Newsflash
Știri

Cine câştigă mai mult în SUA: medicii femei sau medicii bărbaţi?

de M. V. A. - sept. 19 2013
Cine câştigă mai mult în SUA: medicii femei sau medicii bărbaţi?

   O decizie a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) deschide piaţa farmaceutică europeană pentru clasa medicamentelor biosimilare prin aprobarea Inflectra. Produs de o companie coreeană, biosimilarul poate fi folosit în tratarea artritei reumatoide, fiind o versiune a Remicade, unul dintre cele mai eficiente medicamente originale produse de Merck şi Johnson&Johnson. Spre deosebire de generice, biosimilarele nu reprezintă o variantă exactă a medicamentului original şi necesită un proces de producţie şi aprobare mult mai laborios decât varianta generică. Din aceste motive, până de curând medicamentele originale nu erau ameninţate, din punct de vedere competitiv, de apariţia biosimilarelor. Aprobarea EMA acordată Inflectra stabileşte însă un precedent care poate fi utilizat ca model pentru intrarea pe piaţa europeană a altor biosimilare. 

    Două studii publicate în The Journal of the American Medical Association au obţinut rezultate incerte în privinţa eficienţei acordării de bonusuri financiare medicilor de familie. Într-unul din cele două studii, medicii din 42 de cabinete care au prescris aspirină şi au monitorizat tensiunea şi colesterolul pacienţilor conform ghidurilor terapeutice în vigoare au primit o stimulare financiară (nu mai mare de 200 de dolari pe pacient). Alte 42 de cabinete nu au primit astfel de bonusuri. La finalul exerciţiului, pacienţii acelor medici care au primit stimulente financiare au fost într-o proporţie mai mare trataţi conform ghidurilor. Diferenţele dintre cele două grupuri nu sunt însă consistente şi nici constante. „Nu cred că aceste rezultate spun că acordarea de bonusuri financiare poate vindeca orice, dar îi pot ajuta pe medici să acorde atenţia cuvenită unor elemente care, altfel, sunt uşor de ignorat în timpul unui consult medical“, a declarat dr. Naomi Bardach, unul dintre autorii studiilor, pentru Reuters. În opinia editorialiştilor revistei americane mai sus-menţionate este nevoie de mai multe studii de acest gen pentru a stabili dacă stimularea financiară a medicilor îmbunătăţeşte respectarea ghidurilor terapeutice.

    Printre revendicările milioanelor de brazilieni ieşiţi în stradă în iunie 2013 s-a aflat îmbunătăţirea sistemului lor medical. Una dintre soluţiile oferite de autorităţi a fost invitarea a 4.000 de medici cubanezi pentru a lucra în zonele sărace sau izolate din Brazilia, acolo unde accesul la asistenţă medicală este foarte scăzut. La începutul lunii septembrie, primii 400 de medici cubanezi au sosit în Brazilia, dar au fost întâmpinaţi cu huiduieli de colegii lor brazilieni, care i-au insultat folosind cuvântul „sclav“. Guvernul cubanez va primi un sfert din salariul lunar al medicilor trimişi în Brazilia, salariu care se ridică la 3.200 de euro pe lună. Reacţiile asociaţiilor profesionale medicale locale au fost foarte virulente: de la deschiderea de acţiuni în instanţă, care contestă decizia autorităţilor, până la refuzul de a acorda consult interdisciplinar, atunci când celălalt medic este cubanez. Atât preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, cât şi ministrul sănătăţii, Alexandre Padilha, au criticat ferm reacţia medicilor brazilieni. Aceştia îşi concentrează practica în oraşele dezvoltate, zonele rurale şi izolate nefiind acoperite de personal medical. Peste 700 de municipalităţi braziliene nu au niciun medic. O treime din medicii străini recrutaţi prin programul autorităţilor braziliene provin din Spania şi Rusia, fiecare dintre aceştia urmând să semneze un contract pe o durată de trei ani.

   Uriaşul scandal de mită în care GlaxoSmithKline este implicat în China are parte acum şi de primii cetăţeni străini reţinuţi. Peter Humphrey, cetăţean britanic, şi Yu Yingzeng, cetăţean american, şi soţia lui Humphrey se află în arest la Shanghai încă din 10 iulie ca parte a investigaţiei acuzaţiilor de mită la adresa GSK. Compania farmaceutică a fost acuzată că ar fi folosit agenţii de turism pentru a mitui, cu peste 300 de milioane de lire sterline, oficiali şi medici chinezi. Cuplul arestat deţine o firmă care a lucrat cu GlaxoSmithKline.

    Agenţia americană pentru Alimentaţie şi Medicamente (FDA) a reacţionat la epidemia abuzului de opioide manifest în ultimii ani în Statele Unite. În 2010, peste 16.600 de americani au murit din cauza supradozelor de opioide, determinând FDA să afirme că aceste medicamente au ajuns să joace un „rol disproporţionat“ în abuzul de substanţe şi decesele din această cauză, anunţă Reuters. Etichetele opioidelor vor include avertismente de siguranţă formulate într-un limbaj mai dur decât se întâmplă în prezent. Vor fi subliniate riscurile legate de deces şi cele specifice mamelor care îşi autoadministrează această medicaţie în timpul sarcinii. Studii recente constată că o cincime din pacienţii diagnosticaţi cu o formă de adicţie sunt dependenţi de opioide, prescrise la scară largă în Statele Unite.

    Un alt studiu apărut în The Journal of the American Medical Association constată că femeile medic din Statele Unite câştigă în medie cu 25,3% mai puţin decât colegii lor bărbaţi. Şi mai surprinzător este faptul că diferenţa anuală dintre bărbaţi şi femei, estimată la 56.019 dolari, a crescut în ultimele două decenii. Această evoluţie este observabilă doar în cazul medicilor şi stomatologilor, nu şi pentru farmacişti sau personalul administrativ care lucrează în sănătate. În alte zone profesionale, Statele Unite au atins o egalizare a câştigurilor salariale la bărbaţi şi la femei.

   Fabrica Sanofi din Cairo şi-a suspendat activitatea ca urmare a violenţelor înregistrate în ultima perioadă în Egipt. Angajaţii cetăţeni francezi au fost deja repatriaţi.
   O altă suspendare, practicată de această dată de marea companie de expediţie UPS, face „victime“ printre soţiile şi soţii angajaţilor. Co-asigurarea medicală a acestora va fi eliminată ca urmare a costurilor suplimentare asociate cu intrarea în vigoare a Obamacare. Aproximativ 33.000 de persoane beneficiau de această asigurare, jumătate dintre acestea având posibilitatea să obţină o asigurare medicală şi prin intermediul propriului angajator. Protejaţi de această acţiune sunt toţi sindicaliştii, adică aproape 60% din angajaţii UPS. Strategii similare au fost adoptate şi de alte companii mari, cum ar fi Teva sau Xerox.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe