Newsflash
Știri

CMR: medicii trebuie să disemineze informații pe baza dovezilor științifice

de L. Budin - feb. 13 2023
CMR: medicii trebuie să disemineze informații pe baza dovezilor științifice

Colegiul Medicilor din România (CMR) face apel la o comunicare responsabilă în privința tratamentelor pentru COVID-19, precum și a altor afecțiuni.

În contextul informațiilor apărute în spaţiul public cu privire la participarea unor medici români la dezbateri în cadrul cărora se pune în discuție conduita medicală adoptată în timpul pandemiei de COVID-19, Colegiul Medicilor din România (CMR) face câteva precizări.

stetoscop

În concordanță cu mesajele transmise în mod repetat, în situații similare, „Colegiul Medicilor din România face apel la o comunicare responsabilă în privința tratamentelor pentru COVID-19, precum și a altor afecțiuni, implicit asupra modului în care sunt prezentate experiențe subiective, fie că acestea au ca sursă invocată activitatea profesională a medicilor, fie că sunt amintite în spațiul public ca situații personale, prin care o persoană ar fi trecut în calitate de pacient”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a CMR.

Colegiul Medicilor din România subliniază și faptul că astfel de dezbateri nu trebuie să fie folosite cu scopul de a promova imaginea, interesele sau perspectivele unor partide politice.

În situații similare celor descrise mai sus, structurile abilitate ale CMR au demarat anchete disciplinare, proceduri care sunt în curs de desfășurare, în diferite etape.

Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România a susținut și a demarat modificări legislative - propuneri de texte de lege pe care le-am înaintat Parlamentului României - care să permită sancționarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spațiul public teorii care nu sunt validate științific, iar prin informațiile transmise poate duce în eroare populația în privința stării de sănătate și poate periclita sănătatea publică”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiul Medicilor din România.

Colegiul Medicilor din România atrage atenția asupra faptului că „medicii au responsabilitatea de a disemina informații bazate pe dovezi științifice evidente, din surse sigure, și de a prescrie tratamente conform ghidurilor și protocoalelor în vigoare, precum și recomandărilor instituțiilor din domeniu”.

Responsabilitatea cadrelor medicale vizează atât actul medical în sine, cât și modalitatea de a comunica informații menite să influențeze succesul unui tratament.

Recomandarea nu încalcă sub nicio formă dreptul la liberă exprimare și la liberă informare, ci susține un comportament cu rol educațional, asociat cultivării și promovării gândirii critice și a metodei științifice”, se mai subliniază în postare.

În concluzie, Colegiul Medicilor din România face apel la toți medicii români să practice „o medicină bazată pe dovezi” și să recomande tratamente în baza ghidurilor și a protocoalelor terapeutice, precum și „să comunice responsabil în spațiul public cu privire la toate afecțiunile medicale”.

Cutremur în Turcia: România răspunde cererii de ajutor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe