Newsflash
Știri

Compromis de complezență

de Dan Dumitru MIHALACHE - aug. 22 2016
Compromis de complezență
     Guvernul României a decis, sâmbăta trecută, că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salarială stabilită de OUG 20/2016, începând cu 1 octombrie anul acesta. Fondurile necesare acestei creșteri vor fi asigurate, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății (MS), din economiile făcute printr-o „administrare mai eficientă a resurselor deja existente în sistemul sanitar“, adică: mecanismul de achiziții publice centralizate; evaluarea și monitorizarea strictă a investițiilor; controlul mai strict al prescripției de medicamente (cu precădere antibiotice, dar nu numai) și al investigațiilor medicale; controlul serviciilor din spitalizările de zi.
     Deși măsura adoptată părea că a detensionat situația din spitale, acest lucru nu s-a întâmplat. Luni, după aproape cinci ore de negocieri la MS (după unii participanți, nu prea a fost vorba de așa ceva), reprezentanții MS și ai federațiilor sindicale „Solidaritatea Sanitară“, Hipocrat și Sanitas au semnat o declarație comună în care se arată că oferta făcută medicilor de creștere a salariilor conform OUG 20/2016 și de creștere a plății gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat este un pas important către normalizarea remunerației în sectorul sanitar.
     Reprezentanții federației „Solidaritatea Sanitară“ s-au declarat mulțumiți pentru că „au obținut promisiunea celor doi miniștri“ – Vlad Voiculescu (ministrul sănătății) și Dragoș Pîslaru (ministrul muncii) – că „indiferent de situație, se vor găsi bani pentru plata gărzilor suplimentare la nivelul stabilit de OUG 20/2016“, spune dr. Florin Chirculescu, vicepreședintele acestei organizații. Printr-un comunicat postat pe site-ul federației, medicii care efectuează gărzi „sunt rugați să semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru gărzile suplimentare, participând astfel la asigurarea continuității asistenței medicale“.
     Pe de altă parte, dr. Eleodor Cârstoiu, președintele sindicatului Promedica și totodată vicepreședintele federației Hipocrat, spune că sindicaliștii pe care îi reprezintă nu vor să semneze contractele cu timp parțial de muncă, dacă tariful orar pentru gărzile suplimentare nu va fi raportat la salariul actual: „Cei mai mulți spun că preferă să lucreze voluntar, decât să se umilească semnând așa ceva“. Miniștrii de la sănătate și muncă au dat asigurări că plata gărzilor suplimentare se va face la valoarea actualizată abia de la 1 octombrie, pentru că „baza legală existentă nu permite această creștere imediat“.
     Eleodor Cârstoiu a transmis sindicaliștilor pe care îi reprezintă o notificare privind condițiile legale în care contractele de muncă cu timp parțial urmează a fi întocmite: „Ordonanța 20/2016 stabilește salariul sub care este reîncadrat salariatul-medic de la 1 august 2016, (...) acesta reprezentând și nivelul salariului sub care va efectua munca suplimentară același angajat sau altul ce se regăsește în funcția, gradele și vechimea celui angajat al unității respective“. În plus, se precizează în notificarea amintită, aceeași ordonanță „oferă managerilor de spitale și sursa financiară necesară asigurării plăților orelor suplimentare de gardă“. Pentru aceste motive „apreciem că există temeiuri suficiente să procedați la întocmirea contractelor de muncă cu timp parțial în conformitate cu dispozițiile exprese ale OUG 20/2016 și Codului muncii, astfel încât activitatea în cadrul spitalului să nu fie afectată de neînțelegerile pricinuite de o situație tranzitorie ca aceasta“.
     Potrivit doctorului Cârstoiu, pentru luna august, graficele sunt făcute în majoritatea spitalelor, așa că probabil gărzile suplimentare vor fi asigurate, iar angajatorul va fi obligat să găsească soluții pentru plata acestora: „Angajatorul, pe 25 iulie, când ordonanța nu era în vigoare, ne-a făcut un grafic de lucru, pe care noi l-am acceptat. Probabil, managerii vor avea o problemă (...) căci vor trebui să plătească ceea ce ne-au pus să muncim. Că ei ne-au pus. Managerul, pe 25 iulie trebuia să ne spună: «faceți graficul cu o singură gardă, pentru că eu nu vă plătesc», sau astăzi, măcar (n.red. 9 august), trebuia să-mi trimită o hârtie în care să-mi spună să nu fac gărzi pentru că nu are contract cu mine. Dar el nu mi-a trimis această hârtie și a mai pus și graficul pe net, să vadă toată lumea că sunt de gardă“.
     Sunt spitale însă care au semnat cu medicii contractele pentru gărzi suplimentare, la nivelul salariului actual, de exemplu, Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș.
     Reprezentanții Sanitas vor continua discuțiile pentru rezolvarea problemei salarizării tuturor categoriilor profesionale care nu au intrat în ordonanța amintită și „aducerea la nivelul de salarizare din 2016 și a personalului tehnic și administrativ, a angajaților direcțiilor de sănătate publică și a celor din medicina școlară“, a declarat Marius Sepi, prim-vicepreședintele Sanitas.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe