Newsflash
Știri

Cinci decenii de școală medicală craioveană

de Cristina Pîrlog - oct. 9 2020
Cinci decenii de școală medicală craioveană

Odată cu începerea anului universitar 2020-2021, învăţământul cu profil medical din Oltenia a sărbătorit 50 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Medicină din Craiova.

Momentul a fost marcat printr-o serie de activităţi desfășurate în Centrul Multifuncţional din oraș.

Prof
Prof. dr. Dan Ionuţ Gheonea, rectorul UMF din Craiova, înmânând Premiul de excelenţă profesorului Tudorel Ciurea

Instituţia cu profil medical din Craiova, aflată astăzi la 50 de ani de existenţă, a funcţionat timp de 28 de ani sub patronajul Universităţii din Craiova, iar de 22 de ani este emblema academică a Universităţii de Medicină și Farmacie din Cetatea Băniei.

„Astăzi, UMF Craiova are în componenţa sa 4 facultăţi și 11 programe de studii, cadre didactice de elită și studenţi veniţi să înveţe aici din toate colţurile lumii. (...) Are o bază didactică de excepţie, o bibliotecă impresionantă, centre de cercetare performante, un centru de imagistică de referinţă și este validată de comunitatea știinţifică românească și de cea internaţională.

Putem afirma cu mândrie, și cu orgoliu totodată, că obiectivele celor care au contribuit la crearea unei tradiţii în școala medicală oltenească au fost atinse”, spune Dan Ionuţ Gheonea, rectorul UMF Craiova.

Dacă înfiinţarea Facultăţii de Medicină din Craiova este legată de numele unor personalităţi precum acad. Theodor Burghele, care poate fi considerat părintele spiritual al instituţiei sau prof. dr. Valeriu Neștianu, primul decan al acestei instituţii, maturizarea academică a medicinei craiovene este legată de numele prof. dr. Tudorel Ciurea – șeful primei promoţii de absolvenţi ai Facultăţii de Medicină, ultimul decan al Facultăţii de Medicină din Cadrul Universităţii din Craiova și primul rector pe care l-a avut Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova.

Moment aniversar cu premieri

La manifestarea care a marcat cele cinci decenii de existenţă a Facultăţii de Medicină din Craiova au participat, pe lângă cadrele didactice ale instituţiei, membri ai Academiei Române, rectori și prorectori ai Universităţilor de Medicină și Farmacie din București, Iași, Târgu Mureș,
Timișoara și Chișinău, decani ai Facultăţilor de Medicină din centrele universitare, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii și ai Ministerului Educaţiei și Cercetării.

Cadre didactice universitare, reprezentative pentru învăţământul medical din Craiova au primit distincţii de excelenţă pentru întreaga activitate, pentru rolul important pe care l-au avut în formarea a mii de medici români. Tot cu această ocazie festivă, acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al UMF din Craiova.

„Acest eveniment reprezintă punctul culminant al unei jumătăţi de secol care a marcat cu mare succes progresul și implementarea învăţământului medical superior craiovean. Iată că după 50 de ani de când Facultatea de Medicină din Craiova și-a deschis pentru prima dată porţile, aceasta (...) este cunoscută și recunoscută pe harta școlilor de medicină de pe întreg mapamondul”, spune prof. dr. Marius Ciurea, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Craiova.

Toate elementele importante pentru istoria școlii medicale craiovene, dar și pentru întreaga comunitate din regiunea Oltenia, sunt prezentate cu mare acurateţe în monografia „50 de ani de învăţământ medical superior craiovean – de la facultate la universitate”, lucrare elaborată sub îndrumarea prof. dr. Tudorel Ciurea și a directorului general administrativ
Mihai Caragea.

Prefaţa aparţine lect. univ. dr. Xenia Negrea, care prezintă lucrarea ca pe „o contribuţie substanţială la scrierea istoriei învăţământului românesc, dar și la configurarea identităţii regionale (...). Cu instrumentele istoriografiei, ale naratologiei, ale sociologiei și antropologiei, echipa de autori a reușit circumscrierea nu doar a unei instituţii, ci a unui veritabil program educaţional regional”.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe