Newsflash
Știri

Complexele niu, printre cele mai importante descoperiri din Québec, în 2013

de A. M. - feb. 7 2014
Complexele niu, printre cele mai importante descoperiri din Québec, în 2013
   Despre descoperirea unei noi stări electrice a creierului uman, în coma profundă, dincolo de linia izoelectrică, am scris imediat ce articolul (Human brain activity patterns beyond the isoelectric line of extreme deep coma) semnat de Daniel Kroeger, Bogdan Florea şi Florin Amzica a fost publicat în revista PLOS ONE. Am dedicat atunci acestui subiect o întreagă primă pagină din „Viaţa medicală“, iar despre descoperirea grupului româno-canadian au scris publicaţii din toată lumea. O nouă confirmare a importanţei descoperirii complexelor niu vine, zilele acestea, din provincia francofonă a Canadei, unde revista Québec Science dedică primul număr din acest an celor mai importante zece descoperiri ale anului 2013 realizate de oamenii de ştiinţă din Québec.
Cele zece rezultate ştiinţifice deosebite, din care revista canadiană îşi invită cititorii să aleagă „Descoperirea anului 2013“, sunt (în ordinea publicării lor): harta interactivă a creierului; constatarea că traumatismele din copilăria precoce afectează pentru totdeauna victimele violenţei, prin modificări corticale; o metodă de calcul a vârstei reale a stelelor; descifrarea mecanismului prin care infecţiile agravează cancerul; mecanismul geneticProf. dr. Florin Amzica al stenozei aortice; modul în care carbonul care se credea că este atras în sol ajunge, de fapt, în atmosferă; o nouă stare electrică a creierului, în coma foarte profundă; mecanismul efectului paradoxal al morfinei, de accentuare a durerii la anumiţi pacienţi; nanomaterialele hibride; sistemul proteinelor alternative, care extinde proteomul uman cu peste 80.000 de noi proteine.
Fiecărui subiect îi este dedicat câte un amplu articol, iar versiunea online include şi scurte interviuri realizate cu autorii principali (în cazul complexelor niu,cu profesorul Amzica).
Trebuie spus că în provincia Québec funcţionează nu mai puţin de 17 universităţi, dintre care şase se regăsesc în clasamentul primelor 500 de instituţii de învăţământ superior din întreaga lume (McGill University pe locul 58 şi Université de Montréal în top 150). Profesorul Florin Amzica este directorul Laboratorului de neurofiziologia somnului şi a stărilor de conştienţă alterată din cadrul Universităţii din Montréal.
Studiul publicat de Kroeger, Florea şi Amzica în PLOS ONE este important şi pentru că se constituie într-o reală probă de brain networking între specialişti din România (Bogdan Florea este medic neurolog şi cercetător la Cluj) şi experţi de origine română din centre internaţionale de prestigiu. Cât despre importanţa ştiinţifică a descoperirii realizate de echipa româno-canadiană, suntem convinşi că ecourile şi aprecierile vor continua.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe