Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Concluziile controlului de la Spitalul Floreasca, în cazul pacientei care a luat foc

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 7 ianuarie 2020, ora 13:12

Ministrul Sănătății a prezentat concluziile verificărilor efectuate de Corpul de Control al MS la Spitalul Floreasca, referitoare la cazul tragic al pacientei care a luat foc pe masa de operație.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, s-a întâlnit astăzi cu jurnaliștii pentru a prezenta pe larg concluziile verificărilor efectuate de Corpul de Control al MS la Spitalul Clinic de Urgență București Floreasca, referitoare la cazul tragic al pacientei care a luat foc pe masa de operație, în timpul unei intervenții, la mijlocul lunii decembrie a anului trecut.

Ministrul a dat detalii atât despre dezinfectantul (biocidul) utilizat în timpul operației, cât și despre folosirea acestui produs care conține o cantitate foarte mare de alcool (având un risc combustional major). Un alt punct al discuției a fost eventuala alergie la iod a pacientei care a luat foc pe masa de operații.

O parte dintre concluziile raportului Corpului de Control în cazul de la Spitalul Floreasca sunt, potrivit datelor prezentate astăzi de Victor Costache:

1. Biocidul utilizat pentru dezinfecția câmpului operator este avizat și este conceput să fie folosit numai pentru dezinfecția chirurgicală a mâinilor echipei operatorii și nu pentru dezinfecția pacienților.

ministrul sanatatii

2. S-a ignorat o procedură care este adoptată la scară largă, la nivel național și – din 2016 – la Spitalul Floreasca și validată de experți. Este vorba de procedura de dezinfecție a tegumentelor, în care se folosește în primă instanță betadina și, în cazul pacienților alergici la iod, completează ministrul Sănătății, se folosește gluconatul de clorhexidină.

3. S-a diagnosticat greșit această alergie la iod, adaugă Victor Costache: „Nu există niciun element care să indice alergia la iod a pacientei și, practic, în ambele intervenții chirurgicale a fost folosită această substanță pe bază de etanol, cu un conținut de etanol de 89%”. De aici rezultă un risc combustional major.

4. În contextul acestui risc combustional major și de biocid utilizat greșit, mai spune ministrul, s-a folosit la pacientă un bisturiu electric și astfel s-a ajuns la acest eveniment deosebit de grav.

5. O altă concluzie din raportul Corpului de Control al MS este faptul că niciunul dintre medicii aflați în echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă, mai spune Victor Costache. Pacienta a sângerat, iar starea ei de sănătate s-a deteriorat pe parcursul nopții, iar dimineața ea a fost dusă în sala de operații.

„În echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident și apoi cu un medic specialist venit de acasă, în loc să intervină echipa de medici primari care erau de gardă în spital”, explică ministrul Sănătății.

6. În protocolul operator – ministrul amintește de documentele operatorii – acest accident combustional apare separat, într-o anexă:

„Ne întrebăm de ce acest accident deosebit de grav nu a fost menționat de la început”.

7. O ultimă concluzie amintește că medicii rezidenți, atunci când intervin, „trebuie să fie sub directa și stricta supraveghere a îndrumătorului sau responsabilului de rezidenți, lucru care nu s-a întâmplat în acest caz”.

Sursa foto: Facebook Ministerul Sănătății

Etichete: spitalul floreasca Victor Costache pacienta arsa

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.