Newsflash
Știri

Clinica ARES: procedură cardiologică rară, în premieră națională

de L. Budin - oct. 6 2021
Clinica ARES: procedură cardiologică rară, în premieră națională

La clinica ARES București, unui pacient i-a fost montat un sistem de resincronizare cardiacă, cu suport de defibrilare, fără a trece prin valva tricuspidă – o procedură extrem de rară și de complicată.

Intervenția a fost realizată de o echipă mixtă de cardiologi clinicieni, intervenționiști și aritmologi, se arată într-un comunicat.

Vlasis-Ninios-ares

Pacientul suferise, la aceeași clinică, în urmă cu 3 ani, o intervenție minim invazivă, pentru reducerea regurgitării mitrale și tricuspidiene severe. Practic, pe două dintre valvele inimii sale, valva mitrală și valva tricuspidă, medicii montaseră la vremea respectivă dispozitive sub formă de clip, care aduceau împreună foițele valvelor, împiedicând sângele să se întoarcă în atriul stâng, respectiv în atriul drept.

În urma intervenției de pionierat, pacientul care suferea de insuficiență cardiacă severă, congestivă, cu disfuncție sistolică severă a inimii, a avut o evoluție foarte bună.

Problemele reapar

În urmă cu câteva săptămâni, pacientul a început să manifeste din nou simptome ale insuficienței cardiace: picioare umflate, lipsă de aer pronunțată, oboseală la efort. Medicii cardiologi au constatat în urma unui examen complet că, la problemele inițiale ale pacientului, s-a adăugat și o problemă a conducerii electrice a inimii, capabilă să altereze suplimentar funcția ei de pompă.

În astfel de cazuri este recomandată terapia de resincronizare cardiacă, cu suport de defibrilare, prin implantarea unui dispozitiv de tip CRT-D, se arată în comunicat. În mod uzual, o astfel de terapie presupune implantarea a trei sonde: o sondă în atriul drept, o sondă care să stimuleze ventriculul stâng prin intermediul sistemului venos al inimii (sinusul coronar) și o sondă în ventriculul drept. Acesta din urmă trebuie să aibă un electrod special, permițând aplicare de șoc electric intern în cazul unor aritmii amenințătoare de viață.

În cazul pacientului respectiv, a treia sondă nu putea fi montată la nivelul ventriculului drept, existând riscul de a disloca unul dintre clipurile de pe valva tricuspidă și de a provoca insuficiența severă a acestei valve.

Soluție alternativă

Echipa ARES, formată din dr. Vlasis Ninios, medic primar cardiolog cu competență în cardiologie intervențională, dr. Ion Bostan, medic primar cardiolog supraspecializat în electrofiziologie și aritmologie și dr. Crina Rădulescu, medic specialist cardiolog cu competență în ecografie transesofagiană, a analizat cazul pacientului și a propus o soluție alternativă.

Ceea ce face această procedură unică este că am vrut să evităm să poziționăm una dintre sondele dispozitivului, prin valva tricuspidă, în ventriculul drept, deși aceasta este poziționarea uzuală. Îngrijorarea noastră era că am fi putut afecta funcția valvei tricuspide sau chiar poziția unuia dintre clipurile implantate acolo. Astfel că am ales o soluție alternativă: am poziționat sonda într-o venă de la nivelul inimii: vena interventriculară posterioară” spune dr. Ninios.

Intervenții rare în lume

Procedura a decurs conform planului.

S-a reușit implantarea sondei de defibrilare la nivelul acestei vene și sonda care să stimuleze ventriculul stâng într-o venă de la nivelul peretelui lateral al acestuia, tributară sinusului coronar. După reglarea parametrilor de stimulare, avem practic un sistem de resincronizare cardiacă, fără ca nici o sondă să treacă prin valva tricuspidă. Și asta este într-adevăr ceva deosebit. Sunt foarte puține cazuri în lume care s-au făcut astfel, la alți pacienți care aveau contraindicație de se traversa valva tricuspidă, de tipul proteze mecanice tricuspidiene. În momentul în care îți propui să nu lezezi în vreun fel aparatul tricuspidian sau o proteză tricuspidiană, aceasta ar fi o soluție”, explică dr. Crina Rădulescu, medic specialist cardiolog la ARES.

Dispozitivul implantat pacientului este unul de ultimă generație, cu două componente importante: pe de o parte corectarea asincronismului ventricular, de altă parte evitarea morții subite cauzată de aritmiile ventriculare.

Resincronizarea cardiacă se asociază cu creșterea calității vieții pacientului, creșterea capacității de efort și în timp cu reducerea volumelor ventriculare. În același timp, suportul de defibrilare îl protejează de moartea subită cardiacă. În cazul în care  defibrilatorul detectează aritmii maligne, aplică tratamentul care constă în administrarea șocului electric intern.

Inovare permanentă

După intervenție, pacientul se simte bine și va fi externat în câteva zile. În următoarele 3-6 luni, medicii vor monitoriza datele colectate de dispozitivul implantat și vor urmări dacă  pacientul răspunde la terapia de resincronizare.

La ARES, inovăm în permanență și căutăm soluții pentru pacienții noștri, indiferent de cât de complicat sau neobișnuit este cazul. Pentru acest pacient am apelat în trecut la o soluție inovatoare, iar astăzi echipa ARES a găsit din nou o variantă de tratament care să i se potrivească. Până în prezent, la pacienții cu Mitraclip pe valva tricuspidă, nu a fost regăsit nici un caz similar citat în literatura de specialitate” a declarat dr. Oren Iancovici, directorul medical ARES.

Este cea de-a cincisprezecea premieră medicală realizată la ARES. De la înființare și până în prezent, echipa medicală a clinicii de cardiologie a reușit intervenții fără precedent în România, printre care se numără implantarea primelor dispozitive Mitraclip sau Watchman.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe