Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Colegiului Medicilor din România: „Trebuie să continuăm cu toții lupta”

Viața Medicală
L. Budin miercuri, 7 aprilie 2021, ora 12:05

La moment aniversar, Colegiul Medicilor din România le transmite mulțumiri cadrelor medicale – și le urează să găsească în continuare resursele interioare pentru a continua să lupte pentru fiecare pacient.

Astăzi marcăm cu toții Ziua Mondială a Sănătății. De peste șapte decenii, 7 aprilie este momentul în care le spunem la «La mulți ani!» și le mulțumim tuturor cadrelor medicale, care își dedică zi de zi și clipă de clipă îngrijirii și salvării vieților omenești. Este momentul în care societatea își arată aprecierea pentru eforturile depuse de aceștia”, arată Colegiul Medicilor din România, pe pagina sa de Facebook.

colegiul_medicilor

În prag de burnout

În mesaj, se subliniază că este al doilea an consecutiv în care Ziua Mondială a Sănătății e marcată într-un context care pune „la grea încercare” lumea medicală.

Este, poate, pentru prima dată când medicii sunt numiți și priviți de o parte dintre români drept torționari și asasini, când medicii sunt huiduiți și acuzați că au uitat principiul călăuzitor «Primum non nocere». Medicii sunt nevoiți să asculte aceste acuzații deși, de peste un an de zile, au luptat pentru fiecare pacient, iar mulți dintre ei au ajuns în pragul burnout-ului”, arată Colegiul Medicilor din România.

nevoia de dialog

În mesaj, sunt menționate și „diviziunile” care afectează chiar și corpul medical.

Constatăm cu tristețe că există medici care aleg să ignore medicina bazată pe dovezi. Acestora le amintim că ghidurile și protocoalele au în spate cercetări și analize riguroase și că direcțiile prevăzute de acestea s-au dovedit, din informațiile existente la acest moment, a fi cele mai eficiente pentru pacienți. Și pentru aceștia lansăm un nou apel la responsabilitate. Suntem pentru dialog, dar pentru un dialog științific”, se arată în mesaj. 

Există speranță

Colegiul Medicilor din România reamintește de milioanele de români infectați cu SARS-CoV-2, de pacienții care au pierdut lupta, de sutele de mii care s-au vindecat – mulți, datorită efoturilor supraomenești ale medicilor. Chiar dacă tablou pare sumbru, există speranță, și ea e dată de vaccinare.

Cu toții, medici și pacienți deopotrivă, am obosit. Dar trebuie să continuăm cu toții lupta, pentru a putea depăși această perioadă dificilă și pentru speranța că anul viitor Ziua Mondială a Sănătății nu va mai sta sub semnul COVID-19. Societatea trebuie să respecte în continuare măsurile de protecție, să se prezinte la spital atunci când situația o impune și să aibă încredere în cadrele medicale și în actul medical”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Gând pentru cei dispăruți

Medicii trebuie să depună toate eforturile pentru a îngriji pacienții cu responsabilitate, respectând ghidurile și protocoalele în vigoare, ce au în spate știința, se mai arată în mesaj.

Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății, Colegiul Medicilor din România vă urează, dragi colegi, «La mulți ani!», să găsiți în continuare în voi resursele pentru a continua să luptați pentru fiecare pacient. Și vrem să vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut și faceți. Gândurile noastre se îndreaptă astăzi și către cadrele medicale care au părăsit această lume în acest an. Fiecare dintre voi veți rămâne în sufletele noastre”.

Etichete: ziua mondiala a sanatatatii colegiul medicilor din romania mesaj anivesar

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.