițial, 89% din medicii oncologi menționează că pacienții sunt speriați de ceea ce urmează. Din cei chestionați, 82% afirmă că pacienții se simt copleșiți de cantitatea de informații primită cu privire la diagnostic și de pașii pe care trebuie să îi urmeze mai departe.

Medicii oncologi respondenți au fost de acord, într-un procent de 70%, că pacienților le este dificil să dea un sens situației prin care trec. Apare și sentimentul de vinovăție, 49% din respondenți arătând că pacienții simt că sunt responsabili pentru acest diagnostic.

Vestea unei patologii pulmonare maligne poate copleși. Fiecare om trăiește emoții diverse. Unii pacienți se pot simți triști, șocați sau anxioși, în timp ce alții se pot simți furioși, vinovați, stigmatizați sau chiar singuri în fața bolii. Nu există o trăire corectă sau incorectă. E chiar normal să trăim emoții negative în momentul unui diagnostic de cancer pulmonar”, afirmă dr. Florina Pop, psiholog clinician.

Depresie și anxietate

Studiile din literatura de specialitate arată că pacienții cu patologie pulmonară oncologică experimentează o suferință psihică mai mare ca pacienții cu alte tipuri de cancer, și prezintă o simptomatologie anxioasă și depresivă mai evidentă, subliniază dr. Florina Pop.

Conform cercetărilor actuale, până la 52% din pacienții cu cancer pulmonar manifestă forme clinice de depresie și anxietate care le afectează semnificativ calitatea vieții. Însă, există suficiente dovezi pentru a concluziona că terapiile cognitiv – comportamentale, intervențiile psiho-educaționale și tehnicile de mindfulness reușesc să ajute pacientul și aparținătorii acestuia să își gestioneze și să-și reducă simptomatologia afectivă”, spune dr. Florina Pop.

Astfel de tehnici favorizează adaptarea psihologică și susțin pacienții pe traseul de evoluție a bolii, îmbunătățesc calitatea vieții și reduc povara emoțională pentru pacient și familie, punctează specialistul.

Imunoterapia, o speranță

Tratamentele novatoare, precum imunoterapia, dau speranță pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar. Peste jumătate din medicii oncologi care au completat chestionarul online (64%) au menționat că pacienții au întrebat dacă li se potrivește tratamentul cu imunoterapie sau dacă au alte opțiuni de tratament novator.

Este important ca pacienții să știe că există speranță, în acest tip de cancer rata de supraviețuire a crescut semnificativ în ultimul deceniu, accesul la tratamente inovatoare având un rol important. Un diagnostic de cancer pulmonar avansat nu înseamnă resemnare, există soluții. Platforma onco-plan.ro, dezvoltată de MSD Romania în colaborare cu FABC, oferă pacienților cu cancer instrumente și informații de care au nevoie în crearea unui plan de gestionare a provocărilor emoționale, de sănătate și comunicare. La fel de important, platforma explică pas cu pas traseul pacientului cu cancer pulmonar, contribuind la navigarea mai facilă în sistemul de sănătate, implicit la reducerea timpilor de la diagnostic la tratament”, a spus Kostas Papagiannis, Managing Director MSD Romania.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe