Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Combinaţia amantadină/oseltamivir/ribavirină şi selecţia tulpinilor gripale A rezistente

Viața Medicală
Dr. D. M. miercuri, 1 februarie 2012
   Rezistenţa frecventă a virusului gripal A la cel puţin un antiviral constituie o preocupare majoră de sănătate publică. O combinaţie triplă de antivirale – amantadină, oseltamivir şi ribavirină – acţionează sinergic, cu spectru larg împotriva tulpinilor de virus gripal A, inclusiv a celor rezistente la aceste medicamente, după cum reiese dintr-un studiu publicat în PLoS ONE, citat în Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino. S-a utilizat o modelare matematică, împreună cu trei abordări experimentale diferite, pentru a înţelege efectele medicamentelor separat, în combinaţii duble şi triple, asupra virusurilor gripale, in vitro: treceri seriale ale virusurilor, la concentraţii constante şi crescânde de antivirale, evaluarea contribuţiei fiecărei componente a triplei combinaţii la supresia rezistenţei. Combinaţia triplă a dus la eliminarea susţinută a virusurilor rezistente la antivirale, pe când amantadina în monoterapie sau dubla asociere amantadină-oseltamivir a condus la selectarea rapidă a variantelor rezistente. În plus, tripla combinaţie a impus o barieră genetică mare la rezistenţă, necesitând mutaţii multiple pentru a scăpa de efectele tuturor antiviralelor din combinaţie. S-a demonstrat că fiecare medicament din combinaţia triplă a avut o contribuţie semnificativă la stoparea dezvoltării rezistenţei virusului la concentraţii semnificative, realizabile clinic. Aceste date demonstrează că tripla combinaţie a fost superioară combinaţiilor duble şi monoterapiei în suprimarea rezistenţei şi că cele trei medicamente au fost necesare la un nivel minim pentru a împiedica selecţia variantelor virusurilor gripale rezistente la antivirale.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.