Newsflash
Știri

Code for Romania: soluție online pentru femeile refugiate ucrainene

de Florentina Ionescu - sept. 26 2022
Code for Romania: soluție online pentru femeile refugiate ucrainene

Recent a fost lansată de Code for Romania o nouă soluție pentru refugiații ucraineni, WOMENCENTER.info. Aceasta este cea de-a noua lansată din ecosistemul de sprijin.

Asociația Code for Romania a lansat vineri WomenCenter.info, cea de-a noua soluție din ecosistemul digital de sprijin pentru refugiații ucraineni. 

Soluția a fost dezvoltată de Code for Romania și Centrul Filia, cu sprijinul Asociației ANAIS și Asociației Moașelor independente, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

code for romania femei ucrainene refugiate

Prin intermediul platformei WOMENCENTER.info, care poate fi accesată gratuit, femeile ucrainene refugiate în România obțin informații despre: sistemul public de sănătate; sistemul social și de protecție; servicii dedicate sănătății reproductive, cum ar fi: contracepție, alăptare, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, monitorizarea sarcinii, avort etc. În plus, tot în interiorul platformei se găsesc materiale educaționale utile. 

26 septembrie, Ziua mondială a contracepţiei 

„Dezvoltarea platformei WOMENCENTER.info a venit în urma discuțiilor cu cei de la Centrul Filia și din toate observațiile noastre strânse din teren, de la graniță. Am sesizat că femeile refugiate ucrainene ajunse în România au nevoie de acces la informații specializate și la servicii de sprijin pentru a solicita asistență medicală dedicată sănătății reproductive, asistență socială și servicii dedicate combaterii violenței. Ne-am dat seama că marea majoritatea a refugiaților ajunși în România sunt femei și pentru că vrem ca ele să fie în siguranță, am creat alături de Centrul Filia un spațiu digital sigur prin intermediul căruia femeile se pot informa și pot cere ajutor.”, spune Olivia Vereha, cofonfator și VP of Product la Code for Romania.

Nevoile actuale ale femeilor refugiate din Ucraina

Tot în interiorul platformei, femeile ucrainene refugiate pot completa formularul de pe prima pagină, precizând nevoile actuale, dacă se află sau se vor afla în România etc.

formular solicita sprijin

Ulterior, în maximum 24 de ore, sunt contactate de o reprezentantă a Centrului FILIA pentru a discuta mai multe despre pașii pe care trebuie să îi urmeze și soluțiile pe care le are la dispoziție.

„Centrul FILIA și Code4Romania și-au unit forțele în sprijinul refugiatelor din Ucraina. Am creat împreună un website cu informații despre navigarea sistemului de protecție și de sănătate din România. Pe aceeași platformă persoanele care vin în România din cauza războiului ne pot contacta pentru sprijin și ne pot transmite care sunt nevoile lor în timpul șederii în țara noastră. Lucrăm împreună pentru o lume mai sigură pentru femei și fete.”, spune Andrada Cilibiu, activistă drepturile femeilor la Centrul FILIA.

De la declanșarea crizei din Ucraina, Asociația Code for Romania a construit și administrat infrastructura de care refugiații ucraineni au nevoie pentru acces la informație (Dopomoha.ro), la cazare (UnAcoperis.ro), ajutoare (SprijiDeUrgenta.ro), servicii de sănătate și educație.

Centrul FILIA este o organizație feministă care face auzite vocile femeilor prin lucru direct în comunități și activități de advocacy, activism și sensibilizare, studii și analize.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe