Newsflash
Știri

CMR: o nouă sesiune de dezbateri despre malpraxis la Iași

de L. Budin - feb. 2 2023
CMR: o nouă sesiune de dezbateri despre malpraxis la Iași

Colegiul Medicilor din România vine cu noi propuneri care să permită despăgubirea pacientului în baza unei înțelegeri amiabile încă din faza de pre-litigiu.

În cadrul dezbaterilor publice lansate de către Colegiul Medicilor pe tema gestionării  greșelilor medicale în România, care au continuat în Aula Alexandru Brăescu a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T.Popa” din Iași, participanții au discutat o serie de propuneri. Acestea sunt menite să introducă posibilitatea înțelegerii amiabile între medic, societatea de asigurare emitentă a poliței de malpraxis și pacient și să permită despăgubirea acestuia încă din faza de pre-litigiu, fără ca acest lucru să excludă calea de acces la instanța de judecată, se arată într-un comunicat. 

Colegiul Medicilor_iasi

În partea de pre-litigiu, propunem introducerea unei noi  proceduri prin care un expert medical independent să stabilească dacă este malpraxis sau nu și în baza acestei expertize medicale pacientul să poată fi despăgubit fără a apela neapărat la instanța de judecată și fără ca medicul să apară ca pârât într-un dosar civil. De asemenea, propunem ca și în fața instanței de judecată, expertiza să fie făcută de un expert medical independent și nu de Institutul de Medicină Legală”, a spus Nicoleta Popescu, avocat al Colegiului Medicilor din România.

O altă propunere este ca într-un dosar civil de malpraxis medicul să aibă calitatea de „intervenient forțat”, calitatea de pârât fiind preluată de asigurator care va plăti și despăgubirile.

Cu toții am căzut de acord, în dezbaterile precedente, asupra unui aspect important: în cazul în care o greșeală medicală a cauzat suferință sau un prejudiciu pacientului, acesta are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensații financiare pentru repararea suferinței cauzate. Propunerile discutate astăzi, in mod special introducerea unei căi de înțelegere amiabilă între medic, asigurător și pacient, în caz de malpraxis, pot să elimine multe din blocajele existente în sistem și să permită despăgubirea mai rapidă a pacienților care au suferit prejudicii în urma unui act de malpraxis”, a afirmat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

În plus, analiza conduitei profesionale a medicului poate duce la sancțiuni disciplinare din partea Colegiului Medicilor din România, care pot ajunge până la retragerea dreptului de liberă practică.

Clarificarea condițiilor în care medicul poate răspunde chiar și penal pentru deciziile sale este deopotrivă necesară pentru îndrumarea practicii judiciare in acest sens”, a adăugat prof. dr. Daniel Coriu.

Colegiul Medicilor din România a demarat pe data de 2 noiembrie anul trecut o serie de dezbateri publice, cu participarea medicilor, reprezentanților presei, asociațiilor de pacienți, societății civile și sindicatelor în domeniul medical, care aduc în discuție deficiențele sistemului de gestionare a greșelii medicale în România.

Dezbaterile vor continua la finalul lunii februarie la Craiova. Colegiul Medicilor din România își exprimă speranța ca prin soluțiile identificate în cadrul acestor evenimente să contribuie la o mai bună aliniere a sistemului medical românesc la practicile internaționale, creșterea calității actului medical și gradului de satisfacție a pacienților.

Studiu: cerere de trei ori mai mare pentru testele gripale

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe