Newsflash
Știri

Compartiment special pentru pacienții cardiaci în stare critică, la SJU Deva

de Dorina Novac - mar. 3 2023
Compartiment special pentru pacienții cardiaci în stare critică, la SJU Deva

Spitalul Județean de Urgență Deva are un compartiment funcțional destinat tratării pacienților cardiaci critici, noua unitate fiind o premieră pentru judeţul Hunedoara.

La etajul al II-lea al spitalului s-au finalizat lucrările de amenajare a Unității de Supraveghere și Tratament Avansat a Pacienților Cardiaci Critici (USTACC), care va funcționa ca un compartiment de terapie intensivă, au precizat reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara.

SJU Deva

Secția Cardiologie beneficiază și de un angiograf ultra-modern, dar și de alte echipamente necesare monitorizării și tratării pacienților cu anumite patologii cardiace.

Citește și: Salvați Copiii România: 39 de spitale trebuie dotate urgent cu aparatură medicală

„Sper ca în scurt timp la spitalul din Deva să se poată monta stenturi pacienților care au nevoie de aceste dispozitive. Avem medici cardiologi pregătiți, tot personalul din secție este trimis la specializare, avem condiții similare unei secții dintr-un spital universitar”, a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Cu această investiție, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Deva se apropie tot mai mult de performanțele unei clinici universitare.

„Cu ajutorul acestor dotări se va putea organiza, în cadrul secției noastre, asistența pacientului critic coronarian cardiac. USTACC este acum dotată cu tot ceea ce trebuie la toate nivelurile, s-au respectat absolut toate specificațiile date de normative. Unitatea va găzdui și pacienții care vor fi tratați în laboratorul de cardiologie intervențională, dotat la rândul său cu tot ceea ce este necesar. Avem un angiograf care este vârf de gamă la nivel mondial. Acest lucru ne face bucuroși și, în același timp, sperăm că în următorii ani vom putea atinge performanțele din clinicile universitare. Angiograful ne permite diagnosticarea cardiopatiei ischemice, a stenozelor coronariene și a infarctului miocardic acut, precum și tratamentul acestor afecțiuni, respectiv dilatările de artere coronare sau montarea de stenturi”, a precizat dr. Constantin Blaj, șeful Secției Cardiologie a SJU Deva.

Compartimentul USTACC cu 10 paturi este găzduit într-un sector aflat în prelungirea Secției Cardiologie și este legat printr-un hol comun cu spațiul unde este amplasat angiograful, un echipament vital pentru realizarea de investigații și intervenții cardiologice de înaltă fidelitate.

„Acest compartiment este inima cardiologiei, fără acest compartiment nu ne putem desfășura activitatea corespunzător. Avem deja în Secția Cardiologie o unitate de terapie intensivă coronariană (UTIC), dar ea nu este dotată la nivelul acestui nou compartiment, USTACC. Datorită noilor dotări, pacienții vor fi mult mai bine monitorizați și stabilizați cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță”, adăugat dr. Emil Stoica-Mariș, managerul SJU Deva.

La Deva vor putea fi efectuate intervenții care, în prezent, se pot realiza doar în spitalele din centrele universitare.

Odată cu crearea USTACC, pacienții cardiaci critici vor putea fi tratați la Deva, nemaifiind necesar transferul în alte localități.

Valoarea totală a investiției realizată din bugetul propriu al Consiliului Județean Hunedoara se ridică la 984.427,61 lei (TVA inclus), iar lucrările pentru amenajarea USTACC au demarat la finele lunii august 2022.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe