Newsflash
Știri

Chirurgie cu muzică live și microcipuri subcutanate

de Monica GEORGESCU - aug. 4 2017
Chirurgie cu muzică live și microcipuri subcutanate
     Guvernul nipon a aprobat marți un plan de acțiune menit să reducă rata sinuciderilor cu 30% în următorii zece ani. De mai mulți ani, Japonia este în topul statisticilor privind numărul de sinucideri, peste 20.000 de persoane alegând să-și pună capăt vieții anual. Planul guvernamental presupune în primul rând o întărire a eforturilor privind prevenția sinuciderilor legate de locul de muncă. Într-o cultură care valorizează munca mai presus de orice și unde a adormi de oboseală la serviciu (Inemuri) este un semn de sârguință, această măsură încearcă să limiteze abuzurile, precum programul de muncă prelungit sau impunerea ilegală de către angajator a orelor suplimentare.
     În 2015, povestea tânărului nipon, angajat al celei mai mari agenții de publicitate din țară, care s-a sinucis deoarece nu mai putea face față solicitărilor companiei, care impunea angajaților mai mult de o sută de ore suplimentare pe lună, a dus la pornirea unei ample investigații la nivel național. Acum, planul național pentru prevenirea sinuciderilor se concentrează în special pe acest aspect, depresiile cauzate de locul de muncă fiind considerate a fi principala cauză a sinuciderilor, relatează Nikkei și The Japan Times. De asemenea, se stipulează crearea unor instituții cu profil medical care să ofere asistență de specialitate celor care au avut tentative de suicid, dar și tinerelor mame – în încercarea de a controla efectele depresiei post-partum.

 

     Sistemul național de sănătate din Marea Britanie, considerat unul dintre cele mai performante din lume, ia în considerare excluderea tratamentelor homeopate din lista medicamentelor subvenționate prin rețetă, deoarece nu există dovezi ale eficacității acestora și „reprezintă o întrebuințare eronată a fondurilor disponibile”. Simon Stevens, directorul executiv al NHS, a declarat că „în cel mai bun caz, homeopatia are un efect placebo”, iar „fondurile dedicate acestora ar putea fi redirecționate către tratamente care chiar funcționează”. Astfel, medicii vor fi instruiți să nu mai prescrie rețete care să includă tratamente homeopate, dar și alte 17 tratamente care au fost considerate „relativ ineficiente, inutile sau nesigure”. Lista include plasturi cu lidocaină, suplimente pe bază de Omega 3, glucozamină și condroitină, sau co-proxamol – un analgezic retras de pe piață în 2007 din motive de siguranță –, arată The Telegraph.
     De asemenea, ghidul național de recomandări – pus în acest moment în dezbatere publică – propune ca pacienții să-și cumpere fără compensare o serie de tratamente disponibile în farmacii și fără rețetă, precum paracetamol, dropsuri pentru dureri de gât sau laxative, pentru a scuti sistemul de cheltuieli anuale suplimentare de peste 500 de milioane de lire sterline. „NHS este probabil cel mai eficient sistem medical din lume, dar, ca în fiecare țară, există pierderi și ineficiențe, pe care suntem determinați să le eliminăm”, a mai declarat Simon Stevens. Decizia de a elimina tratamentele homeopate din lista medicamentelor subvenționate a fost aclamată de experții din domeniul medical, fiind considerată binevenită.

 

     Un muzician din India a cântat la chitară în timpul propriei intervenții chirurgicale pe creier. Abhishek Prasad, în vârstă de 37 de ani, a stat treaz în timpul procedurii menite să corecteze o afecțiune neurologică manifestată prin contracții musculare involuntare (distonie), care îi afecta trei degete de la mâna stângă și, implicit, abilitatea de a cânta la chitară. Intervenția a durat șapte ore și a fost prima de acest tip din India, relatează publicația The New Indian Express.
     Dr. Sharan Srinivasan, șeful secției de neurochirurgie a spitalului „Bhagwayn Mahaveer Jain” din Bangalore, a efectuat o ablație cu radiofrecvență sub anestezie locală. Pentru a localiza cu precizie zona afectată din creier, a fost necesar ca pacientul să fie conștient și să încerce să cânte la chitara, pentru că distonia apărea doar atunci. Astfel, chirurgii au putut obține feedback în timp real pe perioada efectuării procedurii, asigurându-se că au corectat problema. „Am fost uimit să observ cum mișcările degetelor se ameliorau considerabil chiar pe masa de operație”, a declarat muzicianul, care se pregătește acum să lanseze o nouă melodie.
 
     Calitatea spermei bărbaților din Europa, America de Nord și Australia a suferit un declin dramatic în ultimii 40 de ani, arată rezultatele unui studiu comprehensiv publicat marți și citat de Washington Post. Declinul fertilității masculine a fost un subiect intens dezbătut în ultimii ani în cercetarea medicală. Mai multe studii au demonstrat o scădere semnificativă a ratei fertilității masculine, însă au existat și voci care au criticat rezultatele, argumentând diferite probleme legate de proiectarea studiilor respective: vârsta, numărul participanților sau aspectele legate de metodologie și interpretarea datelor.
     Un grup internațional de cercetători a realizat o meta-analiză amplă, care a inclus 185 de studii despre calitatea spermei, publicate între anii 1973 și 2011 în cele mai mari baze de date medicale. Rezultatele metaanalizei au confirmat o reducere dramatică a calității spermei – cu 52,4% – în cazul bărbaților de pe cele trei continente. Prin comparație, calitatea spermei bărbaților din Africa, Asia și America de Sud nu a suferit un declin semnificativ. Cu toate acestea, spun cercetătorii, nu se poate identifica o cauză clară culturală sau regională pentru aceste diferențe semnificative, deoarece per ansamblu au fost făcute mai puține studii în aceste zone geografice. Fumatul, obezitatea, expunerea la substanțe din categoria disruptorilor endocrini, la radiații sau pesticide, toate aceste motive ar putea fi incriminate pentru scăderea ratei fertilității. Cercetătorii din spatele studiului spun că, odată demonstrat declinul fertilității masculine, studiile viitoare se pot concentra asupra identificării cauzelor și găsirii unor modalități de a inversa această tendință alarmantă.

 

     Sri Lanka se confruntă cu o epidemie fără precedent de febră Dengue. Aproape 300 de persoane și-au pierdut până acum viața și 100.000 au fost infectate – aproape dublul numărului de cazuri raportate pe întreg anul 2016. Cea mai afectată este regiunea de vest a țării, inclusiv capitala Colombo, aici înregistrându-se aproape 50% din totalul cazurilor din întreaga țară. Febra Dengue este cea mai comună boală transmisă la om de insecte. Este cauzată de patru serotipuri ale virusului Dengue, transmis la om prin înțepătura țânțarilor din specia Aedes aegypti.
     Din cauza turismului, incidența bolii a crescut în ultimii ani, în prezent jumătate din populația globului fiind la risc. În 1960, febra Dengue era prezentă în doar nouă țări, în prezent numărul acestora ajungând la 100. Vârful epidemic coincide cu venirea sezonului musonic, ploile și inundațiile formând bălți de apă stătută – terenul propice pentru înmulțirea necontrolată a țânțarilor, au explicat reprezentanții Organizației mondiale a sănătății. Gerhard Tauscher, managerul de operațiuni al Crucii Roșii în Sri Lanka, spune că situația este neobișnuită, vârful epidemic din acest an fiind de trei ori mai grav decât în anii precedenți. Un alt motiv pentru numărul mare de cazuri și de decese se datorează faptului că virusul a evoluat, iar populația nu are imunitate împotriva noii tulpini, a explicat Novil Wijesekara, reprezentantul local al Crucii Roșii.

 

     O companie americană a început demersurile pentru a-și implanta angajații cu microcipuri, informează The Telegraph.Three Square Market”, o firmă din domeniul tehnologiei din Wisconsin, este prima din SUA care se oferă să implanteze gratuit microcipuri în valoare de 300 de dolari angajaților săi. Microcipurile, de mărimea unui bob de orez, vor fi implantate sub piele, între degetul mare și arătător. „Preconizăm că tehnologia va fi folosită pentru deschiderea ușilor, folosirea copiatoarelor, logarea pe calculatoarele de serviciu, deblocarea telefoanelor, stocarea de informații medicale și diverse plăți”, spune Todd Westby, directorul executiv al firmei. Acesta consideră că, în scurt timp, tehnologia de identificare prin frecvență radio (RFID) va deveni standardul, fiind folosită ca modalitate de identificare, ca pașaport, sau în locul cărții de credit. „Este următorul val, este inevitabil, și vrem să fim parte din el.”
     Desigur, implanturile nu sunt obligatorii, însă compania a anunțat că 50 din cei 85 de angajați ai săi s-au înscris deja în mod voluntar pentru implantarea cu tehnologie RFID. Această tehnologie a fost aprobată în SUA de FDA încă din 2004, fiind propusă inițial pentru crearea unor cipuri care să stocheze informațiile medicale ale pacienților.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe