Newsflash
Știri

China violentă

de M. V. A. - sept. 23 2014
China violentă

Tele-avortul

 

   Avortul medicamentos efectuat în primul trimestru de sarcină cu ajutorul unei combinaţii de mifepristone şi misoprostol a devenit de curând disponibil şi în Olanda, pilulele rămânând în continuare ilegale în ţări precum Irlanda, Brazilia sau Costa Rica, în timp ce în Statele Unite administrarea combinaţiei este strict reglementată. Cotidianul „The New York Times“ a publicat un amplu reportaj dedicat Rebeccăi Gomperts, medic olandez şi activist înflăcărat pentru dreptul femeilor de a alege când să dea naştere unui copil. Doar că spre deosebire de alţi activişti „free-choice“, cum sunt numiţi generic, dr. Gomperts a împins lucrurile mai departe. Programul derulat de ea se bazează pe „ideea radicală“ (eticheta aparţine „The New York Times“) de efectuare a avortului fără contact direct cu un medic. Programul este ţintit către femeile din ţările unde clinicile de avort nu există din cauza regulilor restrictive.
   Avortul medicamentos poate fi mai dureros decât procedurile prin chiuretaj şi durează câteva ore. Dar dr. Gomperts susţine că nu există niciun motiv medical pentru ca pacienta să-i spună medicului ei că a folosit combinaţia menţionată mai sus. „Tratamentul“, atunci când este nevoie de el, „este acelaşi ca şi pentru un avort spontan“, susţine activista medic.
   Aproximativ o treime din avorturile efectuate în SUA sunt medicamentoase, tot mai des fiind luată în considerare folosirea telemedicinii pentru efectuarea acestei manevre. Practic medicul urmăreşte pe ecran cum pacienta îşi autoadministrează cele două pastile, în timp ce o asistentă medicală efectuează supravegherea la faţa locului. Congresul American de Obstetrică şi Ginecologie a concluzionat recent că folosirea telemedicinii pentru avorturile medicale este „sigură şi eficientă“.

 

Două minute pe pacient

 

   În ultimul deceniu, numărul actelor de violenţă ale pacienţilor împotriva medicilor a crescut în medie cu 23% în fiecare an. Există o medie anuală de 27 de astfel de atacuri în fiecare spital din China. În septembrie 2011, un tipograf din Beijing şi-a înjunghiat de 17 ori medicul. În mai 2012, o femeie a atacat în Nanjing o asistentă medicală. Doar în februarie 2014 trei medici chinezi au fost ucişi de pacienţii nemulţumiţi. Un excelent articol publicat de revista americană „The New Yorker“ relatează un astfel de caz, în care un pacient nemulţumit de cum a fost tratat pe ansamblu de sistemul medical chinez a ucis într-un atac de furie un tânăr medic rezident cu care nu avusese niciodată de-a face până atunci.
   Problemele sunt în special urmarea unui sistem medical rural subfinanţat şi cu personal insuficient, ceea ce duce la supraglomerarea spitalelor din oraşele mari. În plus, reformele guvernului comunist de la Beijing, care a extins asigurările medicale la 95% din populaţia ţării fără să reuşească să construiască în acelaşi ritm suficiente clinici în zonele rurale, au înrăutăţit situaţia. Astăzi, un medic dintr-un mare spital chinezesc ajunge să consulte zilnic şi 300 de pacienţi. Timpul acordat în medie unui pacient este de două minute. În astfel de condiţii nu e de mirare că aproape nu există chinez care să nu aibă o poveste negativă despre medici. Şi, fiind vorba de China, există miliarde de astfel de poveşti.

 

Straniul 68

 

   Agenţia Americană pentru Controlul Bolilor şi Prevenţie (CDC) a confirmat că în statele americane Missouri şi Illinois a apărut o epidemie cu un enterovirus care produce o patologie respiratorie severă la copii. Simptomele mimează o gripă severă, iar virusul intră în circulaţie sezonier. Dar, în acest an, numărul copiilor care au nevoie de internare a crescut din cauze inexplicabile. Jumătate din copiii infectaţi au în antecedente crize astmatice. Doar în luna august un spital din Kansas City a avut mai mult de 300 de copii internaţi din această cauză. Pentru tulpina identificată a virusului, 68, nu există tratament antiviral şi nici vaccin, iar până la izbucnirea epidemiei actuale au fost raportate doar 79 de cazuri de acest fel în ultimii cinci ani în toate Statele Unite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe