Newsflash
Știri

Clauza de oboseală și încurcături de neiertat

de Alexandra NISTOROIU - sept. 12 2016
Clauza de oboseală și încurcături de neiertat

   Medicii neozeelandezi vor beneficia de o nouă clauză „de oboseală“ cuprinsă în contractul colectiv de muncă, ce le va permite să se oprească din muncit când sunt prea extenuați ca să mai continue. Sindicatele medicilor au atenționat că oboseala fizică și psihică, precum și sindromul burnout afectează mai mult de jumătate din profesioniștii din sănătate șisunt în principal cauzate de deficitul de personal din unitățile medicale. Reprezentanții consiliilor medicale de district (autoritățile sanitare regionale din sistemul public de sănătate neozeelandez, descentralizat) spun că sindicaliștii exagerează dimensiunile problemei, dar nu neagă faptul că e nevoie de eforturi susținute pentru combaterea sindromului burnout în rândul cadrelor medicale. Pe termen scurt, în urma negocierilor, părțile au căzut de acord asupra unei clauze de „oboseală“ care să încurajeze medicii să spună când sunt prea obosiți să continue să lucreze. Autoraportarea e necesară pentru a evita situațiile în care epuizarea devine teren fertil pentru comiterea de erori medicale și pune în pericol siguranța actului medical. Pe termen mediu însă, problema nu se va rezolva decât cu angajarea mai multor medici, insistă sindicaliștii. Reprezentanții autorităților sanitare citați de Stuff spun că deja au înființat un grup de lucru național care va evalua de câți medici este nevoie și în ce specialități.

 

   „Mistakes do happen“ (o variantă îmblânzită a lui „S-a greșit, care e problema?“, spus răspicat de Raed Arafat în situația familiei unei victime de la Colectiv trimisă în alt oraș european decât pacientul) sunt cele trei cuvinte cu care ministrul australian al sănătății, Jillian Skinner, a încercat marți să explice de ce doi bebeluși morți au fost încurcați la morga spitalului, ceea ce a făcut ca familiile îndoliate să spună rămas bun copilului greșit. Confuzia a făcut ca unul dintre copii să fie incinerat în ciuda dorințelor familiei, scrie news.com.au. Dar în vreme ce ministrul a încercat să facă incidentul să pară mai puțin grav, în fața unei comisii parlamentare, explicând că în spitalele publice australiene se nasc anual 98.000 de copii, o anchetă a scos la iveală o mulțime de erori evitabile în unitățile medicale. Vocile care cereau și luna trecută demisia ministrului sunt acum mai gălăgioase. Investigația, pornită în urma morții unui bebeluș căruia i-a fost administrat accidental oxid de azot, a revelat o serie de erori tragice implicând mai multe confuzii între pacienți morți sau în viață. Rezultatele anchetei vin să prelungească o perioadă deja întunecată pentru autoritățile sanitare australiene, marcată de scandalurile care au implicat dozarea greșită a chimioterapiei de către doi specialiști oncologi, precum și decesele a doi pacienți abandonați ore, respectiv zile întregi în toaletele spitalelor de oamenii care ar fi trebuit să aibă grijă de ei.

 

    Nici cutremurul, nici amenințările teroriste n-au oprit uriașul congres al Societății europene de cardiologie (ESC), care tocmai s-a încheiat la Roma și s-a bucurat de prezența papei Francis. Acesta a susținut un discurs în cadrul sesiunii de închidere a celui mai mare congres dedicat medicinii cardiovasculare, care a avut loc miercuri, 31 august. „Vizita Papei este recunoșterea eforturilor substanțiale ale Societății europene de cardiologie și profesioniștilor în domeniul medical din întreaga lume pentru a îmbunătăți prevenția, diagnosticul și tratamentul bolilor cardiace“, a declarat, prin intermediul unui comunicat de presă, președintele ESC, profesorul Fausto Pinto. Congresul ESC a adus împreună peste 32.000 de profesioniști în sănătate din mai mult de 120 de țări și au fost prezentate peste 6.000 de lucrări științifice, dedicate noutăților în lupta împotriva bolii cardiovasculare.

 

    Răzbunarea se servește cel mai bine rece. Așa pare să creadă un fost șef de lucrări la școala de medicină Mount Sinai din New York, care, la șase ani după ce a fost concediat de la această universitate, a tras mai multe gloanțe cu o armă de vânătoare în decan, fostul său șef. The New York Times scrie că Hengjun Chao a fost arestat cu acuzația de tentativă de omor, după ce i-a împușcat pe decan și pe un alt bărbat la intrarea într-un magazin de delicatese din New York. Ambii pacienți au fost tratați la un spital local și sunt în stare stabilă. Potrivit Retraction Watch, Chao a fost concediat de la Mount Sinai în 2010, după ce o comisie de anchetă a concluzionat că promovase un comportament lipsit de etică în cercetare, ghidând-o pe cercetătoarea postdoctorală Ellen Cohn să schimbe, respectiv să omită anumite date din studiile sale fără nicio bază științifică sau statistică pentru a face acest lucru. La Mount Sinai, Chao promovase o cultură a autoritarismului, recompensând rezultatele care confirmau teoriile sale și certându-și angajații dacă rezultatele pe care le obțineau nu erau în acord cu așteptările sale. După ce a fost concediat, fostul universitar a dat în judecată instituția, dar a pierdut în instanță, la apel. Încă nu este sigur ce l-a motivat pe Chao să tragă în cei doi bărbați, dar poliția crede că cel mai probabil a fost un act de răzbunare.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe