Newsflash
Știri

Colegiul Farmaciștilor: „Ne confruntăm zilnic cu deficite în aprovizionarea cu medicamente esențiale”

de Florentina Ionescu - mar. 31 2020
Colegiul Farmaciștilor: „Ne confruntăm zilnic cu deficite în aprovizionarea cu medicamente esențiale”

Colegiul Farmaciștilor din România face apel la responsabilitate în ceea ce privește aprovizionarea și prescrierea de medicamente în contextul pandemiei de COVID-19, boala cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2. Membrii colegiului atrag atenția supra unor probleme apărute pe teritoriul României din cauza unor modificări legislative legate de prescrierea medicamentelor.

Potrivit unui comunicat de presă transmis ieri de prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, membrii colegiului pe care îl conduce subliniază că, în contextul pandemiei de COVID-19, se confruntă zilnic cu deficite în aprovizionarea cu medicamente esențiale.

farmacisti semnal de alarma deficit medicamente in romania

Colegiul Farmaciștilor atrage atenția asupra unor situații apărute pe teritoriul țării noastre, în farmacii, ca urmare a aplicării unor modificări legislative legate de prescrierea medicamentelor și de transmiterea prescripțiilor. Modificările acestea „aduc disfuncționalități în procesul de aprovizionare și eliberare a medicamentelor și pot pune pacienții la risc în cele din urmă”, se arată în comunicat.

Citește și: Recomandările pentru pacienţii diagnosticaţi cu diabet zaharat în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2

Potrivit farmaciștilor, au fost semnalate situații în care pacienții tind să își facă rezerve de medicamente, iar acest lucru pune presiune suplimentară pe stocurile existente:

„Medicii transmit prescripțiile direct către anumite farmacii, în loc de a le transmite pacienților, sau transmit pe email/whatsapp rețete pentru produse cu regim special din categoria stupefiantelor și psihotropelor”.

Colegiul Farmaciștilor din România a centralizat toate aceste situații și le-a înaintat Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, solicitând soluționarea lor, se precizează în comunicat.

„Vom urmări rezolvarea tuturor acestor probleme și vom continua să monitorizăm situația din țară. Până atunci, lansez un apel la un comportament responsabil, adresat tuturor categoriilor implicate, pentru a înțelege caracterul excepțional al acestor măsuri luate în contextul pandemiei și de a respecta prevederile legislației, astfel încât lanțul de aprovizionare cu medicamente al populației să nu fie afectat și orice posibilitate de fraudă să fie înlăturată”, a declarat prof. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.


Notă autor:

Sursa foto: National Cancer Institute pe site-ul Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe