Newsflash
Știri

CNAS: o nouă formulă pentru decontarea tratamentului la pacienții COVID

de L. Budin - iun. 15 2021
CNAS: o nouă formulă pentru decontarea tratamentului la pacienții COVID

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, a declarat că este în lucru o formulă care va fi bazată pe un tarif per caz, în privința decontării tratamentului la pacienții infectaţi cu SARS-CoV-2.

CNAS şi Ministerul Sănătăţii au conceput o serie de măsuri care să dea semnalul întoarcerii treptate la normalitate, în privinţa accesului la servicii spitalicești, dar şi a finanţării activităţii spitalelor, a arătat Adrian Gheorghe, citat de Agrepres.

cnas-formula

A fost o perioadă foarte dificilă, mă refer la ultimul an şi aproape jumătate, în care spitalele implicate în tratarea pacienţilor COVID au fost finanţate la nivelul a ceea ce înseamnă cheltuiala efectivă. (...) În contextul de revenire graduală la normalitate, inclusiv în finanţarea spitalelor, intenţia este aceea de reveni la modalităţile uzuale de plată pentru activităţile de internare în secţii acuţi, în raport cu valoarea de contract şi ceea ce se numeşte în limbaj tehnic indicatori realizaţi. Aici mă refer la cazurile non-COVID”, a spus președintele CNAS, în cadrul unei conferințe de presă.

Pentru cazurile infectate cu SARS-CoV-2, există deja în lucru o formulă care se va baza pe „un tarif pe caz COVID, informat de istoricul finanţării pentru tratarea cazurilor COVID pe care îl avem la dispoziţie”, a mai spus președintele CNAS.

Nu se știe cu exactitate când va intra în vigoare mecanismul de finanţare, însă detaliile tehnice sunt în lucru, iar metodologia va fi gata până la sfârșitul anului.

Adrian Gheorghe a subliniat că serviciile de spitalizare în România pot fi accesate ori de câte ori este nevoie, în condiţii de siguranţă, şi a arătat că în prezent numărul internărilor în unităţile medicale este redus în comparaţie cu 2019.

Probabil că o parte din scăderea înregistrată o reprezintă dispariţia internărilor evitabile, dar nu putem fi siguri că aceasta este întreaga explicaţie”, a afirmat preşedintele CNAS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe