Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

CNAS: medicii curanți vor decide cazurile pentru care se continuă tratamentele și investigațiile

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 24 martie 2020, ora 10:11

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat ieri care sunt situațiile în care medicii curanți vor decide continuarea tratamentelor și investigațiilor, în contextul răspândirii noului coronavirus.

În cadrul programelor naţionale de sănătate curative există afecţiuni care nu reprezintă urgenţe, dar care necesită continuarea tratamentelor/investigaţiilor, amintește CNAS într-un comunicat de presă. Acestea sunt:

 • chimioterapia şi radioterapia pacienţilor cu afecţiuni oncologice;
 • investigaţia PET-CT – necesară stabilirii conduitei terapeutice a bolnavilor cu afecţiuni oncologice;
 • tratamentul de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică;
 • tratamentul diabetului zaharat;
 • tratamentul sclerozei multiple;
 • tratamentul hemofiliei şi talasemiei;
 • tratamentul unor boli rare;
 • tratamentul unor boli endocrine;
 • tratamentul substitutiv cu metadonă;
 • tratamentul recidivei hepatitei cronice la pacienţii cu transplant hepatic.

În cazul acestor afecțiuni, medicii curanţi decid care sunt situaţiile în care se poate amâna cu 14 zile efectuarea tratamentelor sau a investigaţiilor care fac obiectul programelor naţionale de sănătate curative şi sunt furnizate în regim ambulatoriu sau spitalicesc de către unităţile sanitare publice și private.

V-ar putea interesa și: CNAS, proiect de act normativ cu modificări pentru perioada în care este stare de urgență

sistem medical cnas

Decizia de întrerupere a curelor de chimioterapie şi radioterapie aflate în curs rămâne la latitudinea medicilor curanţi, care vor lua decizia în funcţie riscul de infecţie cu virusul SARS-COV-2 şi beneficiile aduse bolnavului de continuarea administrării terapiei oncologice, spun reprezentanții CNAS.

Continuarea tratamentului – în ce condiții se face

Pentru tratamentul intratecal cu Nusinersenum, Comisia de Experţi de la nivelul CNAS pentru Programul Național de Diagnostic şi Tratament pentru boli rare - Atrofia Musculară Spinală (copii şi adulţi) a comunicat că recomandă „continuarea tratamentului conform schemei din protocol cu o întârziere de maxim 7 zile pentru dozele de iniţiere şi 14 zile pentru cele de continuare dacă aceste situaţii au o justificare (medicală sau de altă natură), întreruperea tratamentului atrăgând după sine reapariţia complicaţiilor bolii şi evoluţia inexorabilă spre deces”. CNAS amintește că algoritmul de administrare al acestui tratament presupune pentru iniţiere 4 doze de încărcare - câte o doză în zilele 0, 14, 28 şi 63.

Citește și: Noi reglementări privind modul de acordare a concediilor medicale

Prescripție medicală online

Totodată, se continuă acordarea medicamentelor specifice, prin intermediul structurilor ambulatorii ale spitalelor, pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor cu scleroză multiplă, hemofilie, talasemie, unele boli rare, boli endocrine, pentru tratamentul substitutiv cu metadonă şi pentru tratamentul recidivei hepatitei cronice la pacienţii cu transplant hepatic cuprinşi în programele naţionale de sănătate curative, care se eliberează prin farmaciile cu circuit închis aparţinând unităţilor sanitare prin care se derulează aceste programe, pe bază de prescripţie medicală electronică on-line sau off-line sau prescripţie medicală cu regim special utilizată pentru preparate stupefiante şi psihotrope, după caz.

Citește și: MApN anunță că se fac angajări temporare în sistemul medico-militar

În situaţia în care se suspendă complet activitatea structurilor ambulatorii medicaţia specifică poate fi acordată şi pe o foaie de condică special întocmită în acest sens.

Tratament la domiciliu

Atunci când medicul curant apreciază că este posibilă administrarea medicamentelor specifice perfuzabile şi la domiciliul pacientului (în funcţie de starea clinico-biologică a pacientului, de condițiile de viaţă şi de nivelul de educaţie a acestuia sau ale aparţinătorilor săi, de datele de siguranţă privind administrarea medicamentului precizate în RCP–ul produsului), cu sprijinul conducerii unităţii sanitare se poate organiza administrarea la domiciliul bolnavului a tratamentului specific sub supravegherea personalului medical.

CNAS: cum se acordă concediile și indemnizațiile medicale în perioada stării de urgență

Sursa foto: rawpixel.com

Etichete: CNAS tratamente medici curanti stare de urgenta

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 199 de lei
 • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC