Newsflash
Știri

Compania care a donat aparatele de plasmafereză vrea să își retragă oferta de sponsorizare pentru alte 32

de Dorina Novac - iun. 5 2020
Compania care a donat aparatele de plasmafereză vrea să își retragă oferta de sponsorizare pentru alte 32

Compania care a donat până acum 18 aparate de plasmafereză a anunţat că intenţionează să îşi retragă oferta de sponsorizare pentru încă 32 de noi aparate de plasmafereză.

Florin Hozoc, fondatorul unei companii care a donat autorităţilor române mai multe aparate de plasmafereză pentru tratare pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 a precizat, într-un comunicat de presă, că ar putea retrage oferta de sponsorizare pentru alte 32 de aparate de plasmafereză din cauza dezinteresului şi blocajelor birocratice din sistemul de sănătate.

terapia cu plasma
Sursă imagine: Florin Hozoc/Facebook

 

„Compania solicită public Ministerului Sănătății un răspuns privind oferta de sponsorizare, făcută pentru alte 32 echipamente de recoltare a plasmei convalescente, pe lângă cele 18 deja instalate, precum și pentru echipamentele necesare creării unei bănci de plasmă convalescentă în cadrul Institutului Cantacuzino. În cazul în care nu vom primi un răspuns până la data de 15 iunie 2020, vom retrage aceste oferte”, a anunțat Florin Hozoc.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătății (MS) nu și-a respectat obligațiile prevăzute în protocolul semnat cu ocazia donării primelor 3 aparate de plasmafereză, suplimentate ulterior cu încă 15.

Florin Hozoc
Florin Hozoc

 

Mai mult, fondatorul companiei susține că MS nu a realizat registrele online pentru donatorii și receptorii de plasmă convalescentă, nu a derulat nicio campanie publică de informare privind donarea de plasmă convalescentă, nu a reușit să organizeze schimbul de informații dintre spitalele care tratează pacienții COVID-19 și centrele de transfuzie sanguină unde se recoltează plasma convalescentă, iar ulterior a ignorat apelurile acestora privind corectarea metodologiei pentru donarea de plasmă convalescentă, care este mult mai restrictivă și mai birocratică decât ghidul european aprobat de cele 28 de state membre UE.

„Precizăm faptul că, de două luni de zile, Ministerul Sănătății nu a dat un răspuns ofertei noastre privind suplimentarea cu până la 50 de aparate de plasmafereză a sponsorizării actuale de 18 aparate, chiar dacă am precizat clar că toate cele 50 de aparate puteau fi utilizate gratuit timp de un an de zile și veneau însoțite de 9.000 de kituri gratuite de recoltare a plasmei”, a menționat compania.

Citește și: Două asociaţii cer MS să facă o campanie de informare privind donarea de plasmă

Totodată, omul de afaceri afirmă că Ministerul Apărării Naționale și Ministerului Sănătății nu au dat un răspuns nici ofertei făcute de compania pe care o reprezintă, în urmă cu peste o lună de zile, de a pune la dispoziție în mod gratuit, timp de 2 ani, echipamentele de testare NAT, inactivare virală, congelare ultra-rapidă și depozitare a plasmei convalescente, care ar fi ajutat la crearea unei bănci de plasmă convalescentă pentru pacienții COVID-19 din România.

„Chiar dacă ministrul Sănătății Nelu Tătaru a dovedit implicare și bună credință în susținerea terapiei cu plasmă convalescentă, structurile birocratice din minister au blocat și continuă să blocheze reformele din domeniu și eforturile societății românești de a pune pacientul în centrul sistemului de sănătate publică. Aceste blocaje nu ar trebui să rămână nepenalizate și, de aceea, solicităm demiterea urgentă a Comisiei de Transfuzie din cadrul Ministerului Sănătății și înlocuirea actualilor ei membri cu persoane din sistemul de transfuzie sanguină care, în această perioadă, au demonstrat implicare și determinare pentru a salva viețile pacienților”, se arată în comunicatul de presă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe