Newsflash
Internaționale

Ciment cu antibiotic pentru infecţiile osoase

de Dr. Diana Andronache - oct. 21 2022
Ciment cu antibiotic pentru infecţiile osoase

Procedurile ortopedice efectuate în mod frecvent, precum implantarea protezelor de genunchi și de şold, pot genera infecţii bacteriene, cel mai adesea cu stafilococ.

image-from-rawpixel-id-528016-jpeg

Aceste infecţii sunt în prezent tratate cu antibiotice cu administrare sistemică. Expunerea sistemică la doze mari de antibiotice poate avea drept consecinţă dobândirea rezistenţei la aceste medicamente și distrugerea microbiotei. Pentru a remedia problema, cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital, departamentele de Medicină și de Chirurgie Ortopedică, și-au propus să creeze o combinaţie de antibiotic și ciment osos care poate fi administrată local.

Ei au selectat moleculele pentru proiectarea antibioticelor, ulterior au verificat bacteriile susceptibile și rezistente la medicamente într-un model preclinic. Pentru fabricarea cimentului osos, au folosit polimetilmetacrilat (PMMA), standardul de aur aprobat de FDA. Echipa de cercetători a comparat cimentul osos PMMA utilizat în mod curent și noul ciment osos încărcat cu antibiotic, utilizând un model profilactic și unul cu leziuni tibiale infectate cu stafilococ.

Antibioticul cu dublă acţiune, VCD-007, a demonstrat o eficacitate ridicată împotriva bacteriilor rezistente la medicamente, a încetinit dobândirea unor viitoare rezistenţe, iar eliberarea medicamentului a fost făcută fără a afecta stabilitatea cimentului osos.

Sunt necesare studii suplimentare, însă cercetătorii sunt optimiști în ceea ce privește această abordare terapeutică ţintită, minim invazivă și specifică în tratarea infecţilor osoase.

Foto: rawpixel.com

 


Notă autor:

https://www.brighamandwomens.org/about-bwh/newsroom/press-releases-detail?id=4272

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe