Newsflash
Știri

Compensatele: piatra de moară a sistemului sanitar românesc

de Dan Dumitru MIHALACHE - oct. 31 2013
Compensatele: piatra de moară a sistemului sanitar românesc
Studiul „Politica privind medicamentele compensate în România 2008–2013“, realizat de Institutul de Prognoză Economică al Academiei Române, cu susţinerea Local American Working Group (LAWG), arată că societatea românească va câştiga pe termen lung de aproape cinci ori mai mult decât ar cheltui în următorii trei ani cu actualizarea listei medicamentelor compensate. Totodată, mai relevă faptul că, prin creşterea accesului pacienţilor la medicamente de ultimă generaţie, în următorii trei ani, pacienţii vor câştiga aproximativ 75.000 de ani de viaţă activi datorită tratării cu succes a afecţiunilor.
Cele mai mari beneficii însă vor fi resimţite în plan social, a declarat miercuri, 23 octombrie a.c., la Bucureşti, Gregory Reeder, preşedintele LAWG, cu prilejul lansării studiului: „Pacienţii sunt cei care aşteaptă de mai bine de cinci ani ca terapii inovatoare utilizate pe scară largă în Europa să fie accesibile în regim compensat şi în România“.
Potrivit lui Radu Comşa, consultant la Mind Research and Rating, studiul s-a concentrat pe evaluarea politicilor europene şi naţionale în privinţa compensării medicamentelor, cuantificarea impactului actualizării listei de medicamente compensate cu evaluări asupra moleculelor care sunt în lista de aşteptare – „Da, există un cost, dar în acelaşi timp există şi un beneficiu“ –, precum şi pe analizarea modului în care este reflectată tema reformei în sănătate şi, mai ales a medicamentelor, în mass-media, respectiv, care sunt opiniile românilor în această privinţă.
Suntem din nou la un moment de răscruce, spunea, cu această ocazie, dr. Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „167 de molecule aşteaptă să primească un verdict vizavi de posibilitatea de a fi rambursate în sistemul public de sănătate. Un lucru deloc benefic este actualizarea listei cu medicamente la jumătatea unui deceniu. Este o actualizare sincopată, care produce costuri extrem de mari“.
De asemenea, acesta mai spune că indiferent cât de scump ar fi un medicament, dacă este „salvator de viaţă“, ar trebui să fie compensat.
Preşedintele CNAS, dr. Cristian Buşoi, spune că trebuie să luăm o decizie şi în ceea ce priveşte lista de medicamente compensate şi gratuite pe care o avem acum: „Există nişte molecule pe care chiar studiul NICE le pune în discuţie, comparând cu situaţia din alte ţări ale UE, care, în mod evident, nu cred că ar fi justificat să mai rămână acolo“. Totodată, mai spune acesta, trebuie luată acea decizie strategică, dacă România îşi poate permite să compenseze şi tratamentele scumpe şi pe cele foarte ieftine pentru un număr nelimitat de pacienţi: „Eu cred că medicamentele foarte ieftine, cu nişte excepţii pentru cei fără venituri şi pentru pensionari, nu ar trebui să rămână compensate“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe