Newsflash
Știri

Comisiile MS, din nou la mâna ministrului

de Dan Dumitru MIHALACHE - aug. 4 2017
Comisiile MS, din nou la mâna ministrului
     Numărul comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății (MS) ar putea crește la 59, potrivit unui proiect de ordin de ministru, intrat în dezbatere publică, care ar urma să modifice actul normativ emis anul trecut de ministrul Vlad Voiculescu. Potrivit noii variante, membrii comisiilor vor fi numiți de ministru, în urma consultării „cu universități de profil, societăți profesionale și Colegiul Medicilor din România”. Pentru aceasta, a fost eliminată Anexa 3 a ordinului încă în vigoare, care prevedea metodologia de selecție a membrilor și criteriile de evaluare a candidaților.
     Modificări sunt și în ceea ce privește denumirea, dar și structura noilor comisii, acestea urmând a fi formate din președinte, vicepreședinte, secretar, minimum cinci membri permanenți și trei membri supleanți. Membru în aceste comisii poate fi „orice profesionist în domeniul medical respectiv având activitate profesională, de cercetare medicală, didactică sau academică apreciată în sistemul de sănătate”. Nu se mai spune nimic despre prezența unui reprezentant al pacienților, motiv pentru care Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a cerut ca un reprezentant al asociațiilor de pacienți să participe ca observator în comisii, pentru o „radiografiere concretă a problemelor cu care se confruntă pacienții pe problema respectivă”.
     Comisiile de specialitate vor putea avea în structura lor una sau mai multe subcomisii, la rândul lor formate din președinte, vicepreședinte, secretar și trei membri. Modul de funcționare și atribuțiile acestora vor fi similare celor ale comisiilor de specialitate, cu precizarea că deciziile luate cu majoritate simplă a voturilor sunt transmise spre avizare președintelui comisiei de specialitate care îi coordonează activitatea, în termen de cinci zile de la adoptarea lor.
     Proiectul supus dezbaterii publice elimină prevederile referitoare la incompatibilități și la conflictul de interese. Potrivit referatului de aprobare, „incompatibilitățile sunt limitări ale dreptului la muncă, iar conflictul de interese este o faptă de natură penală (...) și se supun prevederilor legale în vigoare”, ceea ce a condus la modificarea Anexei 4 privind declarația de interese a membrilor comisiilor. Astfel, noul proiect prevede ca în declarația de interese să fie menționate doar funcțiile remunerate sau neremunerate în cadrul companiilor producătoare, deținătoare de autorizații de punere pe piață și distribuitoare de medicamente, dispozitive, aparatură sau echipamente medicale; părțile sociale sau acțiunile în cuantum mai mare de 5% din capitalul acestor companii pe care declarantul împreună cu soțul/soția și rudele de gradul I le dețin (forma actuală limitează la 1% cuantumul acestor dețineri); companiile producătoare, deținătoare de autorizații de punere pe piață și distribuitoare pentru care membrul comisiei de specialitate a participat la studii clinice, aferent ultimului an calendaristic anterior momentului numirii.
     Activitatea în cadrul comisiilor de specialitate se remunerează cu o indemnizație lunară de 10% din indemnizația secretarului de stat, care se acordă, „la cerere”, în condițiile prevăzute de Legea nr. 95/2006 republicată, cu modificările și completările ulterioare. O reacție față de aceste modificări a venit din partea Platformei „România 100”, care a anunțat, printr-un comunicat de presă, că „solicită oficial organizarea unei dezbateri publice pe marginea proiectului de act normativ”, depunând în acest sens un document la MS. Proiectul va sta în dezbatere publică până la 23 august.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe